Ryu Hadouken ρώτησε πριν 4 έτη
Καλησπέρα PC Steps,
Ενδιαφέρομαι στο άμεσο μέλλον να αγοράσω ένα Workstation-PC. Με ενδιαφέρει αρκετά η RAM και δεν είμαι σίγουρος που ακριβώς να κινηθώ και αν θα ήταν καλύτερα να πήγαινα στη κατηγορία server για περισσότερη RAM. Απ’ότι φαίνεται είμαι για x299 καθώς οι χ399 δεν παίρνουν 128GB RAM. Υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική ή πρόκειται να κυκλοφορήσει στο άμεσο μέλλον; Έστω ότι είμαι για x299 έχω τις παρακάτω ερωτήσεις.
Κουτί: Σκεφτόμουν για κάτι όπως το Dukase Liquid καθώς έρχεται μαζί με την υδρόψυξη που θα μου χρειαστεί καθώς οι εργασίες μου ανεβάζουν αισθητά τη θερμοκρασία της CPU αλλά χάνει πόντους με τις θύρες USB και σε κάποια άλλα σημεία έχετε κάτι να προτείνετε; Ίσως θα ήταν καλύτερο να μην πήγαινα για την ευκολία του πακέτου case+watercooler?
PSU: Δεν έχω την παραμικρή ιδέα, πάντα παίρνω κάτι mediocre.
UPS: Κάποια πρόταση;
Motherboard: Ποια απ’όλες τις x299?
GPU: Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η GPU αν και κάποτε δυνατός gamer πλέον δεν προλαβαίνω. Δεν μπορώ να αποφασίσω μεταξύ 1060, 1070, 1080. Μάλλον θα αγοράσω 4k monitor οπότε έλεγα να μην πάω σε 1060 αλλά από την άλλη για 15 ώρες gaming τον μήνα προσπαθώ να αξιολογήσω τι είναι πιο value for money για μένα και παράλληλα ότι πάρω να με βγάλει για καιρό, ίσως αν στο μέλλον περισσέψει χρόνος να πέσει κανένα λιωσιματάκι. Και έστω ότι καταλήγω σε μία από αυτές και τις υποκατηγορίες τους (TI), ποια απ’όλες να πάρω (nvidia, gigabyte etc); 

Monitor: Επειδή έχω γεμίσει οθόνες και η main 28″ που έχω θα με εξυπηρετούσε καλύτερα αν ήταν μεγαλύτερη σκέφτομαι να πάω κάπου στις ~35. Έχω παρατηρήσει από την οθόνη retina του MacBook Pro 2016 ότι αν και 15″ λόγο της ανάλυσης θα την προτιμούσα και φαντάζει μεγαλύτερη από ενός laptop 20κατι που έχω, καθώς δουλεύω πολλά παράθυρα με στήλες και διαγράμματα θέλω κάτι μεγάλο ξεκούραστο και με καλή ανάλυση αν και μάλλον είμαι ένα level κάτω από γραφιστικές οθόνες, ίσως και όχι. Κάποια πρόταση;
CPU: Δεν με προβληματίζει τόσο η CPU δεν έχω πολλές απαιτήσεις από αυτή ωστόσο όσο καλύτερη είναι μειώνει τον χρόνο συγκεκριμένων εργασιών αλλά όχι κάτι το τρομερό. Σκεφτόμουν εφόσον δεν είναι τόσο σημαντική να μην πάω στις top notch και για μια απλή i9 με το σκεπτικό ότι θα με βγάλει αρκετά χρονάκια αλλά δεν ξέρω κατά πόσο value for money θα ήταν αυτό και αν θα ήταν καλύτερα να πήγαινα σε i7 7820X και σε 1-2 χρόνια βλέπουμε.
RAM: Με τις DDR4 τι γίνεται; Θα πέσουν ποτέ; 
SSD: Κάτι καλό και value for money 500GB+

Αυτά όσο αφορά το καινούριο μηχάνημα, έχω και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα τρέχοντα.
Δουλεύω σε αρκετά μηχανήματα και servers με remote access αλλά το main PC μου που διαχειρίζομαι τα δεδομένα που προκύπτουν από τους server πλέον κάθε άλλο παρά μπουρί είναι. Ειδικά τον τελευταίο καιρό σέρνεται πολύ στην PostgreSQL και αργεί πολύ σε database πολύ μικρότερες από αυτές που διαχειριζόταν με ευκολία κάποτε (θα σέρνεται σε db των 1-2 GB όταν κάποτε πήγαινε σφαίρα σε 50GB db, τα προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι τα ίδια που είχα και παλιότερα και οι πληροφορίες ακριβώς οι ίδιες, το μόνο που αλλάζει είναι η ημερομηνία). Με διάφορους που μίλησα μου είπαν ότι τους φαίνεται περίεργο και δεν θα έπρεπε να σέρνεται στο ελάχιστο με τα specs που έχει στα tasks που σέρνεται. Υποψιάζομαι ότι ΙΣΩΣ ευθύνεται το Windows Update που είχαν κάνει για κάποια security issues που είχαν που έφταναν μέχρι kernel access, είχαν πει ότι παλαιότερες γενιές CPU ίσως γίνουν πιο αργές αλλά και πάλι η διαφορά είναι αρκετά αισθητή. Με μεγάλη επιφύλαξη σκεφτόμουν ότι ίσως να ήταν πιο άνετα με περισσότερη RAM αν και δεν δείχνει να ευθύνεται αυτό.
Τα specs του είναι:
Motherboard: GIGABYTE Z77-D3H
CPU: Intel Core i7-2600 @ 3.40GHz 3.80GHz
RAM: 8GB
SSD: SanDisk SDSSDP256G
Βλέπετε κάποια πιθανή αναβάθμιση πέρα από την RAM που θα μπορούσε να βοηθήσει; (προφανώς σε αυτή τη μητρική αφού ούτως ή άλλως θα πάρω καινούριο μηχάνημα)
Αν θα σας ενδιέφερε θα μπορούσα να σας εξηγήσω πιο αναλυτικά τι ακριβώς θέλω σχετικά με το καινούριο PC ώστε να δούμε ακριβώς τι specs μου ταιριάζουν και να σας τον έδινα πριν το στήσιμο να τον φτιάξετε για κάποιο video σας. Απ’ότι είδα, γενικά υπάρχει μεγάλη έλλειψη υλικού σε αυτή τη κατηγορία.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

11 Απαντήσεις

Ryu Hadouken απάντησε πριν 4 έτη

Το spacing του κειμένου δεν βγήκε όπως το ήθελα.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, το pc για τι χρήση το θες και σκέφτεσαι τα 128GB ram?

Πόση RAM Χρειάζεται ο Υπολογιστής Μου για Κάθε Χρήση?


Επίσης ποιο είναι το πιθανό budget για την αγορά νέου υπολογιστή? Το παρών σύστημα που διαθέτεις είναι βασικό και πέρα από τη ram θα μπορούσες να προσθέσεις μία gpu.

Ryu Hadouken απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα φίλε Γιώργο και ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

“το pc για τι χρήση το θες και σκέφτεσαι τα 128GB ram?”

Επαγγελαμτική… Και με 5TB θα βολευόμουν ακόμα καλύτερα αλλά και με 500GB βγάζω αρκετή δουλειά. Στην αρχή είχα σκεφτεί να αγόραζα δικό μου server αλλά για 500GB+ RAM οι τιμές ξέφευγαν αρκετά από την έρευνα αγοράς που έκανα €15.000+ οπότε το αρχικό πλάνο μου που ήταν αντί να δείνω κάθε μήνα νίκια στους server να πάρω τον δίκο μου, είπα να το αφήσω και να βρω μία μέση λύση όπου πχ αγοράζω ένα workstation με 128GB RAM και νοικιάζω τους server για μικρότερα χρονικά διαστήματα και όχι συνεχώς.

“Επίσης ποιο είναι το πιθανό budget για την αγορά νέου υπολογιστή?”

Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένο budget, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατηγορία του μηχανήματος που θα κινηθώ και το ποσοστό κάλειψης των αναγκών μου. Πχ αν μιλάμε για server και κάτω από 8 χιλιάρικα είναι καλά, αν μιλάμε για workstation λογικά μιλάμε για 5χίλιαρο και κάτω.

“Το παρών σύστημα που διαθέτεις είναι βασικό και πέρα από τη ram θα μπορούσες να προσθέσεις μία gpu.”

Έχω GPU στο συγκεκριμένο (και μια 1050 υπάρχει σε ένα άλλο μηχάνημα μου αλλά εδώ αναφέρομαι σε αυτό) δεν την ανέφερα όμως γιατί δεν νομίζω ότι σχετίζεται με την Postgre ή την R, εσύ γιατί πιστεύεις ότι σχετίζεται; CPU θα ήθελα να αλλάξω γιατί απ’ότι φένεται χωρίς να είμαι και απόλυτα σίγουρος το πρόβλημα ξεκινά από το Windows Update για τα kernel threats που είχαν κάνει αλλά σε αυτό το socket δεν νομίζω ότι έχω επιλογές οπότε πρέπει να πάω σε άλλη motherboard και συννάμα DDR4, όπου πλέον μιλάμε για καινούριο μηχάνημα…

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα φίλε μου. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Η υδρόψυξη δεν είναι με κανένα τρόπο καλή λύση για μηχάνημα για δουλειά. Μια καλή αερόψυξη παρέχει το ίδιο καλή ψύξη και χαμηλότερο θόρυβο. Πάρε ένα κουτί που να παίρνει 140MM ανεμιστήρες όπως αυτό και εφόσον καθαρίζεις τον υπολογιστή εσωτερικά κάθε 6 μήνες με ένα χρόνο, δεν θα χρειαστεί να ξανασχοληθείς με θερμοκρασίες.
Τίποτα λιγότερο από 1070 Ti δεν είναι κατάλληλο για 4K gaming. Και ένα μέτριο τροφοδοτικό είναι απαράδεκτο για οποιονδήποτε υπολογιστή. Δεν συνιστούμε τίποτα λιγότερο από 80plus platinum. Μέχρι τη 1080 τα 500-550W είναι αρκετά, για τη 1080 Ti προτείνεται 600W. Δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία η μάρκα της κάρτας γραφικών.
Σε ένα σύστημα αυτού του κόστους δεν συνιστούμε μικρότερο UPS από αυτό.
Δεν έχει καμία πραγματική σημασία η μάρκα της μητρικής. Αν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και παρόμοια τιμή, όποια κι αν πάρεις θα σε καλύψει.
Για οθόνη, ενώ για το gaming θα ήταν επιθυμητό το Gsync, είναι πολύ δυσεύρετο σε 4K οθόνες, τουλάχιστον στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Θα πρότεινα αυτή, λοιπόν.
Για τον επεξεργαστή, εξαρτάται αν οι εργασίες που κάνεις θέλουν περισσότερους πυρήνες/threads ή υψηλότερη συχνότητα ανά πυρήνα/thread. Στη δεύτερη περίπτωση, για παράδειγμα, ο οκταπύρηνος 7820X είναι καλύτερη επιλογή από οποιονδήποτε i9.
Άτομα που παρακολουθούν την αγορά των RAM υποστηρίζουν πως οι χαμηλότερες τιμές ήταν υπερβολικά χαμηλές, και πως η σημερινή κατάσταση της αγοράς είναι πιο φυσιολογική. Βάλε σε αυτό και την αυξημένη ζήτηση σε RAM για τα κινητά με 8GB+ που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, και είναι απίθανο να πέσουν οι τιμές. Δεν είναι μια ανόητη άνοδος, όπως ήταν οι τιμές των GPU πέρσι με τα κρυπτονομίσματα.
Ο 970 Evo είναι πολύ καλή επιλογή.
Σίγουρα πάντως θα βοηθούσαν περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του συστήματος, όπως παραπάνω όσον το ρόλο και τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή.
Στο παλιό σύστημα, για να διαπιστώσεις αν όντως φταίει το update, ο τρόπος είναι απλός. Κράτα ένα image του λειτουργικού έτσι όπως είναι, κάνε format χωρίς να περάσεις updates, και δες τι διαφορά κάνει. Μετά, πέρνα τα updates στην καθαρή εγκατάσταση, και δες αν έπεσε πάλι η απόδοση. Μετά τις δοκιμές, μπορείς να επαναφέρεις το αρχικό image για να έχεις το σύστημα όπως πριν και να μην πρέπει να ξαναρυθμίσεις τα πάντα.
Μετά από αυτό θα ξέρεις αν το πρόβλημα είναι στο software και αν οφείλεται στα updates. Γιατί να πέσει τόσο εμφανώς η απόδοση λόγω hardware και χωρίς να έχεις άλλα προβλήματα, είναι αρκετά σπάνιο.
Από τη μία θα χαρούμε να κάνουμε ένα build του νέου υπολογιστή, από την άλλη όμως, εφόσον πρόκειται και για ένα σύστημα υψηλού κόστους και για δουλειά, δεν το συνιστούμε.
Μακράν η καλύτερη λύση θα ήταν να παραγγείλεις όλα τα υποσυστήματα από ένα κατάστημα της επιλογής σου, να σου το συναρμολογήσουν εκείνοι, και να σου δώσουν έξτρα εγγύηση συνολικά για όλο το μηχάνημα. Έτσι, αν συμβεί οτιδήποτε, δεν θα χάνεις χρόνο με troubleshooting, τους το πας πακέτο και βρίσκουν εκείνοι τι φταίει.

