Than K ρώτησε πριν 5 μήνες

Γεια χαρά, θέλω να αναβαθμίσω το pc μου για να μπορώ να παίζω σύγχρονα παιχνίδια. Δεν με ενδιαφέρουν οι ακραίες επιδόσεις και τα πάρα πολλά fps. Δεν βιάζομαι να κάνω την αναβάθμιση επομένως θα αγοράζω τα κομμάτια σιγά σιγά ώστε να μην περιοριστώ πολύ απο τις οικονομικές απαιτήσεις που υπάρχουν σε μια ολική αναβάθμιση. Για αυτό το λόγο θέλω αρχικά να ξεκινήσω απο επεξεργαστή. Υπάρχει πολύ πληροφορία σχετικά με επεξεργαστές στο διαδύκτιο και επιεδή δεν γνωρίζω το αντικείμενο δυσκολεύομαι να καταλήξω κάπου, μπορείτε να μου προτείνεται κάτι;    
Τα χαρακατηριστικά του pc τώρα είναι:
Intel Pentium Gold G5400
Ψύχτρα CoolerMaster X dream i117 
Μητρική MSI Z370-A PRO (MS-7B48) Version 1.0
RAM x2 GSKILL 4GB
Οθόνη Philips E-Line 275E1S IPS 27" QHD 2560x1440
Τροφοδοτικό XFX XT400 400W
Σκληρός Samsung 970 Evo SSD 250GB
Είμαι διατεθειμένος σταδιακά να τα αλλάξω όλα (ίσος εκτος από την μητρική αν δεν είναι απαραίτητο). Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

4 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 5 μήνες

Γειά σου κι εσένα,

Όταν σκέφτεσαι να κάνεις αναβάθμιση, αυτό που κάνεις πρώτα είναι να δεις τι αναβάθμιση είναι δυνατόν να γίνει. Google-άρεις το μοντέλο της μητρικής και πας στο site του κατασκευαστή, όπου στο tab Support και Compatibility βλέπεις συμβατούς επεξεργαστές και μνήμες. Η μητρική σου έχει socket 1151 και υποστηρίζει επεξεργαστές μέχρι 9ης γεννιάς, δηλαδή i3/5/7/9-9xxx, πχ i5-9400.

Το κακό είναι ότι αυτοί οι επεξεργαστές πλέον είναι ακριβοί, λόγω πολύ μειωμένης διαθεσιμότητας (ότι απέμεινε από το stock), πολλές φορές από ένα μόνο μαγαζί. Μπορείς να βρείς μητρική+επεξεργαστή νεότερης γεννιάς, πχ 12ης, σε χαμηλότερη τιμή. Αν βρεις κάποιον i7 ή i9, σε καλή τιμή (παζάρεψέ τους άγρια) ίσως αξίζει (δες και μεταχερισμένα, είναι χωρίς εγγύηση βέβαια), αλλά και πάλι θα έχεις ένα ξεπερασμένο σύστημα, χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης. Ο επεξεργαστής σου είναι αδύναμος, και ίσως αγοράστηκε με τη λογική της χαμηλότερης αρχικής τιμής και με προοπτική αναβάθμισης, που τώρα όμως είναι ασύμφορη. Κρίμα, γιατί η μητρική (με chipset Z και όπως φαίνεται καλά VRMs και cooling) είναι από τις ακριβές, και μάλλον σηκώνει και i9. Αλλά είναι και παρωχημένο πια, και υποστηρίζει PCIe 3.0. Οπότε θα έλεγα δεν κάνει για gaming, δες μήπως τον κάνεις repurpose ως υπολογιστή γενικής χρήσης, office automation κλπ, ή ακόμα και να τον πουλήσεις - δεν είναι και πολύ παλιός, 3- ή 4-ετίας μάλλον. Πρέπει να αρχίσεις από τη μητρική, άρα πας για μητρική+επεξεργαστή.

Σημείωση: Αν η ram σου είναι 4GB (κι όχι 2×4=8GB - δε μπορώ να καταλάβω από το post) ή αν τα Windows σου είναι 32-bit, θα συνιστούσα αναβάθμιση σε 8GB τουλάχιστον και 64-bit Windows.

Than K απάντησε πριν 5 μήνες

Ευχαριστώ πολύ Χρήστο για την απάντηση.
RAM έχει δύο τεσσάρες, και είναι 64 bit.
Οκ επομένως θα πάω για αρχή σε αγορά μητρικής και επεξεργαστή και θα ξεκινήσω να πουλάω τα παλιά. 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 5 μήνες

Καλησπέρα, το σύστημα σου δεν επιδέχεται και πολλές αναβαθμίσεις δεδομένης της παλαιότητας του. Από τα κομμάτια που αναφέρεις θα κρατούσα ίσως το κουτί, τον δίσκο και την οθόνη. Βέβαια εκτός από την αναβάθμιση υπάρχει και η επιλογή να κρατήσεις το σύστημα που έχεις ήδη εφόσον είναι λειτουργικό και απλά να αγοράσεις ένα νέο. Για παράδειγμα θα μπορούσες να δεις στον οδηγό μας τη σύνθεση που αφορά "Αγορά υπολογιστή €699 για ελαφρύ προς μέτριο gaming".

Than K απάντησε πριν 5 μήνες

Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση.