Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑΛΛΓΗ ΣΕ ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ!
Giwrgos Ntaikos ρώτησε πριν 2 έτη

Έχω εναν υπολογιστή και σκέφτομαι να αλλάξω μητρική και cpu, οταν το κανώ απλα βγάζω τα παλιά και βαζω τα καινούργια και λειτουργεί το pc χωρίς θέμα? 'Η πρέπει να κάνω κάποιου είδους format?

11 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Αν αλλάξεις Mobo και CPU (μάλλον και RAM - υποχρεωτικά, αν το παλιό χρησιμοποιεί ram παλιότερου τύπου, πχ DDR3), ουσιαστικά θα έχεις έναν καινούριο υπολογιστή. Θα θέλεις πιθανότατα να αλλάξεις ακόμα και δίσκους, έτσι ώστε να αξιοποιούν τις δυνατότητες του νέου mobo, και να μην είναι το υποσύστημα δίσκου το bottleneck, αλλά κυρίως για λόγους ασφάλειας (ένας καινούριος δίσκος έχει λιγότερες πιθανότητες να σου χαλάσει). Απομένει το τροφοδοτικό, και ίσως θα θέλεις να το αλλάξεις και αυτό, ιδιαίτερα αν το υπάρχον είναι παλιό, μη επαρκές ή μη ποιοτικό.
Θα έχεις "Νέο Υπολογιστή" με την αλλαγή του mobo, εφόσον αυτό καθορίζει ποιά components είναι συμβατά. Ακόμα, οι άδειες των Windows (μιλάω για τις OEM και DSP, όχι Retail, Perpetual ή Volume) συνδέονται με τον μοναδικό αριθμό του mobo, και δεν ισχύουν για ένα καινούριο μηχάνημα. Θα πρέπει να αγοράσεις μια νέα άδεια. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει με τις άδειες άλλων εφαρμογών, αν έχεις, δλδ αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νέα εγκατάσταση. Επίσης, λόγω της αλλαγής του hardware πολύ πιθανόν η παλιά εγκατάσταση των Windows να μη λειτουργεί, ή να χρειάζεται να αλλαχτούν τα drivers (καλύτερα με απεγκατάσταση και των παλιών, τα οποία παραμένουν, αν και απενεργοποιημένα). Δηλαδή format και επανεγκατάσταση θα πρέπει (ή θα θέλεις) να γίνει σχεδόν σίγουρα. Προσοχή στα δεδομένα σου, θα πρέπει να μεταφερθούν ή να γίνουν backup (καλύτερα αυτό να γίνει σε κάθε περίπτωση), αν βρίσκονται στο ίδιο volume/partition με τα Windows. Δες και μια παλιότερη απάντησή μου εδώ.

SSP_ GR απάντησε πριν 2 έτη

Υπάρχει πρόβλημα εάν βάλω ram από διαφορετικές εταιρίες ?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Αν έχουν τα σωστά χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, μερικές σπάνιες φορές εμφανίζονται ασυμβατότητες χωρίς προφανή λόγο. 

SSP_ GR απάντησε πριν 2 έτη

δηλαδή τι χαρακτηριστικά??Ελπίζω να μην παίζει ρόλο η μητρική σωστά?
 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Παίζει ρόλο. Κάθε μητρική αναφέρει τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι μνήμες για να τις δεχθεί.

SSP_ GR απάντησε πριν 2 έτη

 με 2 Modules (2x8GB) και Συχνότητα 3200MHz για Desktop μπορώ να τις βάλω σε H470 PHANTOM GAMING 4

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Οι μητρική σου υποστηρίζει μέχρι 3000 MHz, και αυτό μόνο για συγκεκριμένους επεξεργαστές, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πας σε ταχύτερες. Εδώ μπορείς να δεις τι μνήμες δέχεται η μητρική σου.

SSP_ GR απάντησε πριν 2 έτη

Μπορείτε να μου προτείνετε μια μνήμη ραμ για την μητρική μου μέχρι 16 GB?
 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Ποιον επεξεργαστή θα τοποθετήσεις πάνω; Ρωτάω, γιατί όπως είπα πριν, η μητρική υποστηρίζει διαφορετικές μνήμες ανάλογα τον επεξεργαστή. 

SSP_ GR απάντησε πριν 2 έτη

intel Core i5-10500 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Μπορείς να δεις αυτές.