Red Ni9ne ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα PCsteps, έχω το παρακάτω pc:
-AMD Ryzen 5 2600
-B450 TOMAHAWK MAX 
- RAM 16GB DDR4
-RADEON RX590  8GB GDDR5
και οταν παιζω ενα συγκεκριμενο παιχνιδι (fortnite) η θερμοκρασια του επεξεργαστη φτανει 112+ βαθμους και το pc κανει restart. Να σημειωθει οτι οταν παιζω δεν εχω τιποτα αλλο ανοιχτο. Σκεφτομαι να αγορασω καποιον αλλο ryzen. Ειναι σωστη η σκεψη? Και αν ναι ποιον θα πρεπει να επιλεξω ?

8 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Αν το πρόβλημά σου είναι (μόνο) οι θερμοκρασίες, μια λύση θα μπορούσε να είναι η αντιμετώπιση αυτού ακριβώς του ζητήματος. Ένας τεχνικός (αν δε θα ήθελες ή δε ξέρεις να το κάνεις εσύ), θα μπορούσε να κάνει αλλαγή (ή σωστή εφαρμογή) της θερμοαγώγιμης πάστας ή pad, δοκιμή εγκατάστασης καλύτερης ψύκτρας (για μεγαλύτερο TDP) ή/και επανασχεδιαμό της ψύξης του κουτιού, πχ εγκατάσταση επιπλέον ανεμιστήρων, αν το πρόβλημα είναι αυτό. Ίσως και λιγότερο ή κατάργηση του overclocking, αν το κάνεις. Άλλο πράγμα η αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερθέρμανσης, άλλο η αναβάθμιση επεξεργαστή.
 
Btw, όσον αφορά το build σου, αν δοκιμάσεις κάποιο site τύπου bottleneck calculator, όπως αυτό, θα διαπιστώσεις ότι η κάρτα σου ταιριάζει αρκετά καλά με τον επεξεργαστή για General Tasks ή για CPU-Intense Tasks, αλλά για το συγκεκριμένο game έχεις CPU bottleneck 33%. Δηλαδή με έναν πιο γρήγορο επεργαστή θα έχεις περισσότερα FPS. Το mobo σου μπορεί να δεχθεί Ryzen μέχρι 5ης γεννιάς (μάλλον θα χρειάζεται και BIOS update), αλλά υποστηρίζει PCIe 3.0. Δλδ αν βάλεις components PCIe 4.0 δε θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές τους. Πχ ένας Ryzen 5 5600X (ή και 5600 σκέτο) θα είναι φυσιολογικά κάπως πιό γρήγορος από έναν Ryzen 5 5500 (κυρίως λόγω cache και GHz), η διαφορά όμως δε θα είναι τόσο σημαντική όσο σε ένα board με B550 (PCIe 4.0 - ο R5 5500 είναι PCIe 3.0). Ενώ το κόστος βλέπω είναι αρκετά χαμηλότερο. Αυτά βέβαια είναι σκέψεις, εσύ οπωσδήποτε γνωρίζεις καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, πχ τι σκοπεύεις να κάνεις μ αυτόν τον υπολογιστή, το πλάνο σου.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα και από εμένα

Όπως είπε και ο Χρήστος, αν οι επιδόσεις σε καλύπτουν, τότε απλά πρέπει να βελτιώσεις τη ψύξη του υπολογιστή.

Αρχικά, άλλαξε πάστα και φτιάξε όσο καλύτερο airflow μπορείς στο κουτί. Αν υπάρχει ακόμα πρόβλημα, τότε μπορείς να μας σε άλλη ψύκτρα.

Red Ni9ne απάντησε πριν 2 έτη

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

Red Ni9ne απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα, άλλη μια ερώτηση σχετικά με το θέμα. Οι παρακάτω επιλογές ταιριάζουν  με το setup μου?

  • Arctic Freezer 50 - Dual Tower
  • Deepcool RF 120M 5in1 Case Fan
  • + καθαρισμό, αλλαγή πάστας και cable managment

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Η ψύκτρα είναι συμβατή με τον επεξεργαστή και οι ανεμιστήρες μπορούν να συνδεθουν με τη μητρική σου. Ωστόσο, πρέπει να ελέγξεις ότι και τα δύο χωράνε στο κουτί σου. 

Red Ni9ne απάντησε πριν 2 έτη

Το κουτί είναι αυτό : Cougar MX330-G

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Η ψύκτρα δυστυχώς δεν χωράει στο κουτί σου. Το κουτί δέχεται μέχρι 155 mm ψύκτρα. Οι ανεμιστήρες μπαίνουν κανονικά.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Δυστυχώς δε χωράει ούτε και η κάπως μικρότερη Arctic Freezer 34 eSports (157mm σύμφωνα με το site της Arctic). Και πέρα από αυτό, είναι και πολύ overkill (και ακριβή), έκανα λόγο για μεγαλύτερο TDP στην απάντησή μου, αλλά η Freezer 50 έχει TDP 250W, τη στιγμή που η CPU σου έχει 65W, σύμφωνα με την AMD. Τέτοια coolers χρειάζονται για επεξεργαστές i9/R9, και κυρίως για overclocking. Δεν είμαι και βέβαιος αν χρειάζεσαι και τόσους ανεμιστήρες, έχεις πρόβλημα με τον αερισμό του κουτιού ειδικά? Βέβαια όσο περισσότεροι και ισχυρότεροι τόσο πιο αποτελεσματικός ο αερισμός, αλλά το θέμα είναι να το χρειάζεσαι κιόλας. Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται το πακέτο των 5, έχεις και πιο οικονομικές επιλογές πχ βάζοντας 1 ή 2 (επιπλέον αυτών που έχεις ήδη). Τα components που σκέφτεσαι μαζί με την αμοιβή του τεχνικού θα βγουν 120-150€, και δε νομίζω να αξίζει, μόνο για cooling upgrade για ένα σύστημα βασισμένο στον R5 2600.