Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑναβάθμιση κυρίως για Photoshop και Lightroom
Γιώργος Καλτσίδης ρώτησε πριν 5 έτη

Γεια σας, ευχαριστώ αρχικά για τη δυνατότητα που μου δίνετε στο ζήτημα που με απασχολεί. Ασχολούμαι με τη φωτογραφία (και)επαγγελματικά και στο σπίτι μου επεξεργάζομαι το τελικό αποτέλεσμα. Θα έλεγα πως οι τρόποι εργασίας μου είναι δύο, ανάλογα τι μου προσφέρει καλύτερα το κάθε πρόγραμμα.
Το πρώτο είναι να επεξεργαστώ λίγες γενικά, επιλεγμένες φωτογραφίες στο Photoshop(cs6). Στην περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιήσω ίσως πιο βαριά εργαλεία και πολλά επίπεδα(layers) επεξεργασίας. Με το υπάρχον σύστημα  -αν εξαιρέσουμε πολύ βαριές εργασίες- θα έλεγα πως είμαι εντάξει, δεν αντιμετωπίζω κάποια σοβαρή δυσκολία.
Το δεύτερο είναι να εργαστώ σε πολλές ταυτόχρονα φωτογραφίες στο Lightroom. Άλλο πρόγραμμα, άλλη λογική υπάρχει. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς το σύστημα κολλάει σημαντικά και δυσκολεύεται. Το ζήτημα εδώ είναι νομίζω και στο hardware μα κι στο σχεδιασμό για τα previews των φωτογραφιών κι εξηγούμαι. Τον SSD(80GB) δίσκο τον αγόρασα πριν 7-8 χρόνια με άλλες τότε τιμές για το λειτουργικό σύστημα. Αυτός συνεργάζεται με έναν εσωτερικό HDD δίσκο(1TΒ) ο οποίος είναι κυρίως αποθηκευτικός χώρος. Τα δύο προγράμματα είναι εγκατεστημένα στον SSD. Τα previews όμως των φωτογραφιών(αρκετά GB) και οι μνήμες γενικά των προγραμμάτων(cache), αναγκαστικά λόγω χώρου είναι στον HDD. Προκύπτει λοιπόν καθυστέρηση από αυτή τη συνεργασία (λογικά ναι);
Αυτό που επιθυμώ είναι να λειτουργούν σωστά και ομαλά αυτά τα δύο προγράμματα, δε με απασχολεί το gaming, ούτε το video editing.
Η δική μου σκέψη είναι πως χρειάζομαι ένα μεγαλύτερο δίσκο για το λειτουργικό ώστε να αποθηκεύω εκεί και τις μνήμες των προγραμμάτων. Έπειτα μνήμες RAM για να βελτιώσω την ταχύτητα των λειτουργιών γενικά. Οι αλλαγές σίγουρα εξαρτώνται  από το οικονομικό μα το ιδανικό είναι να έχω την καλύτερη λειτουργικά(και ποιοτικά) λύση με το ελάχιστο δυνατό κόστος και όλα να συνεργάζονται σωστά.

Τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή είναι:
Λειτουργικό Σύστημα: Windows 7 Pro 64 (Αυθεντικά, έχω χάσει το κλειδί, δεν το βρίσκω με κανένα πρόγραμμα, μάλλον θα πάω στα Win10)
Επεξεργαστής:  Intel  i7-2600K  3.40GHz (με απλή ,βασική ψύκτρα, πρόσφατη ανανέωση πάστας)
Κάρτα γραφικών: AMD Radeon RX 460 4GB
Μητρική κάρτα: Intel DZ68DB
Μνήμη RAM:  3 (Kinston 1333Mhz 4Gb DDR3) - 12GB σύνολο
Τροφοδοτικό:  Coolermaster 620W
Σκληρός Δίσκος: SSD 80GB(windows) και HDD 1TB(storage)
Κουτί: Lian Li PC-P60

Το σύστημα είναι 8ετίας σχεδόν εκτός από την κάρτα γραφικών.
Τι αλλαγή θα μου προτείνατε με βάση το υπάρχον και όλα τα προαναφερθέντα;
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας όπως και να έχει.

8 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Γιώργο
Πρέπει να μας πεις πόσο είναι το budget σου για την αναβάθμιση, ώστε να μπορέσουμε να προτείνουμε κάτι εντός αυτού. 

Γιώργος Καλτσίδης απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα κι από μένα

Η ουσία είναι να μη κάνω κάποια άσκοπη αγορά ή που δε θα συνεργάζεται ιδανικά με το υπόλοιπο hardware.Η σκέψη μου είναι να κάνω μικρές, σωστές αλλαγές αποφεύγοντας μια ολική αναβάθμιση.

