Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑλλαγή κάρτας γραφικών/RAM σε παλιό υπολογιστή
lalakis makis ρώτησε πριν 9 έτη

Καλησπέρα Άγγελε. Ο υπολογιστής που έχω είναι λιγάκι παλιός (5 και βάλε χρόνων) ωστόσο ακόμα τα καταφέρνει. Με το που άρχισαν όμως οι ζέστες ο ανεμιστήρας της καρτας γραφικών μου έχει πάρει τα αυτιά. Το συστημά μου αποτελείται από:
CPU: Amd Phenom II X4 955 3.2GHz (http://tinyurl.com/p2rpxkr)
GPU: Ati Radeon HD 4890 1GB (http://tinyurl.com/nh5aq76)
M/B: Asus M4A78T-E (http://tinyurl.com/obnylrj)
RAM: Corsair CM3X2G1333C9DHX 2x2Gb DDR3 (http://imgur.com/vxM8Zne, http://imgur.com/gVMsjQm)
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι
1) εαν υπάρχει κάποια σύγχρονη αθόρυβη κάρτα γραφικών προκειμένου να αντικαταστήσω τη 4890, βελτιώνοντας παράλληλα και τις επιδόσεις στα παιχνίδια και
2) βλέπω ότι η RAM που έχω είναι στα 1333Mhz και η m/b υποστηρίζει μέχρι 1600Mhz overclocked. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να βάλω 2x4Gb στικάκια σύγχρονης RAM που είναι πάνω από τα 1600Mhz; Αν μπορώ τι μου προτείνεις;

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Καλησπέρα Μάκη,

Αυτή είναι εξαιρετική επιλογή για κάρτα γραφικών, με παθητική ψύξη για μηδενικό θόρυβο.

Ναι, δεν έχει νόημα να βάλεις στικάκια πάνω από 1600MHz, μέχρι εκεί πάει η μητρική.

Για 8GB στα 1600MHz αυτό το κιτ είναι καλή επιλογή.

lalakis makis απάντησε πριν 9 έτη

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου Άγγελε.

1) Είδα την κάρτα που μου πρότεινες, από την μια μου άρεσε η αθόρυβη λειτουργία της αλλά από την άλλη με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet (http://gpuboss.com/gpus/Radeon-R7-250-vs-Radeon-HD-4890) είδα ότι υπολείπεται σημαντικά σε τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτή που ήδη έχω. Από τη στιγμή που τα πράγματα είναι ήδη στριμωγμένα στα παιχνίδια δεν θα ήθελα να πάω σε μια επιλογή που θα έχανα επιδόσεις. Η ιδανική κάρτα για μένα είναι κάποια ήσυχη, άνω του 1gb, με καλύτερες επιδόσεις από αυτή που ήδη έχω και υποστήριξη dx11 (μήπως και τρέξουμε και κανένα σύγχρονο παιχνιδάκι).
Στα χαρακτηριστικά της m/b αναφέρονται ότι υποστηρίζονται τα εξής:
2 x PCIe 2.0 x16 support ATI CrossFireX™ technology, at full x16 or dual x8 link
2 x PCIe x1
2 x PCI 2.2
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσω κάποια σύγχρονη κάρτα μια και όλες αναφέρουν PCIe 3.0;

2) Ένα σετ μνημών RAM που είναι πάνω από τα 1600Mhz που υποστηρίζει η μητρική μου (π.χ. 2400Mhz) δεν θα τρέχαν καθόλου ή θα συγχρονίζονταν στα 1600; Το ρωτάω αυτό γιατί αναρωτιέμαι αν αξίζει, σε περίπτωση που μπορεί να πάρει γρηγορότερη μνήμη, να πάρω μια γρηγορότερη και αν κάποια στιγμή στο μέλλον αναβαθμίσω το pc μου αλλάζοντας τη m/b να έχω ήδη αξιόλογη μνήμη. Επίσης η όποια μνήμη επιλέξω έχει νόημα να αντικαταστήσει αυτή που ήδη έχω ή θα δω καλύτερα αποτελέσματα αν τη βάλω στα δυο ελευθερα slot της μητρικής μου μαζί με την 1333Mhz μνήμη μου αυξάνοντας τα gb στα 12; Και μια τελευταία απορία, η διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ 1600 και 2000+ Mhz μνήμης είναι ορατή ή δεν πρόκειται να καταλάβω τίποτα;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Μάκη, από τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι αδύνατον να βγάλεις οποιοδήποτε συμπέρασμα, από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε κάρτες διαφορετικής αρχιτεκτονικής και διαφορετικής γενιάς. Χωρίς συγκεκριμένα benchmarks, τα χαρακτηριστικά δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

Η R7 250 είναι μια αρκετά καλή οικονομική κάρτα γραφικών, που μπορεί να σηκώσει σύγχρονα παιχνίδια με καλά γραφικά. Είναι πολύ καλύτερη από την αρχαία 4890.
https://www.youtube.com/watch?v=yT9I1UYxb-k
Επίσης, όχι μόνο υποστηρίζει το direct X11, θα υποστηρίζει και το dirext X12

Όλες οι εκδόσεις PCI Express είναι συμβατές με όλες τις κάρτες. Δεν υπάρχει κάρτα στη μεσαία κατηγορία τιμής που θα εξαντλήσει το Bandwidth του PCI Express 2.0.

Θα έτρεχαν στα 1600 οι RAM των 2400. Δεν αξίζει όμως να πάρεις RAM για μελλοντική αναβάθμιση, γιατί σύντομα θα βγουν τα μεσαίας κατηγορίας chipset της Intel που θα υποστηρίζουν DDR4.

Δεν αξίζει να προσθέσεις νέα RAM με την παλιά, όλες οι μνήμες θα τρέχουν στα 1333.

Η ταχύτητα της RAM δεν εξαρτάται μόνο από τη συχνότητα, αλλά από το συνδυασμό συχνότητας και CAS Latency.