Petros Karakatsanis ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα σας,
Το σύστημα μου έχει ως εξής:
MB: Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming
CPU: Ryzen 9 5950X
RAM: 32GB G-Skill 3200Mhz με XMP ενεργοποιημένο
GPU: Radeon HD 7790 (ας όψεται η εποχή)
PSU: Corsair TX 650M
Kingston m2 500GB
Case: be quiet Pure Base 500DX
CPU cooler: be quiet dark rock pro 4
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω και που, δεν μου φαίνεται λογικό να αντιμετωπίζω, είναι ότι ενώ η CPU δεν μου ανεβάζει θερμοκρασίες ακόμα και σε rendering (δουλεύω Maya και φτάνει στα πολλά ζόρια 70 - 72 βαθμούς το πολύ), ούτε κάνει utilize πάνω από to 60% της Ram, το PC υπάρχουν στιγμές που κολλάει. Στο Maya σε κάποιες διεργασίες, ακόμα και στο Chrome πχ όταν είμαι στο Facebook ή καμιά φορά όταν ανοίγω νέο βίντεο στο YouTube. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ανεβάζουν στροφές τα ανεμηστήρια του κουτιού στο full, ανεβάζει και θερμοκρασία η CPU, όχι πάνω από 70 βαθμούς, και το PC κολλάει λες και έχω Pentium! Σε διάφορα που διάβασα κατέληξα ότι μάλλον φταίνε τα VRM της μητρικής. Ποια είναι η γνώμη σας; Το πρόβλημα μου θα λυθεί με την απόκτηση μιας πιο καλής μητρικής; Αν πάρω μια Aorus X570 elite θα κάνω τη δουλειά μου ή μήπως πρέπει να πάρω κάποια ακριβότερη; Σε αυτό το σημείο να πω ότι δεν παίζω παιχνίδια και δεν κάνω OC και ότι απλά θέλω να κάνω τη δουλειά μου χωρίς κολλήματα βάση του επεξεργαστή που πήρα! Μα τί διάολο, Threadripper πρέπει να έχεις, για να μπορείς να έχεις ανοιχτό το chrome (με πολλά παράθυρα ομολογουμένως) και ταυτόχρονα να δουλεύεις ένα πρόγραμμα σαν το Maya;;;
Ευχαριστώ!

3 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Πέτρο, αρχικά να σου πω ότι η μητρική που έχεις είναι αρκετά ποιοτική και δεν νομίζω ότι φταίει αυτή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις..πιστεύω ότι τα γραφικά που διαθέτεις δεν επαρκούν για να τρέξεις το Maya..από ότι είδα έχει αρκετές απαιτήσεις στο κομμάτι των γραφικών και η κάρτα που έχεις αυτή τη στιγμή είναι πολύ αδύναμη...εάν δεν τρέχεις το maya, παρατηρείς και πάλι αυτά τα κολλήματα? 

Petros Karakatsanis απάντησε πριν 2 έτη

Ναι τα κολλήματα μπορούν να προκύψουν κ χωρίς να τρέχει το Maya. Θεώρησα ότι φταίει η μητρική γιατί κάθε φορά που κολλάει, ανεβάζει θερμοκρασία το PC, δεν είναι ότι αρχίζουν να βαράνε τα ανεμιστήρια της κάρτας γραφικών και δεν παρατήρησα στα κολλήματα να είναι στο φουλ η χρήση της GPU. Αντιθέτως ο επεξεργαστής ήταν στο 100% και η θερμοκρασία του σε βαθμούς που δεν δικαιολογούν throttling. Ίσα ίσα ο χρονισμός ήταν σταθερά πάνω από 4GHz σε κάθε στιγμή (με εργοστασιακες ρυθμίσεις, όπως είπα δεν κάνω OC).

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Πέτρο, αποκλείεται να φταίει η ποιότητα της μητρικής, αυτό απλά δεν εκδηλώνεται με αυτό τον τρόπο..εκτός και εάν είναι προβληματική με κάποιον πολύ περίεργο τρόπο..Έχεις αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι θέμα software? Κάποιο πρόγραμμα που τρέχει στο παρασκήνιο μήπως δημιουργεί θέμα - δοκίμασε να δεις έχοντας τον task manager ανοιχτό.. Δοκίμασε επίσης να απενεργοποιήσεις όλες τις εφαρμογές της εκκίνησης. Αν και πάλι δεν δεις διαφορά, δοκίμασε να κάνεις format.