Δημήτρης Αλωνιάτης ρώτησε πριν 3 έτη

Χαίρεται!
Έχω ένα TurboX Intel Core i5 με 4 GB ram στα 1600MHz, 500άρι HDD, και μητρική CLEVO W55xEU. Επειδή νομίζω πως ήρθε πια η ώρα να τον αναβαθμίσω θα ήθελα τη βοήθειά σας... Καταρχάς, το μεγάλο πρόβλημά μου είναι πως το laptop δουλεύει μόνιμα με εξωτερική οθόνη λόγω σπασίματος στο monitor (άρα έχω ένα θέμα με το μενού στο boot και με στο setup).
Έχω στη διάθεσή μου άλλη μία μνήμη 4 GB στα 1600MHz, η οποία όμως δε δούλεψε όταν τη δοκίμασα. Συγκεκριμένα, όταν έβαλα επάνω στο μηχάνημα την παλιά μνήμη μαζί με τη νέα, το laptop δεν άνοιξε (κλασικά, μαύρη οθόνη). Όταν έβαλα τη νέα στη θέση της παλιάς, την αναγνώρισε αμέσως και δούλεψε κανονικά (άρα και η νέα μνήμη είναι μια χαρά). Εδώ δεν ξέρω αν φταίει ασυμβατότητα (όπως μου είπαν) ή αν έχει γίνει λάθος "σετάρισμα" από την αρχή (ενώ το laptop έχει επάνω του δυο memory slots, στο Speccy μου δείχνει ότι βρίσκει τέσσερα!!... μήπως λοιπόν δεν είναι ασυμβατότητα, αλλά το δύστυχο laptop περιμένει τη δεύτερη μνήμη στη θέση 3, που όμως θέση 3 δεν υπάρχει???). Τέλος πάντων, σκέφτομαι για να γλιτώσω τυχόν τέτοιου είδους προβλήματα, να μπω στη διαδικασία εγκατάστασης μίας νέας μνήμης στα 8 (και όχι ένα ζευγάρι, στα 4 η κάθε μνήμη) παίρνοντας το ρίσκο του να χαλάσει όλη η μνήμη του υπολογιστή αν κάποια στιγμή αντιμετωπίσω πρόβλημα (οπότε εκεί θα επιστρέψω στα 4GB ξανά!). Είναι σωστή η σκέψη? Ή να ψάξω το θέμα των 2 (ορατών οπτικά) ή 4 (θεωρητικά) memory slots για να λυθεί (και να μου φύγει η ιδέα)?
Το δεύτερο σκέλος είναι η αναβάθμιση από HDD σε SSD. Αγόρασα SSD της Samsung (860EVO με 500 GB χωρητικότητα) για το σκοπό αυτό, αλλά ακόμα δεν έχω προχωρήσει στην τοποθέτηση επειδή είμαι σε δίλημμα: Clone τον παλιό δίσκο στον νέο, ή καθαρή εγκατάσταση από την αρχή (υπενθυμίζω ότι κατά το άνοιγμα αντιμετωπίζω το πρόβλημα της εξωτερικής οθόνης, όπου κάνω διάφορες πατέντες για να μπω στο setup όποτε χρειάζεται, άρα προσπαθώ να αποφύγω τις συχνές επισκέψεις σε αυτό το μενού)?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Δημήτρης

7 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα Δημήτρη

Η νέα και η παλιά μνήμη έχουν ίδιο voltage; Αν έχουν διαφορετικό voltage, μπορεί να προκαλείται το πρόβλημα όταν είναι τοποθετημένες μαζί. Μέσω του Speccy μπορείς να το δεις.

Όσο αφορά τα slots, πιθανότατα είναι απλά πρόβλημα του Speccy και δεν χρειάζεται να σε απασχολει.

Το ιδανικό είναι να παίρνεις πάντα kit 2 μνημών για να εκμεταλλεύεσαι το dual channel.