Να σου πω, ψάχνοντας για δίσκο έμεινα κυρίως στον Samsung 850 pro 256GB (140ευρώ). Για μνήμη RAM δεν έχω ιδέα. Θα πρέπει να φτάσω στα 32GB, 2 μνήμες, 4; Δε γνωρίζω, το κόστος αλλάζει. Φαντάζομαι για μνήμες άλλα 150-200 ευρώ.
Αν υποθέσουμε πως μιλάμε για ένα δίσκο και μνήμη RAM, θα υπολόγιζα 300(ιδανικά) με 400(το πολύ) σύνολο.

Αλλά εξαρτάται από το τι μου προτείνεις να αλλάξω.

Alex Ag απάντησε πριν 5 έτη

Πιστεύω ότι τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή είναι μια χαρά για Photoshop και Lightroom. Εγώ μόνο έναν ssd θα άλλαζα. Ένας samsung ssd με 60-85 ευρώ θα είναι μια χαρά κι ας μην είναι ο pro. Εδώ είναι οι απαιτήσεις συστήματος για Lightroom:  https://helpx.adobe.com/lightroom/system-requirements.html

Γιώργος Καλτσίδης απάντησε πριν 5 έτη

Γεια σου Alex κι ευχαριστώ για την απάντηση.

Θα συμφωνήσω μαζί σου, η pro έκδοση είναι μάλλον πλεονασμός. Τις βλέπω τις ελάχιστες απαιτήσεις μα η αλήθεια είναι πως έχω θέμα. Τώρα να είναι λειτουργικό γενικά και κολλάει(sofware); Δεν το αποκλείω αν και γενικά προσέχω τα βασικά. Βέβαια μιλάμε πάντα για ταυτόχρονη επεξεργασία εκατοντάδων συνήθως αρχείων RAW(24mb περίπου το καθένα), αν παίζει ρόλο.

Νομίζω με την πρώτη ευκαιρία για αρχή θα προμηθευτώ ένα κλειδί Windows(7,10), θα αγοράσω το δίσκο, θα κάνω ένα format να καθαρίσει το σύστημα εντελώς κι αν συνεχίζει το πρόβλημα το ξαναβλέπω ίσως για περισσότερη ή πιο γρήγορη RAM.

Alex Ag απάντησε πριν 5 έτη

Το να αργεί το καταλαβαίνω. Το να κολλάει ίσως είναι θέμα λειτουργικού ή μητρικής. (Κοίτα αν έχεις φουσκωμένους πυκνωτές ή κάτι τέτοιο) Οπότε ξεκινάς με καινούριο ssd, καθαρή εγκατάσταση και τα προγράμματα όλα εγκατεστημένα στον καινούριο δίσκο. Οπότε και αναβάθμιση να χρειαστεί να κάνεις ο δίσκος θα μείνει.

Γιώργος Καλτσίδης απάντησε πριν 5 έτη

Νομίζω ναι, αυτή είναι η πιο λογική προσέγγιση.

Σε ευχαριστώ πολύ πάντως για το χρόνο σου, καλή συνέχεια.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Ποτέ οι μητρικές δεν έχουν πρόβλημα που να καθυστερεί συγκεκριμένες εφαρμογές, μην γράφουμε ό,τι θέλουμε, για φουσκωμένους πυκνωτές και τα σχετικά. Το να έχει πρόβλημα μια μητρική σημαίνει σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως να παγώνει εντελώς ο υπολογιστής ή να κάνει reset από μόνος του.
Η μητρική μπορεί θεωρητικά να πάρει μέχρι 32GB RAM, που δεν είναι και σε υπερβολικό κόστος αυτή την περίοδο, βρίσκεις κιτ με 235 ευρώ, για να έχεις τη σιγουριά πως θα συνεργάζονται σωστά μεταξύ τους. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως όταν κάποια στιγμή χαλάσει η μητρική και δεν θελήσεις να την αντικαταστήσεις με μεταχειρισμένη - γιατί δεν θα βρεις νέες με αυτό το socket - πάει χαμένη και η RAM, γιατί καμία σύγχρονη μητρική δεν παίρνει πλέον DDR3. Οπότε από αυτή την άποψη είναι ένα ρίσκο.
Ο SSD από τη μεριά του δεν έχει κάποιο ρίσκο, καθώς είναι συμβατός με παλιές και νέες μητρικές. Αυτός είναι πολύ καλή επιλογή για το κόστος του στα 512GB.
Θα σου πρότεινα να βάλεις πρώτα το δίσκο, να δεις αν όντως βοηθάει όσον αφορά το scratch file με το πρόγραμμα, και αν δεν δεις μεγάλη βελτίωση, τότε να προχωρήσεις σε αναβάθμιση της RAM.

Γιώργος Καλτσίδης απάντησε πριν 5 έτη

Αρχικά όσον αφορά το ζήτημα πυκνωτών, είναι κάτι που δε γνωρίζω καθόλου οπότε και δεν παίρνω θέση.

Τώρα έτσι όπως το θέτεις Άγγελε για τη RAM, ναι είναι ρίσκο. Θα πράξω τα προφανή και βλέπω.

Ευχαριστώ πολύ πάντως για το χρόνο σας, το εκτιμώ.