Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑναβάθμιση hardware: Ποια από τις δύο επιλογές είναι καλύτερη;
TheBureki . ρώτησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα!
 
Χρησιμοποιώ ένα υπολογιστή που φτιάχτηκε το 2010 με αρκετά καλά εξαρτήματα για την εποχή του. Αυτήν την περίοδο έχω κολλήσει με το “Blade and Soul” και για να φτάσω κοντά στα 60fps (50-59fps σε εύκολες περιοχές και 20-28fps σε δύσκολες) χρησιμοποιώ τις χαμηλότερες δυνατές ρυθμίσεις για τα γραφικά. Έτσι σκέφτηκα ότι είναι καιρός να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου. Κατανοώ ότι η κάρτα γραφικών είναι εκείνη που επηρεάζει περισσότερο τις επιδόσεις στα παιχνίδια, αλλά τότε το “bottleneck’n” μπαίνει στο παιχνίδι, αφού ο CPU μου είναι i5 1ης γενιάς. Έτσι κοίταξα να αγοράσω κι έναν καλύτερο CPU που τελικά δεν έχει νόημα γιατί η μητρική μου δεν έχει περιθώριο για αναβάθμιση του CPU. Εδώ είναι που σας χρειάζομαι. Χρειάζομαι βοήθεια στο να επιλέξω μία από τις ακόλουθες επιλογές:
 
Χρησιμοποιώ τώρα:
•Motherboard: Asus P7P55D-E
•CPU: Intel Core i5-760 @2.80ghz
•GPU: AMD Radeon HD 5700 series
•RAM: 12GB
•PSU: Corsair TX850W
 
1η επιλογή: Αναβαθμίζω την GPU και παραβλέπω το "bottleneck" μέχρι να ανανεώσω και τα υπόλοιπα εξαρτήματα.
•GPU: GeForce GTX 960 2GB
 
*Αν αγοράσω μια πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών από αυτήν που έχω με ένα σχετικά κακό επεξεργαστή για εκείνη και υποστεί bottleneck, τότε όταν αναβαθμίσω και τον επεξεργαστή η επίδοση της κάρτας θα είναι μικρότερη από εκείνη που θα είχε αν εγκαταστούσα κατευθείαν έναν καλό επεξεργαστή ή δεν παίζει σημαντικό ρόλο;
 
2η επιλογή: Αναβαθμίζω και τα τρία (μητρική, επεξεργαστή και κάρτα γραφικών)
•Motherboard: δεν έχω ιδέα (μπορείτε να προτείνετε κάποια που θα συνδυαζόταν καλά με τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών;)
•CPU: δεν έχω ιδέα (μπορείτε να προτείνετε κάποιο που θα συνδυαζόταν καλά με την κάρτα γραφικών;)
•GPU: GeForce GTX 960 2GB
 
Το συνολικό ποσό που μπορώ να διαθέσω είναι γύρω στα 600 ευρώ για όλα (μητρική, επεξεργαστή και κάρτα γραφικών). Βρίσκομαι σε μεγάλο δίλημμα και χρειάζομαι τη βοήθειά σας!
 
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

11 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα φίλε μου.

Με μια καλή κάρτα γραφικών θα έχεις οπωσδήποτε καλύτερες επιδόσεις, ακόμα και αν υπάρχει bottleneck. Η R9 380 είναι καλύτερη επιλογή από την GTX 960.

Εγώ θα σου έλεγα να πάρεις την κάρτα, και αν δεν είσαι ικανοποιημένος με την απόδοση, αλλάζεις επεξεργαστή και μητρική, δεν υπάρχει λόγος να τα πάρεις όλα με τη μία.

TheBureki . απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα!
Γνωρίζω ότι η καλύτερη κάρτα γραφικών θα επιφέρει σίγουρα καλύτερες επιδόσεις, όμως το θέμα μου είναι να μην μειώσω αυτά που είναι ικανή να κάνει επειδή "τσιγκουνεύτηκα" τα λεφτά. Για παράδειγμα, αν η τρέχον κάρτα μου με αυτόν τον επεξεργαστή πιάνει 1/10, τότε σίγουρα η νέα θα πιάνει 5+/10. Το ζήτημα είναι να μην είναι ικανή να πιάνει 9/10 με έναν καλό επεξεργαστή κι εγώ να την περιορίσω στο 5/10 για ένα χρονικό διάστημα και μετά να πιάνει "μόνο" 7/10 με έναν καλό επεξεργαστή. Αυτό φοβάμαι κυρίως για το bottleneck..
Ακόμη, λέτε πώς η R9 380 είναι καλύτερη από την GTX 960. Αυτό όμως αντιτίθεται στη λίστα ( http://www.videocardbenchmark.net/high_end_gpus.html ) που έχω βρει σε ένα site που θεωρώ αξιόλογω και συμβουλεύομαι καιρό τώρα..;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τα κλάσματα που αναφέρεις εκ των προτέρων, γιατί δεν είναι όλα τα παιχνίδια ίδια, και από το παιχνίδι εξαρτάται το bottleneck, δεν είναι σταθερό.

