Στέλιος Κοντογιώργης ρώτησε πριν 6 έτη

   Καλησπέρα σας! 
  Η ερώτηση αφορά το θέμα της "γήρανσης" των πυκνωτών και του τροφοδοτικού γενικά όπως το έχετε περιγράψει - συγκεκριμένα :
    - έχω ένα τροφοδοτικό Thermaltake Smart M750 80PLUS BRONZE    http://nordic.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001829     αγορασμένο κι εγκατεστημένο από το 2013 (είχε 3ετή εγγύηση) το οποίο λειτουργεί κανονικά - με βάση την "γήρανση" σε πόσο χρόνο θα χρειαστεί αντικατάσταση πρίν παρουσιάσει πρόβλημα; Υπάρχει κάποιος εμπειρικός ή άλλος κανόνας υπολογισμού της διάρκειας ζωής ενός τροφοδοτικού;

  • το δεύτερο τροφοδοτικό είναι μάρκας TURBO-X 450W σε ένα άλλο σύστημα που απέκτησα πρόσφατα και δεν γνωρίζω ούτε την ποιότητά του ούτε τον συνολικό χρόνο λειτουργίας του - απ' ότι γράφει πάνω του  Power Supply Value Model : ZU-0130A  Efficiency: 65% Maximum Load : 300W  ενω σε άλλο σημείο της ετικέττας του γράφει Maximum power: 450W - δεν κατάλαβα όμως τι από τα δύο ισχύει. Να το εμπιστευτώ "κι όσο πάει" ή να πάρω κάτι πιό επώνυμο και ποιοτικό και να ξέρω τι μου γίνεται από τώρα και στο μέλλον;

      Ευχαριστώ για τον χρόνο σας & την βοήθειά σας !

1 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Στέλιο,
Η γήρανση των πυκνωτών δεν αφορά μόνο την ηλικία, αλλά και τη χρήση του τροφοδοτικού που γίνεται, πιο έντονη χρήση επιβαρύνει περισσότερο τους πυκνωτές.
Όπως καταλαβαίνεις, είναι αρκετά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να υπολογιστεί η ακριβής γήρανση των πυκνωτών.
Στην πράξη, πάντως, η γήρανση των πυκνωτών απλά μειώνει τα μέγιστα Watt που μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό. Αυτό σημαίνει πως αν ο υπολογιστής σου χρειάζεται μέχρι πχ 500W μέγιστο, ένα 750w τροφοδοτικό θα κρατήσει αρκετά περισσότερα χρόνια, μέχρι να πέσει η μέγιστη απόδοσή του κάτω από τα 500W.
Να σημειωθεί επίσης πως αν δεν έχεις ισχυρή gaming κάρτα γραφικών, αν δεν έχεις κάποιο μεγάλο overclock ή δεν κάνεις κάποια εργασία όπως cryptocurrency mining, είναι εξαιρετικά απίθανο ο υπολογιστής ακόμα και τα 500W κατανάλωσης να φτάνει, το πιθανότερο είναι να βρίσκεται πιο κοντά στα 300. Το 750άρι τροφοδοτικό θα το έβλεπα να κρατάει και δεκαετία.
Η προσωπική μου εμπειρία με διάφορα προϊόντα Turbo-X είναι η χειρότερη, και έχω καταλήξει να μην τα εμπιστεύομαι σε τίποτα, ειδικά σε κάτι τόσο σημαντικό όσο το τροφοδοτικό. Δώσε του πόδι, όπως είναι.