Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsΑλλαγή μνήμης ram και σφάλμα
Chris Vasalos ρώτησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα σας.
Αντικατέστησα την 8gb ram που είχα με ένα σετ (dual channel) 16gb. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι την πρώτη φορά που άνοιξα τον υπολογιστή μου εμφάνισε ότι έχει αντικατασταθεί η μνήμη ram  και ότι έπρεπε να μπω στο bios. Αφού έκανα επανεκκίνηση μπήκα στο bios  βλέπω ότι βρίσκει τις δύο μνήμες συνολικού μεγέθους 32 gb αλλά δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω ώστε να ξεκινήσει ο υπολογιστής... Οι μνήμες υποστηρίζονται σε όλα από την μητρική. Τι χρειάζεται στο bios  να κάνω ώστε να ξεπεράσω το πρόβλημα;

5 Απαντήσεις

Chris Vasalos απάντησε πριν 1 έτος

Πλέον μου εμφανίζει το εξής μήνυμα:
"Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key"

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Μάλλον έκανε reset το BIOS γιατί δε μπόρεσε να κάνει boot με τα προηγούμενα settings. Αυτό που θα έκανα είναι:

  • Στο BIOS επιλέγεις Load Optimal Defaults στην οθόνη μνήμες κλπ (ανάλογα με το mobo σου). Αυτό θα κάνει reset τις παραμέτρους χρονισμού των μνημών. Μπορεί όμως να μην είναι και πολύ... optimal. Πιθανόν να μην πιάνει τη μέγιστη ταχύτητα των μνημών, οπότε να χρειάζεται ενεργοποίηση XMP Profile, και δοκιμή με υψηλότερες συχνότητες - αντί για συχνότητα μπορεί να σου εμφανίζει κάποιον "πολλαπλασιαστή" οπότε υπολογίζεις ανάλογα. Σκοπός σου είναι οι μνήμες να λειτουργούν οπωσδήποτε σε dual channel, και σε συχνότητα οπωσδήποτε ίση ή μεγαλύτερη της minimum των μνημών, του motherboard και της μονάδας διαχείρισης μνήμης του επεξεργαστή. Επιθυμητό είναι να φτάσεις στη συχνότητα των μνημών, αλλά δεν είναι εγγυημένο. Μπορεί να έχεις περιορισμό από τη μονάδα διαχείρισης μνήμης του επεξεργαστή (ψάξε το μοντέλο στο site του κατασκευαστή). Τα μοντέλα χωρίς το "Κ" στο τέλος (πχ i5-10400 αντί για i5-10400K) είναι "κλειδωμένα", και μάλλον δε θα σου επιτρέψουν να πας παραπάνω από την ονομαστική ταχύτητα, ίσως μια σκάλα παραπάνω το πολύ). Πολλά posts στα forums για το πώς να κάνεις overclock τη μνήμη ακόμα και του (non-K) i5-12400 (είναι ένας πολύ σύγχρονος επεξεργαστής), και σχεδόν παντού λένε ότι δε γίνεται ή ότι θα έχεις προβλήματα αξιοπιστίας. Εδώ λοιπόν κάνεις ότι είναι δυνατόν.
  • Με το 2ο ερώτημά σου ασχολήσου αφού πρώτα λύσεις τα ζητήματα με το 1ο. Δεν είναι δύσκολο, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πας στο BIOS και να ορίσεις τη σειρά των δίσκων από όπου θα κάνει boot (βάζεις τον δίσκο πρώτα, ή κάποιο CD ή USB αν θέλεις). Αν δε boot-άρει δες και το τι είδους boot επιτρέπεται. Αν ο δίσκος σου έχει γίνει partition σε GPT (αντί για MBR) στο boot πρέπει να ορίσεις UEFI only ή Both BIOS and UEFI (αντί για BIOS only). Το BIOS ανάλογα με το motherboard μπορεί να ονομάζεται Legacy, οπότε επιλέγεις Both Legacy and UEFI.

Chris Vasalos απάντησε πριν 1 έτος

Chris Vasalos απάντησε πριν 1 έτος

Δεν μπορώ να βρω που θα επιλέξω να κάνει "load optimal defaults". To xmp το έκανα εγώ "on"...

Chris Vasalos απάντησε πριν 1 έτος

Έχω αφαιρέσει τις dual channel  μνήμες (32gb) και τοποθέτησα την μνήμη που είχα πριν...