Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΑναβάθμιση χαλασμένου υπολογιστή
Jordan Lz ρώτησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα, ο ¨καλός¨ μου υπολογιστής έχει χαλάσει, δεν ανταποκρίνεται η μητρική και επειδή δεν υπολόγιζα να μπω στα σχετικά έξοδα, αποφάσισα ο,τι εξαρτήματα χρειαστώ, να τα αγοράζω ένα με δύο κομμάτια το μήνα ανάλογα το κόστος, και σιγά σιγά να φτιάξω κάτι καλύτερο, έχω βρει μία και μοναδική μητρική που δέχεται από τον επεξεργαστή μου: ΑΜ2 athlon x2 6000, μέχρι ΑΜ3+, με υποδοχές για μνήμες 2x DDR2 και 2x DDR3, τα υπόλοιπα εξαρτήματα που μου έχουν μείνει και τα έχω τοποθετήσει σε ένα pentium σύστημα απλά για να έχω υπολογιστή, είναι: 4x1GB DDR2, γραφικά ATI 5770, τροφοδοτικό 500ρι και 2 δίσκους.

Αρχικά σκεύτομαι να πάρω την μητρική: ASRock-960GC
και μια μνήμη DDR2 των 2GB (για να τοποθετηθεί μαζί με μία 1GB που έχω) και αργότερα όταν μπορέσω, να πάω σε 4 ή 8GB DDR3 μαζί με 4πύρηνο FX4300 στα 3,8GHz, (η μητρική δεν σηκώνει τους ταχύτερους, των 125 watt)

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παίζω flight simulator και grand theft auto 4, με πολλά πρόσθετα και στα δύο με πλήρη γραφικά, τρισδιάστατο σχέδιο και rendering, και φυσικά όλα αυτά με το ελάχιστο δυνατό κόστος, δεν μ΄ ενδιαφέρει πολύ, πόσο καιρό θα πάρει να στήσω πλήρως το σύστημα, τι μου προτείνεις να κάνω;

7 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Η Motherboard αυτή που προτείνεις τη βρίσκω πολύ κακή αγορά.

Έχει μόνο δύο θύρες DDR3 και θα σε αναγκάσει να αγοράσεις ακριβότερα DIMM των 8GB για να ανεβάσεις αρκετά τη μνήμη για τρισδιάστατο σχέδιο και Rendering.

Το να αγοράσεις DDR2 των 2GB και να τη βάλεις με μια μνήμη του 1GB είναι πεταμένα λεφτά. Και οι DDR2 των 2GB είναι σημαντικά ακριβότερες από τις DDR3 των 2GB και δεν θα έχεις Dual DDR, που επίσης θα ωφελούσε στην περίπτωσή σου.

Τέλος, η συγκεκριμένη Motherboard σε περιορίζει σε έναν χαμηλό μέγιστο επεξεργαστή, που θα αποτελέσει bottleneck στις υπόλοιπες εργασίες.

Η πρότασή μου είναι να συγκεντρώσεις χρήματα για να πάρεις μια σωστή Motherboard AM3+ μαζί με 2x4GB μνήμη (για να λειτουργεί σε Dual DDR) και τον φθηνότερο συμβατό AMD που μπορείς να βάλεις, μέχρι να μπορέσεις να τον αναβαθμίσεις.

Αυτό είναι ένα κόστος της τάξης των 63,90 για τη μητρική (η οικονομικότερη με 4 θέσεις μνήμης), 39,79 για τη μνήμη (8GB και σου μένουν άλλες δύο θέσεις για να πας στα 16) και 47,00 για τον επεξεργαστή.

Καταλαβαίνω τη λογική σου, να μπορούσες να παίρνεις 1-2 εξαρτήματα που να μπορείς να αξιοποιήσεις άμεσα, αλλά με τις διαθέσιμες επιλογές, θα καταλήξεις με έναν μπασταρδεμένο υπολογιστή, χωρίς υποδομές για αναβάθμιση, και με κοντινή ημερομηνία λήξης.

Jordan Lz απάντησε πριν 10 έτη

Καλημέρα, ευχαριστώ για την απάντηση, βλέπω θα πρέπει να μαζέψω 150 ευρω, αλλά επειδή αυτή την περίοδο μου είναι αδύνατον να μαζέψω χρήματα, σκεύτομαι να στραφώ σε μεταχειρισμένη μητρική για να φέρω τον υπολογιστή στο επίπεδο που ήταν πρίν, και όταν θα είμαι σε θέση να μαζέψω τα απαιτούμενα χρήματα, να πάρω κατευθείαν έναν καλό επεξεργαστή μαζί με τα υπόλοιπα, και ένα τροφοδοτικό που σίγουρα θα χρειαστώ γιατί έχει αρχίσει ήδη να μειώνει τις τάσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Ναι, κι αυτή είναι μια καλή ιδέα. Δες σε σελίδες με δημοπρασίες, όπως το ricardo.gr ή το emarket.gr.

Jordan Lz απάντησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα, μετά από 6 μήνες, αντιμετοπίζω και πάλι πρόβλημα με τον υπολογιστή μου, τότε έβαλα μια μεταχειρησμένη μητρική αλλά ξαναχάλασε, τελικά έβαλα και τρίτη μητρική (πάλι μεταχειρησμένη), άλλαξα μαζί και τροφοδοτικό με ένα ισχυρότερο, επειδή έδινε μικρότερης τάσης ρεύματα και το θεώρησα υπεύθυνο για τις δίχως λόγο βλάβες.

Το πρόβλημα είναι πως καμιά φορά μου κλείνει ακαριαία στα καλά καθούμενα ο υπολογιστής και ξαναεκκινεί, χωρίς καταγραφή συμβάντων και χωρίς μπλε οθόνη.

Σε ελέγχους σταθερότητας και μνήμης που έκανα με εξειδικευμένα προγράμματα φαινονται όλα φυσιολογικα,
δεν ξέρω τι άλλο να κάνω...

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα φίλε μου,

Για δοκίμασε να απενεργοποιήσεις την αυτόματη επανεκκίνηση σε περίπτωση σφάλματος, να δεις αν όντως βγάζει μπλε οθόνη και απλά δεν φαίνεται λόγω της αυτόματης επανεκκίνησης.

Αν συνεχίσει και με αυτό, πιθανώς να έχει πρόβλημα το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού, να πέφτει η τάση και γι' αυτό να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής (και να σου έχουν χαλάσει τόσες μητρικές).

Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι να αγοράσεις ένα UPS.

Jordan Lz απάντησε πριν 10 έτη

Καλημέρα και ευχαριστώ, να απενεργοποιήσω την αυτόματη επανεκκίνηση είναι από τα πρώτα βήματα που έκανα, ups υπάρχει.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Τότε υπάρχει μια πιθανότητα να είναι πρόβλημα υπερθέρμανσης. Συνήθως στην υπερθέρμανση σβήνει εντελώς ο υπολογιστής, αλλά δεν αποκλείεται να κάνει απλά επανεκκίνηση.

Όταν έκανες την αλλαγή στις μητρικές, καθάρισες την παλιά θερμική πάστα του επεξεργαστή και έβαλες καινούρια? Ή άφησες την παλιά?