Ryu Hadouken απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα Άγγελε,
Με ένα case όπως το “CORSAIR GRAPHITE SERIES 760T” που πρότεινες ή το “Cooler Master H500P Mesh” δεν θα χρειαστώ κάποια επιπρόσθετη ψύξη ακόμα και με τη χρήση που κάνω όπου επιβαρύνει τη θερμοκρασία της CPU;

Σχετικά με την οθόνη, ωραία είναι αυτή που προτείνεις αλλά φοβάμαι λίγο το curved γιατί δεν το έχω ξαναχρησιμοποιήσει. Έχεις άλλες εναλλακτικές να προτείνεις είτε 4k είτε όχι;

Σχετικά με τον επεξεργαστή η ταχύτητα που μου δίνει είναι ανάλογη με τον αριθμό των πυρήνων επί την συχνότητα για να σε διευκολύνω σου παραθέτω την “σχετική” ταχύτητα που βγάζει μέσα από αυτό ο κάθε επεξεργαστής (ναι, έκατσα και τα έκανα ένα-ένα με το κομπιουτεράκι):

i7 7800x = 21
i7 7820x = 28.8
i9 7900x = 33
i9 7920x = 34.8
i9 7940x = 43.4
i9 7960x = 44.8
i9 7980x = 46.8
TR 1900x = 30.4
TR 1920x = 42
TR 1950x = 54.4 (64 Turbo)

Σύμφωνα με αυτά δεν θα με εξυπηρετούσε καλύτερα κάποιος TR; Μέχρι πόση RAM μπορώ να έχω όμως με TR; Συνεργάτες μου είπαν προσοχή στους AMD και να πάρω μόνο δοκιμασμένα build γιατί προκύπτουν εύκολα θέματα συμβατότητας, κατά πόσο ισχύει αυτό; Σε PC/Workstation μπορώ να πάω πάνω από 126GB RAM ή μόνο σε server;

Και εν τέλη μήπως να πάω σε server και όχι PC-Workstation; Θα μου φαινόταν πχ καλή επιλογή αν το κόστος του server ήταν περίπου ίδιο ή λίγο περισσότερο με αυτό του PC για το οποίο συζητάμε αλλά να υπάρχει και η δυνατότητα για περισσότερη RAM.

Σχετικά με το 2ο μηχάνημα που αναφέρω υποστηρίζει τον 970 Evo; Μήπως άμα του βάλω αυτόν τον SSD στροφάρει πιο γρήγορα η postgre;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 4 έτη

Δεν χρειάζεται καμία επιπρόσθετη ψύξη. Μια καλή aftermarket ψύκτρα και 2 ή 3 ανεμιστήρες στο κουτί είναι παραπάνω από αρκετοί.
Δεν βλέπω κάτι άλλο εξίσου αξιόλογο σε οθόνη στις επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε. Δεν υπάρχει πάντως τίποτα να φοβάσαι όσον αφορά το curved.
Η σκέψη πυρήνες*συχνότητα είναι κάπως απλοϊκή. Το να εκμεταλλευτεί ένα πρόγραμμα πολλαπλούς πυρήνες και threads είναι μεγάλη πρόκληση προγραμματιστικά, και είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρχει το τέλειο scaling, που πχ 32 threads να δίνουν διπλάσια απόδοση από 16 threads.
Απ’ όσο ξέρουμε, η μόνη περίπτωση να έχεις περισσότερη RAM από 128GB είναι να πάρεις κάποια μητρική με δύο επεξεργαστές. Αυτή, για παράδειγμα, υποστηρίζει έως 512GB RAM.
Αν πάρεις μνήμη από τη λίστα συμβατότητας του κατασκευαστή της μητρικής, είναι εξαιρετικά απίθανη η περίπτωση να έχεις πρόβλημα, ανεξαρτήτως πλατφόρμας.
Από τη στιγμή που δεν μας εξηγείς τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ένας server θα ήταν καλή επιλογή για εσένα. Στους περισσότερους server πάντως δεν μπορείς να καθίσεις στο μηχάνημα να δουλέψεις, μόνο remotely, καθώς και το σύστημα είναι εξαιρετικά θορυβώδες, και απαιτεί για τη λειτουργία του κλιματισμό 24/7.
Όχι, το 2ο μηχάνημα δεν έχει θύρα M.2 για NVME SSD, μόνο απλό SATA μπορεί να πάρει. Από εκεί και πέρα, αν δεν κάνεις τη δοκιμή που σου προτείναμε, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε αν το πρόβλημα είναι στο hardware ή το software.

Ryu Hadouken απάντησε πριν 4 έτη

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου Άγγελε, μιας που σε έχω εύκαιρο και έχω κάνει subcribe και πάτησα και το καμπανάκι θα ήθελα να σου κάνω ακόμα μία ερώτηση. Θα μπορούσα να έκανα μία έρευνα στο google αλλά πιστεύω θα ξέρεις οπότε δεν θα σε βάλω σε έξτρα κόπο. 

Τι θα μπορούσα να κάνω όταν πρέπει να συνδεθώ σε public wifi για να είμαι ασφαλής;

Θα τύχει συχνά να είμαι σε κάποιο ξενοδοχείο ή κάποιο άγνωστο χώρο που δεν εμπιστεύομαι και θα χρειαστεί να κάνω κάτι μέσο ίντερνετ όπως κάποια πληρωμή ή σύνδεση σε κάποιο λογαριασμό με ευαίσθητα δεδομένα. Τι θα μπορούσα να κάνω για να αυξήσω την προστασία τον δεδομένων μου σε κάποιο public wifi (όπως πχ ξενοδοχείο);

Σε ευχαριστώ.

Ryu Hadouken απάντησε πριν 4 έτη

Έχω το HMA αλλά δεν ήξερα αν είναι αρκετό. Σε ευχαριστώ Άγγελε, keep up the good work!