Δημήτρης Αλωνιάτης απάντησε πριν 3 έτη

Αγαπητέ Γιώργο,
Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για την άμεση και ολόσωστη απάντηση! Είχες δίκιο για το voltage... Εκεί είναι η ασυμβατότητα των ram. Αυτή που φοράει το laptop είναι 1.5V και η πρόσθετη που έχω είναι στο 1.35V (οπότε θα μείνει κάβα...). Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, τι να αγοράσω? Μία μόνο 4 gb, 1600 MHz, 1.5V, 11cas όπως αυτή που φοράει τώρα το laptop ή να μη ρισκάρω και να αγοράσω απευθείας 2X4 που είναι και το πιο σωστό (κρατώντας εφεδρική αυτήν που φοράει τώρα)?
Επίσης, για το δίσκο τελικά ποια είναι η γνώμη σου? Κλωνοποίηση (θυμίζω το θέμα της σπασμένης οθόνης) ή καθαρή εγκατάσταση με στικάκι (έχω έτοιμο ευτυχώς!!)?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Στο 99% των περιπτώσεων δεν υπάρχει πρόβλημα αν προσθέσεις μια μνήμη ίδιων χαρακτηριστικών, αλλά η εγγυημένη λύση είναι η αγορά ενός kit 2*4GB.

Η κλωνοποίηση θα σε βολέψει γιατί αν αφαιρέσεις τον παλιό δίσκο λογικά θα γίνει αυτόματα boot από τον άλλον, οπότε δεν θα έχεις να επιλέξεις κάτι στο BIOS. Οδηγίες θα βρεις εδώ.

Δημήτρης Αλωνιάτης απάντησε πριν 3 έτη

Χαίρεται και πάλι...
Έστω και με καθυστέρηση, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές και τις οδηγίες. Μάλιστα την κλωνοποίηση την πρόσθεσα στις αρχικές επιλογές μου ακριβώς όταν διάβασα το άρθρο του PC STEPS. Για την ώρα περιμένω το ζευγάρι μνήμης (παρήγγειλα νέες τελικά, ακολουθώντας τη συμβουλή σου) ώστε να κάνω ότι χρειάζεται (θα επανέλθω για ενημέρωση πως πήγαν όλα...). Ευχαριστώ και πάλι!
Καλές γιορτές και ένα πραγματικά καλό νέο έτος!!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Δημήτρη. Καλές γιορτές και σε εσένα!

Δημήτρης Αλωνιάτης απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα και πάλι!
Σήμερα ασχολήθηκα με το laptop και έχω ένα θετικό και ένα αρνητικό αποτέλεσμα...
Το θετικό είναι η απόλυτα επιτυχημένη κλωνοποίηση του ssd από τον hdd. Πλέον αυτόν χρησιμοποιεί το laptop!
Το αρνητικό είναι -και πάλι δυστυχώς- οι μνήμες. Παρότι πήρα ζευγάρι, ώστε να μην αντιμετωπίσω το ενδεχόμενο των διαφορετικών χαρακτηριστικών μεταξύ τους (όπως την προηγούμενη φορά), όταν κούμπωσα και τις δύο, είχα το ίδιο αποτέλεσμα και πάλι: μαύρη οθόνη κατά το bootάρισμα, ο σκληρός (o HDD ήταν επάνω τότε) ακουγόταν να δουλεύει στο φουλ, αλλά ο υπολογιστής δεν άνοιγε, οπότε μετά από λίγο έκλεισε μόνος του. Και οι δύο μονάδες δουλεύουν κανονικά (δοκιμάστηκαν χώρια η κάθε μία και "έπαιξαν" μια χαρά... Θα δω αν μπορεί να γίνει αλλαγή από ζευγάρι 2Χ4 σε μονή των 8 (δεν έχω επικοινωνήσει ακόμα με το e-shop) για να δοκιμάσω αυτό ως τελευταία λύση (αν και όπως είχες αναφέρει, έτσι δεν έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς την εκμετάλλευση της μνήμης)... Θα επανέλθω αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα!
Καλή Χρονιά, με υγεία και χαμόγελα!!!!!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Μήπως έχει κάποιο θέμα το ένα slot και γι αυτό προκύπτει το πρόβλημα; Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία!