Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΑναβάθμιση ή αγορά υπολογιστή;
chris grigoriadis ρώτησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα Άγγελε, καλησπέρα και σε όλους τους συνεργάτες...
Σήμερα εργάζομαι σε υπολογιστή με τα εξής χαρακτηριστικά: AMD A10 5800K, disk WD συμβατικός 1Τ, μητρική F2A88XM-D3h, ram 8g, δύο παλιές οθόνες στις 18 ίντσες, τροφοδοτικό στα 500. Το λειτουργικό είναι windows 10. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών.
Τήν σύνθεση την έφτιαξα πριν από τρία χρόνια, αλλά σήμερα οι ανάγκες έχουν κατά πολύ αυξηθεί και ενώ γενικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, υπάρχουν στιγμές που το σύστημα γονατίζει ή καθυστερεί πολύ σε κάποιες εργασίες.
Οι σημερινές απαιτήσεις λοιπόν είναι οι εξής: Υπολογιστής ανοικτός από πολύ πρωί έως αργά το βράδυ, ανοικτές καρτέλες στον browser ταυτόχρονα πάνω από 20, συνεχής συγγραφή κειμένων στο word, διαχείριση τριών sites στο wordpress ταυτόχρονα, ήπια επεξεργασία φωτογραφιών, αλλά χιλιάδες φωτογραφίες σε σκληρό και εξωτερικό δίσκο, συνομιλία κατά διαστήματα στο skype, ανάγκη για τρεις οθόνες ταυτόχρονα, καθόλου παιχνίδια. Να σημειώσω ότι η σχεδόν αστραπιαία ταχύτητα σε όλες αυτές τις εργασίες είναι πολύ σημαντική, ακόμη και τα ελάχιστα δευτερόλεπτα κάνουν διαφορά για μένα.
Η ερώτηση είναι λοιπόν η παρακάτω: Το σύστημα που έχω μπορεί να αναβαθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε έστω να πλησιάσει αυτές τις απαιτήσεις (και να κρατήσει για δύο τουλάχιστον χρόνια) ή είναι πολύ καλύτερη η αγορά νέου κουτιού (και τρίτης μεγάλης οθόνης);
Ο προϋπολογισμός είναι ένα πρόβλημα, καθώς δυστυχώς δεν μπορώ να διαθέσω (είτε για αναβάθμιση είτε για αγορά), πάνω από 400 με 500 ευρώ (χωρίς την αγορά οθόνης), ιδανικό βέβαια θα ήταν εάν μιλάμε για αναβάθμιση να είμαι και κάτω από αυτό το ποσό...
Δεν μ' ενδιαφέρει ιδιαίτερα το κατάστημα που θα χρησιμοποιήσω.
Ευχαριστώ πολύ 
Χρήστος

3 Απαντήσεις

chris grigoriadis απάντησε πριν 7 έτη

Συγγνώμη παιδιά, λάθος επεξεργαστής, είναι ο AMD A6-6400

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα Χρήστο,
Η πιο οικονομική αναβάθμιση θα ήταν να έβαζες έναν Α10-7890Κ, που είναι ο ισχυρότερος επεξεργαστής που υποστηρίζει η μητρική σου, και σίγουρα θα δεις διαφορά σε σχέση με τον A6-6400. Σε δοκιμές έχει αρκετά καλή απόδοση. Θα μπορούσες να προσθέσεις και άλλα 8GB RAM, για μεγαλύτερη άνεση στο multitasking.
Τώρα, αν θέλεις να πας σε άλλη σειρά επεξεργαστών, αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξεις πακέτο επεξεργαστή, μητρική, και μνήμη. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τα υπόλοιπα υποσυστήματα του υπολογιστή ή να αγοράσεις ένα νέο κουτί.
Ενώ οι Ryzen θα ήταν καλή επιλογή για το multitasking, κανένας Ryzen δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά, οπότε θα έπρεπε να επιβαρυνθείς με την αγορά μιας κάρτας γραφικών. Ένας Intel λοιπόν είναι πιο συμφέρουσα επιλογή.
Στο budget που αναφέρεις, θα σου πρότεινα αυτή τη μητρική, αυτό τον επεξεργαστή, και αυτή τη RAM.

chris grigoriadis απάντησε πριν 7 έτη

Πολύ ωραία, ευχαριστώ πολύ Άγγελε... καλή συνέχεια...