Ryu Hadouken απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπερα Αγγελε, μιας που “you know your shit” που θα λεγαν και στο χωριο μου. Ειπα μπας και μπορεις να ριξεις φωτα στα IT προβληματα μου μιας που και την προηγουμενη φορα βοηθησες αρκετα.

Προβλημα 1: Εδω και μερικες μερες, δεν εχω την παραμικρη ιδεα γιατι, το μονο που εχει αλλαξει ειναι οτι μπαινω στο νετ μεσω WiFi απο network tether του κινητου, ναι απο τοτε εμφανιζεται αυτο το προβλημα. Οταν ειμαι απο καποιο browser και πληκτρολογω ελληνικα δεν μπορω να βαλω τονους, εκτος αμα κανω δεξι κλικ στη λεξη και τη φτιαξω με το auto dictionary.

Προβλημα 2: Θυμασαι που σου ειχα αναφερει πιο πανω οτι ο ενας υπολογιστης μου ειναι SLOW AS FUCK χωρις καποιο λογο; Ας πουμε και τωρα που πληκτρολογω τα γραμματα εμφανιζονται με καθυστερηση στο text box. E, βρηκα που οφειλεται αυτο αλλα δεν εχω ιδεα τι να κανω. Αργει απιστευτα ακομα και σε απλο scrollarisma της σελιδας. Για αρχη τα specs ειναι:

Motherboard: GIGABYTE Z77-D3H
CPU: Intel Core i7-2600 @ 3.40GHz 3.80GHz
RAM: 24GB (προσθεσα λιγη εξτρα)
SSD: SanDisk SDSSDP256G
GPU: AMD Radeon ΗD6670

Αυτο το PC σερνεται οσο δεν παει γιατι η CPU temp ειναι συνεχως ψηλα, πχ τωρα ειναι 97ο. Γιατι ειναι 97; Γιατι εχω ανοιξει τον browser και 3 καρτελες. To μεγαλο μου ερωτημα ειναι αν φταιει η CPU η το συστημα. Δεν εχω CPU αλλη σε αυτο το socket για να δοκιμασω τι θα γινει. Ειμαι με τον μανισιο fan αλλα δεν νομιζω να φταιει για τοσο μεγαλη διαφορα οποτε το να παρω καποιο cooler γι αυτο το setup δεν θα ηταν πιθανοτατα πεταμενα λεφτα; (Μιας που το φερε η κουβεντα τι aircooler να παρω για εδω ααν επερνα; Βλεπω ποικιλια στις τιμες και δεν εχω ιδεα απο δαυτα τα μαραφετια.) Ηθελα να δω αν φταιει κατι στα windows οπως σου ειχα αναφερει και στο προηγουμενο μυνημα οποτε δοκιμασα σε linux οπου κι εκει ειχα ιδιες θερμοκρασιες. 70+ idle και οτι και να κανω 93+ αλλα ποτε πανω απο 98. (στα 100 δεν κλεινει;) Ειναι σημαντικο να βρω τι φταιει για να μπορεσω να το φτιαξω. Αμα παω σε καινουρια CPU δυσκολα θα βρω γι αυτο το socket, αλλα πρεπει πρωτα να βεβαιωθω οτι φταιει αυτη η συγκεκριμενη CPU και δεν μπορω να την φτιαξω . Αν παω σε αλλο socket θα θελω και αλλη MB αρα και αλλη RAM γιατι τωρα εχω DDR3. Aν το fan της CPU υπολειτουργει ειναι δυνατον να failαρει ΤΟΣΟ πολυ; Ακομα 97-98 ειναι η θερμοκρασια απλα επειδη γραφω εδω και εχω και 2 ακομα καρτελες και προφανως τα παντα γινονται αργα. Eχω ελεγξει και οπτικα αν τα παντα δειχνουν φυσιολογικα στο κουτι… Εχεις τιποτα να συμβουλεψεις;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 4 έτη

Φίλε μου, κάνε νέα ερώτηση για αυτά τα θέματα, εφόσον δεν σχετίζονται με το θέμα της συγκεκριμένης ερώτησης.