Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑγορά RAM, ανεμιστηράκι, αντάπτορα
giorgos perakis ρώτησε πριν 6 έτη

Γεια σας,
Ο υπολογιστής μου περιλαμβάνει:
Κουτί: NZXT S340
RAM: RAM CRUCIAL 2x4GB BALLISTIX SPORT
Σκληρός δίσκος: HDD Western Digital 1TB caviar blue
Ανεμιστηράκι: AKASA APACHE 120mm
Motherboard: Asrock H97M Anniversary
1) Θέλω να ανεβάσω την RAM. Σκέφτηκα να πάρω τις ίδιες RAM με αυτές που έχω και να πάει στα 16gb. Αν έπαιρνα άλλης μάρκας RAM (για χαμηλότερη τιμή) ή άλλης χωρητικότητας (πχ. 2x8gb) θα έχανα το dual channel σε σχέση με τις παλιές? Οι καινούργιες με ίδιο CL9 και 1600MHz με τις παλιές.
2) Θέλω όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο σύστημα:
α) Όσο απίστευτο και αν φαίνεται (για μένα) ο πιο ενοχλητικός θόρυβος προέρχεται απ' τον σκληρό δίσκο, είτε από δονήσεις λόγω του σκληρού δίσκου. Υπάρχουν τρόποι να μειώσω τον θόρυβο που προέρχεται από αυτόν? Πχ. υπάρχουν ειδικές θήκες ή κάποιο άλλο κόλπο?
β) Η μητρική μου έχει ένα μόνο Chassis Fan Connector (4-pin) απ' το οποίο μπορώ μέσω software ή bios να ελέγξω την ταχύτητα του fan για κάθε θερμοκρασία. Σκέφτηκα να πάρω αυτόν τον αντάπτορα STARTECH 4-PIN FAN POWER SPLITTER CABLE και να συνδέσω άλλο ένα 4-pin PWM ανεμιστηράκι (δηλαδή δύο ανεμιστηράκια) πάνω στον μονό Chassis Fan Connector (4-pin) της motherboard. Μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο? Είναι safe? Μέχρι πόσα ανεμιστηράκια θα ήταν safe?
Επίσης διάβασα κάπου ότι για να μην μπερδεύεται η motherboard τι σήμα θα δίνει στα δύο διαφορετικά ανεμιστηράκια, να ξεσυνδέσω το ένα απ' τα καλωδιάκια του ενός ανεμιστήρα έτσι ώστε να διαβάζει μόνο απ' τον πρώτο και να δίνει και στα δύο το ίδιο σήμα. Στέκει κάτι τέτοιο?
γ) Θα πρότεινες άλλο 4-pin PWM ανεμιστηράκι από αυτό AKASA APACHE 120mm στην ίδια τιμή περίπου?
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
Γιώργος

2 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Γεια σου Γιώργο,
Το dual channel αφορά τις μνήμες που είναι στο ίδιο κανάλι, εφόσον το νέο ζευγάρι θα είναι σε διαφορετικό κανάλι, δεν θα έχεις πρόβλημα.
Για το σκληρό δίσκο, πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου είχα βρει κάποιες θήκες με αφρό, ειδικά για την απορρόφηση των κραδασμών, αλλά ούτε μάρκα θυμάμαι, ούτε γνωρίζω που μπορείς να βρεις κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.
Αν οι ανάγκες σου μπορούν να καλυφθούν από 256GB, ένας SSD είναι η πιο απλή και αθόρυβη λύση.
Εφόσον ο αντάπτορας έχει σχεδιαστεί για δύο ανεμιστήρες, θεωρητικά είναι ασφαλής για δύο ανεμιστήρες. Ακόμα και γνωστοί κατασκευαστές όπως η Noctua χρησιμοποιούν τέτοιου είδους split, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά μην βάλεις ένα split πάνω στο άλλο. Δεν έχω ακούσει τίποτα σχετικό με το να πρέπει να βγάλεις καλώδια.
Εντάξει φαίνεται ο Akasa. Ούτως ή άλλως, από το τι γράφει ο κάθε κατασκευαστής στην περιγραφή, δεν μπορείς να γνωρίζεις πόσο πραγματικά αθόρυβος είναι ένας δίσκος. Διαφορετικοί κατασκευαστές πιθανώς να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για καταγραφή των dB και άρα να μην είναι αξιόπιστη μια σύγκριση μόνο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά.

giorgos perakis απάντησε πριν 6 έτη

Ευχαριστώ!!