Κώστας Κατσάνος ρώτησε πριν 6 έτη


Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά.
Άγγελε θέλω να αναβαθμίσω την μνήμη στο λάπτοπ αγοράζοντας ένα κιτάκι 2x4 GB . Από τις πληροφορίες που μου δίνει το speccy όπως φαίνονται παραπάνω, βλέπω ότι από e-shop μόνο αυτό μου κάνει:
http://www.e-shop.gr/ram-corsair-cmso8gx3m2c1600c11-value-select-8gb-2x4gb-so-dimm-ddr3l-1600mhz-dual-channel-kit-p-PER.549592
Έχεις κάποια άλλη πρόταση να μου κάνεις ή είμαι καλυμμένος και να προχωρήσω στην αγορά;
Επίσης έχω και άλλη μια ερώτηση. Μετά την αγορά των μνημών, θα αλλάξω και τον δίσκο μου σε ssd samsung evo ( μεγάλη λατρεία, τον έχω βάλει σε τόσα άλλα μηχανήματα άλλων και το έχω ζηλέψει!) Επειδή θα περάσω από την αρχή τα λειτουργικά μου συστήματα ( dual boot ubuntu/windows ), ήθελα να σε ρωτήσω όσον αφορά το μέγεθος του swap partition. Τώρα με τα 4 GB μνήμης το έχω στα 2 GB. Με τα 8 GB που θα έχω, πόσο χρειάζομαι , αν χρειάζομαι;

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Κώστα, καλή χρονιά και σε εσένα.
Και αυτές σου κάνουν, και είναι ελαφρώς πιο γρήγορες λόγω του χαμηλότερου CAS Latency.
Οι σύγχρονες εκδόσεις Ubuntu υποστηρίζουν πλέον swap file, δεν χρειάζεται να φτιάξεις καθόλου swap partition. Τον Απρίλιο που θα κυκλοφορήσει η νεότερη LTS θα προσθέσουμε τον ορισμό του στον οδηγό εγκατάστασης. Μέχρι τότε, θα βρεις οδηγίες εδώ.

Όσο για το μέγεθος του αρχείου, λογικά 4GB επαρκούν, αλλά αν σου περισσεύει χώρος, βάλε 6GB.

Κώστας Κατσάνος απάντησε πριν 6 έτη

'Αγγελε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου.
Τις μνήμες τις παρήγγειλα και όσον αφορά τον δίσκο θα περιμένω ένα τριμηνάκι για να παίξω μπάλα με τον ανανεωμένο οδηγό εγκατάστασης του ubuntu. 
Διάβασα αρκετά για το swap file έναντι του swap partition και η αλήθεια είναι δεν πολυκατάλαβα τα οφέλη του ενός έναντι του άλλου. Νομίζω ότι στο μόνο που υπερτερεί το swap file είναι στο ότι μπορείς εύκολα να του αλλάζεις μέγεθος, αν δεις ότι δεν σου επαρκεί. Αν και με τα 8 GB μνήμης δεν νομίζω να χρειαστεί να "χρησιμοποιηθεί" συχνά. Για αυτό το λόγο δεν με φοβίζει και η καταπόνηση του ssd.
Όπως και να χει, πιστεύω αυτά θα τα καλύψεις στο επερχόμενο άρθρο του Απριλίου!
Εν αναμονή λοιπόν!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Γενικά, με το swap file δεν χρειάζεται να δεσμευτείς σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Αν δεις πως χρειάζεσαι μεγαλύτερο ή μικρότερο, το αλλάζεις με μερικές εντολές.