Kostas Verras ρώτησε πριν 5 μήνες

Καλησπέρα σας θέλω να κανω μια αναβάθμιση στον επεξεργαστή μου και θα ήθελα να σας ρωτήσω  το εξής. Αυτή την στιγμή ο επεξεργαστής που εχω είναι ο ryzen 5 3600 και θελω να αγορασω τον ryzen 7 5800x απλα μεσα δεν εχει ψήκτρα όπως βλέπω ξέρετε αν ταιριάζει αυτη του παλιού μου και αν ναι πιστεύετε πως θα εχει αρκετή διαφορά σε θεμα gaming η δεν αξιζει τα χρηματα.

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 5 μήνες

Καλημέρα,
 
Όσον αφορά την ψύκτρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ταιριάζει στη βάση, αλλά είναι αμφίβολο αν θα επαρκεί. Εξαρτάται δηλαδή από το ποιό cooler έχεις τώρα. Ο 5800x έχει TDP 105W, οπότε βλέπεις τις προδιαγραφές του δικού σου, καλό θα ήταν να είναι τουλάχιστον 120W. Τα εργοστασιακά coolers της AMD είναι τα Wraith Stealth , Wraith Spire και Wraith Prism με TDP 65W, 95W και 105W αντίστοιχα. Ακόμα και το Prism επαρκεί οριακά, και συνιστάται εγκατάσταση κάποιου 3rd party cooler.
 
Όσον αφορά αν αξίζει η αναβάθμιση για το gaming, η απάντηση εξαρτάται από την κάρτα γραφικών, τους τίτλους σου και τα επιθυμητά resolution και FPS. Αν η κάρτα σου είναι καλά ταιριασμένη με τον επεξεργαστή, η αναβάθμιση δεν έχει νόημα, αν δεν αναβαθμίσεις και την κάρτα γραφικών. Αντίθετα αν ο περιοριστικός παράγοντας είναι ο επεξεργαστής (CPU bottleneck) τότε αξίζει. Ο 5800x είναι Ryzen 7, δηλαδή ανώτερων προδιαγραφών σε σχέση με τον 3600 (Ryzen 5). Συγκρίνοντας όμως ομοειδή προϊόντα, ο 5600x είναι περίπου 17% πιο γρήγορος σε σχέση με τον 3600, κι αυτό οφείλεται στα λίγο υψηλότερα GHz και στη νεότερη τεχνολογία και βελτιώσεις. Ο 5800x έχει και επιπλέον cores/threads, αλλά το ερώτημα είναι αν τα games σου όντως αξιοποιούν αποτελεσματικά τα επιπλέον threads.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 5 μήνες

Καλησπέρα Κώστα, στο gaming έχει μεγάλη σημασία η κάρτα γραφικών αλλά και ο συνδυασμός επεξεργαστή και κάρτας γραφικών. Οι δύο επεξεργαστές που αναφέρεις έχουν περίπου 20% διαφορά σε τελικές επιδόσεις. Όσον αφορά την ψύκτρα, μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις αυτή που έχεις ήδη και να δεις τις θερμοκρασίες πώς θα εξελιχθούν..