nikos hri ρώτησε πριν 1 έτος

Γεια σας,
Η χρηση ειναι κυριως για σχεδιαστικα προγραμματα, 3D, render κλπ και ελαχιστο gaming. Μια καρτα γραφικων που εχω βρει ειναι η palit geforce rtx 2060 super 8gb dual λιγο κατω απο τα 300 ευρω στο bestprice που ειναι και το οικονομικο οριο που εχω για καρτα γραφικων.
Υπαρχει καλυτερη επιλογη σε αυτα τα χρηματα η ενδεχομενως και λιγοτερα;
Με τι επεξεργαστη μπορω να τη συνδιασω;
Θα αγορασω και 16 η 32 gb ram. Θα προτιμουσα gpu cpu και ram να κοστισουν κατω απο 500 συνολο και οσο περισσοτερα μεινουν να πανε σε καινουργιο κουτι.
Ευχαριστω

10 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα Νίκο, η κάρτα γραφικών που αναφέρεις είναι μια χαρά για το budget σου. Για επεξεργαστή θα μπορούσες να δεις αυτόν, ενώ για ραμ δες εδώ.

nikos hri απάντησε πριν 1 έτος

Τα 300 ευρω για επεξεργαστη ειναι πανω απο το budget μου για τωρα. Ο ryzen 5 3600 η 5600 μπορει να κανει δουλεια; Ο προηγουμενος που ειχα ηταν ο intel i7 4790 3.6ghz.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Οι καινούριοι επεξεργαστές δε λειτουργούν με τη μητρική σου, για την ακρίβεια δε μπορούν καν να εγκατασταθούν λόγω διαφορετικού socket και chipset. Επομένως χρειάζεσαι και καινούρια μητρική. Κι όπως λες θέλεις να αλλάξεις και cpu, ram και gpu. Λογικά θα θέλεις και καινούριο δίσκο/SSD (πιό αξιόπιστο, ο παλιός μπορεί να σου χαλάσει ξαφνικά), και καλό θα ήταν να κοιτάξεις και το τροφοδοτικό, ιδίως αν είναι παλιό, ανεπαρκές ή μη αξιόπιστο (δε θέλεις να σου κάψει το καινούριο σου motherboard). Κι αφού θέλεις να αλλάξεις ακόμα και το κουτί, δεν έχει απομείνει τίποτε, δλδ μιλάμε για καινούριο υπολογιστή συνολικά, κι όχι για αναβάθμιση. Αν αυτό δεν είναι στο πλάνο ή στο budget σου η εναλλακτική είναι η αγορά μιας καλής κάρτας γραφικών τώρα, και του υπόλοιπου συστήματος στο μέλλον.
Όσον αφορά τους επεξεργαστές που αναφέρεις, τον R5-3600X δεν ξέρω αν μπορείς να τον βρείς πλέον και σε ποιά τιμή. Ο R5-5600X διατίθεται, και μάλλιστα από πολλούς λιανοπωλητές και σε λογική τιμή.

nikos hri απάντησε πριν 1 έτος

Αυτα που θελω σε πρωτη φαση να αγορασω ειναι η καρτα γραφικων και οι ραμ. SSD εχω δυο σε πολυ καλη κατασταση. Υπαρχει περιπτωση η καρτα η οι ραμ να μην ειναι συμβατες με την παλια μητρικη;

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Ο επεξεργαστής σου (και κατ' επέκταση και η μητρική) λειτουργεί με ram DDR3. Εδώ και πολλά χρόνια το standard είναι η DDR4, ενώ η 13η γεννιά της Intel και η 7η των Ryzen λειτουργούν με DDR5. DDR3 μπορείς να βρεις (παράγεται και πωλείται ακόμα), αλλά δε θα μπορείς να την εγκαταστήσεις σε νεότερη μητρική.
Με την κάρτα δε νομίζω να έχεις πρόβλημα, καθώς το πρότυπο PCIe είναι συμβατό και μεταξύ διαφορετικών revisions (απλά δουλεύει στη μικρότερη διαθέσιμη revision). Η RTX 2060 είναι PCIe3.0, το ίδιο και ο i7-4790, και υποθέτω και η μητρική (αλλά μπορείς να το τσεκάρεις). Τα νεότερα boards είναι PCIe4.0, αλλά αν βάλεις την 2060 θα λειτουργεί σε PCIe3.0.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Νίκο, έχοντας ένα τέτοιο επεξεργαστή σημαίνει ότι και η μητρική σου δεν θα είναι συμβατή με το νεότερο hardware. Συνεπώς θα πρέπει να την αναβαθμίσεις και αυτή. Απλά πες μας εάν θες AMD ή Intel επεξεργαστή για να σου προτείνουμε την κατάλληλη. 

nikos hri απάντησε πριν 1 έτος

Με ποιο κριτηριο να επιλεξω AMD η intel επεξεργαστη;
Στην παρουσα φαση θα μπορουσα να διαθεσω μεχρι 200 ευρω περιπου. Αν δεν ειναι απαραιτητο θα προτιμουσα να αγορασω στο μελλον κατι καλυτερο.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Για ρίξε μία ματιά στον αναλυτικό μας οδηγό εδώ. Μία πολύ καλή πρόταση που συνδυάζεται με τον επεξεργαστή και τη ραμ που σου πρότεινα παραπάνω είναι αυτή η μητρική. 

nikos hri απάντησε πριν 1 έτος

Με βαση αυτα εχω καποιες (τελευταιες ελπιζω) ερωτησεις.
Για δουλεια αρχιτεκτονα, δηλαδη συγκεκριμενα autocad, photoshop, 3dsmax, sketchup, enscape κλπ και χωρις πολυ απαιτητικα παιχνιδια σε ποια κατηγορια επεξεργαστων μπορω να παω;
Επισης, αν τελικα χρειαζεται να αλλαξω ολοκληρο τον υπολογιστη μπορω να παω σε εναν επεξεργαστη με ενσωματωμενα γραφικα και στο μελλον να παρω μια καρτα; Θα εχει μεγαλη διαφορα στην αποδοση; Θα κανει κακο στον επεξεργαστη;
Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα Νίκο, εάν δεν κάνεις video editing και δεν παίζεις απαιτητικά παιχνίδια και τα ενσωματωμένα γραφικά θα σε καλύψουν. Για παράδειγμα ο Intel Core i5-12600K είναι μια χαρά.