Το "μετά να πιάνει" που λες δεν έχει καμία λογική. Τι, θα σου κρατάει μούτρα η κάρτα γραφικών που την έβαλες με μικρότερο επεξεργαστή αρχικά? Απλά κυκλώματα είναι, όπως τα βάλεις έτσι θα λειτουργήσουν.

Τα σκέτα benchmark δεν αξίζουν τίποτα. Μόνο δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες αξίζουν.

http://i.imgur.com/tNqW55v.png

http://i.imgur.com/cTJmFow.png

TheBureki . απάντησε πριν 8 έτη

Κατάλαβα τι λέτε.. Εντάξει, ίσως το παρασκεφτόμουνα χωρίς λόγο..
Αυτό που είπατε για τα benchmarks δεν το ήξερα, αλλά βγάζει απόλυτο νόημα!
Θα ήθελα να σας ζητήσω κάτι τελευταίο.. Στην περίπτωση που θελήσω να αναβαθμίσω και τα υπόλοιπα στο μέλλον τί θα πρέπει έχω υπ'όψιν μου ενώ ψάχνω; Αν μπορείτε να μου προτείνετε και με τα τρέχον δεδομένα τις αγοράς θα το εκτιμούσα πολύ!
Σας ευχαριστώ πολύ για όλο το χρόνο σας!

TheBureki . απάντησε πριν 8 έτη

Η πρότασή σας ήταν αυτή η κάρτα με 256 ευρώ . Βρήκα αυτή ( XFX-Radeon-R9-380-2GB-1030Mhz-Dual-Dissipation-Black-Edition-R9-380P-2DB5.html ) που φαίνεται καλύτερη (είναι;) και πιο φθηνή (202 ευρώ). Επίσης, βρήκα και αυτή ( msi-radeon-r9-380-gaming-4gb.html?qid=35JubKvQoQ7_4611f&seq=3 ) που έχει 4gb με 248 ευρώ. Τα +2gb αξίζουν τα +50ευρώ;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Ο σύνδεσμος που έβαλες λέει πως η κάρτα δεν πωλείται σε κανένα κατάστημα, πιθανώς να εξαντλήθηκε. Είχε πάντως ελαφρώς καλύτερους χρονισμούς.

Δεν αξίζει να πάρεις R9 380 με 4GB VRAM, δεν έχεις πρακτικά κανένα όφελος από την επιπλέον VRAM.

TheBureki . απάντησε πριν 8 έτη

Γενικά απ'οτι βλέπω οι σύνδεσμοι που έβαλα δε δουλεύουν.. Ίσως να τους αντέγραψα εγώ λάθος..
Είδα κι εγώ βίντεο και όντως η διαφορά φτάνει μέχρι και 4fps. Η ερώτηση είναι: υπάρχει περίπτωση αυτά τα +2gb VRAM να με επωφελήσουν περισσότερο στο μέλλον από διαφορετικό προγραμματισμό των παιχνιδιών ή γενικά θα παραμείνουν άχρηστα;
Κάτι άσχετο με τα παραπάνω.. Όταν προσπαθώ να μπω στην ιστοσελίδα από το web browser, αλλά και το chrome του κινητού μου (Samsung Galaxy S6), μπορώ να δω μόνο το δεξί μισό της οθόνης και δεν μπορώ να κάνω zoom-out.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Υποστηρίζουμε τους συνδέσμους μόνο από τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε, μην σε ανησυχεί αυτό.

Η VRAM παίζει ρόλο κυρίως όσον αφορά την ανάλυση, αλλά οι κάρτες γραφικών αυτής της κατηγορίας δεν τραβάνε πρακτικά καθόλου σε αναλύσεις πάνω από 1920x1080, οπότε δεν θα χρησιμέψουν ποτέ τα 4GB σε αυτή την κατηγορία, είναι περισσότερο κόλπο του marketing.

Δεν βλέπω το πρόβλημα που λες από Android κινητό.

http://imgur.com/w9Spzq4

TheBureki . απάντησε πριν 8 έτη

Σήμερα το site ανοίγει κανονικά και σε εμένα.. Τί να πω..
Κατάλαβα την απάντησή σας για τη VRAM. Εντάξει λοιπόν, μόλις παρήγγειλα μια TFX Radeon R9 380 με 2GB VRAM!
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε και τις γνώσεις σας! Τώρα ξέρω ότι στο μέλλον μπορώ να βασιστώ σε κάποιον έμπειρο για να μου λύσει τις απορίες!
Σας εύχομαι καλή συνέχεια στις δουλειές αλλά και στη μέρα σας!

TheBureki . απάντησε πριν 8 έτη

Βασικά υπάρχει ένα πρόβλημα.. Τώρα σκέφτηκα ότι χρησιμοποιώ 2 οθόνες. Η μία έχει ανάλυση 1920x1080 και η άλλη 1280x1024. Θα έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών ή η VRAM θα παίξει ρόλο στο σε πόσες οθόνες παίζεις ένα παιχνίδι; Δηλαδή εγώ τα παιχνίδια τα παίζω στην 1920x1080. Θα με καλύπτει η κάρτα;

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα σε αυτό το θέμα, μπορείς να παίξεις στην οθόνη σου