Tasoulis Barbounakis ρώτησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα!!!
Θα ήθελα για μία μικρομεσαία επιχείρηση, να φτιάξουμε ένα τοπικό δίκτυο, με έναν πύργο ως σερβερ και 3 τερματικά. Τί έχετε να προτείνετε; 
Πρώτον η επιχείρηση έχει ένα λογιστικό εμπορικό πρόγραμμα, office. ΤΑ κύρια χαρακτηριστικά του σερβερ, θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και η ταχύτητα. Για να μην έχουμε εκπλήξεις. 
Τα τερματικά, τα 2 να είναι οικονομικά, αφού η χρήση τους είναι κυρίως προβολή και τιμολόγηση, ενώ το 3 να έχει κάπως παραπάνω απαιτήσεις, σε ταχύτητα, αποθήκευση, επεξεργασία κτλ. Να μπορούν να πάρουν 2 οθόνες, θύρες για εκτυπωτές, σκάνερ κτλ. 
Δεν ξέρω αν βοηθάνε όλα αυτά που αναφέρω, αλλά με τα δικά σας ερωτήματα για την κάλυψη αποριών και κενών, θα βγει πιο ολοκληρωμένη η εύρεση για την αγορά και δημιουργία τοπικού μικρού δικτύου. 
Ευχαριστώ για το χρόνο σας!!!

4 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα Τάσο

Για να μπορέσουμε να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο, πρέπει να μας πεις μέχρι τι ποσό σκοπεύεις να διαθέσεις.

Tasoulis Barbounakis απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα!!!
Υπολογίζω για τα τερματικά έως 400-600 ευρώ για τα 2 "απλά" τερματικά, 500-700 για το "σπεσιαλ" και για τον σέρβερ έως 1500-2000. Οι τιμές είναι ενδεικτικές αλλά με βάση τα προηγούμενα που γράφω και μία πρόχειρη συζήτηση που έκανα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, κάπου εκεί. Δεν ξέρω να ρωτήσω σχετικά με το στήσιμο, την συντήρηση - βοήθεια και τα περιφερειακά για το δίχτυο τι άλλο θα χρειαστεί και αν την αναλαμβάνετε, αν και εφόσον αποδεχθούν κάτι τέτοιο. Η οθόνη για τον "σπέσιαλ" να είναι για να μην κουράζει τα μάτια και στο άλλο τερματικό μεγαλύτερη. 
Δεν ξέρω αν βοήθησα, πάντως αν χρειαστεί περισσότερα μπορείς να μου κάνεις ένα "ερωτηματολόγιο" ώστε να τους το δώσω ώστε να σχηματίσεις μία πλήρη εικόνα, αν και αυτά που σου αναφέρω στο προηγούμενο μήνυμα είναι αυτά που θέλουν. Ως προς τα τεχνικά δεν είναι και γνώστες ιδιαίτερα.  
Αυτά προς το παρόν. 
Καλή συνέχεια!!!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα και από εμένα, Τάσο.

Αρχικά είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα όσον αφορά το τι ακριβώς είναι ένας "server".

Σε μεγάλα δίκτυα, ο server είναι ένας υπολογιστής στον οποίο ποτέ και για κανένα λόγο δεν κάθεται ένας χρήστης για να κάνει δουλειές.

Βρίσκεται απομονωμένος σε ένα μικρό δωμάτιο με κλιματισμό όλο το 24ωρο, είναι εξαιρετικά θορυβώδης γιατί χρειάζεται ειδικούς ανεμιστήρες, και ή δεν έχει καθόλου οθόνη (όταν είναι στημένος για απομακρυσμένη διαχείριση) ή έχει μια παλιά μικρή οθόνη μόνο για τα εντελώς τυπικά που ίσως χρειαστούν για τη ρύθμισή του.

Ένας υπολογιστής στον οποίο θα εργάζεται κάποιος χρήστης μπορεί θεωρητικά να τελεί χρέη server, αλλά γενικά δεν το προτείνουμε. Το ιδανικό είναι κανείς ποτέ να μην κάθεται στο server, και για θέματα απόδοσης αλλά και ασφάλειας.

Τώρα, για το πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο server για τον αριθμό των τερματικών που σε ενδιαφέρει, αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με τις απαιτήσεις του προγράμματος που σκοπεύετε να τρέχετε.

Για παράδειγμα, ένας email server, ένας file server, ένας rendering server, και ένας SQL server έχουν εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις μεταξύ τους. Πόσο μάλλον ένας server για μια συγκεκριμένη εφαρμογή.

Η εφαρμογή αυτή θα είναι φορτωμένη στη RAM και άρα θα θέλει μεγαλύτερη RAM? Θα διαβάζει και θα γράφει τακτικά στο δίσκο, και άρα θα θέλει ειδική φροντίδα όσον αφορά τα αποθηκευτικά μέσα?

Αυτές είναι ερωτήσεις τις οποίες δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα και αν μας πεις τη συγκεκριμένη εφαρμογή που χρησιμοποιείς, από τη στιγμή που δεν έχουμε εμπειρία με τέτοιου είδους εφαρμογές.

Όταν λες πως έκανες συζήτηση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, αναφέρεσαι στην εταιρεία με την εμπορική εφαρμογή? Λογικά αυτοί θα μπορέσουν να σε καθοδηγήσουν σωστά.

Τέλος, δεν παρέχουμε υπηρεσίες για στήσιμο και συντήρηση δικτύου. Το ιδανικό είναι να βρεις μία εταιρεία που να παρέχει ολοκληρωμένες τέτοιες υπηρεσίες, από το να συναρμολογήσουν και να στήσουν το server μέχρι να ρυθμίσουν το δίκτυο, να στήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα για backup, να αναλάβουν την τακτική συντήρηση του server, και να είναι διαθέσιμοι για επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει.

Συνήθως οι εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτές τις εργασίες έχουν ετήσια συμβόλαια συντήρησης, με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Δυστυχώς δεν συνεργαζόμαστε με κάποια συγκεκριμένη εταιρεία του είδους για να σου προτείνουμε.

Tasoulis Barbounakis απάντησε πριν 4 έτη

Βασικά, συμφωνώ μαζί σου ως προς την απάντηση που μου έδωσες. Δηλαδή ο σερβερ να μην τον χειρίζεται χρήστης και να κάνει τη δουλειά του και μόνο ως σερβερ. 
Αυτή τη στιγμή και δυστυχώς λειτουργούμε με 3 τερματικά το οποίο το ένα κάνει δουλειά σέρβερ και αυτό εμένα μου δημιουργεί έντονο προβληματισμό, σε περίπτωση που χαλάσει για οποιδήποτε λόγο και με όσα back up μπορεί να έχω πάρει. 
Είναι μικρή επιχείρηση και ευτυχώς δεν έχει απαιτήσεις παρά μόνο ένα λογιστικό - εμπορικό πρόγραμμα και τα office. 
Παρόλα αυτά κατανοώ την απάντηση σας και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. 
Εις το επανιδείν!!!
Καλή συνέχεια!!!