Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Αγορά ΥπολογιστήΑναγκαστική (;) αναβάθμιση desktop (2021)
Ilias Lolos ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα!
Έχω εναν σταθερό υπολογιστή που έφτιαξα το 2015.
CPU i5-4690 3.50GHZ LGA1150
Μητρική GIGABYTE GA-Z97X-GAMING 3
RAM G.SKILL F3-2400C10D-8GZH 8GB (2X4GB) DDR3 PC3-19200 2400MHZ RIPJAWSZ DUAL CHANNEL KIT
που είχα πάρει τότε απο το e-shop και μου το είχαν συναρμολογήσει αυτοί μαζί με το κουτι που είχα πάρει.
Πρίν καποιους μηνες άλλαξα την κάρτα γραφικών με μια NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti.
Διαπιστώνω παίζοντας απαιτητικά παιχνίδια (σε 1080) οτι χρειάζομαι καλύτερο επεξεργαστή λόγω του λεγόμενου Bottleneck...
Ψάχνοντας διαπιστώνω οτι μάλλον δέν έχω καμία δυνατότητα αναβάθμισης του επεξεργαστή (και των μνημών...)
Θα πρέπει να πάρω νέα μητρική με επεξεργαστή και μνήμες...
Εχω δεί τα βίντεο της Έλενας αλλά είναι απο τις αρχές- μέσα του 2020 και ηθελα να ρωτήσω αν έχουμε αλλαγές ή αν -ίσως- πρέπει να περιμένω λιγο ακόμη. Είδα βέβαια και το live του Άγγελου για τους ryzen XT και 4000 (τελικα βγήκε ο 5600 που είναι πανάκριβος!!)
Επίσης έχω μπερδευτεί με το θέμα των socket και chipset... (θα ηταν καλό ενα βιντεάκι που να εξηγεί το συγκεκριμένο θεμα για μας τους ανήδεους....)
Άλλο είναι το socket κι άλλο το chipset;
Είδα τον οδηγό αγοράς υπολογιστή οτι ένα χρόνο μετά επιλέγετε ακόμη τον επεξεργαστή AMD 3600
Να πάω στον συγκεκριμένο; θα μπορώ στο μέλλον να κάνω αναβάθμιση ή θα πάθω όπως τώρα με τον i5-4690 που έχω και δέ μπορω να κάνω αναβάθμιση;;
Ενημερωτικά, δεν είναι ΜΟΝΟ για gaming ο υπολογιστής (περισσότερο αυτό με νοιάζει όμως), αλλα και για λίγο video editing, λίγο επεξεργασία εικόνας και δουλειές γραφείου....
Ευχαριστώ πολύ, Συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά!!

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Ηλία

Socket ονομάζετια η "θήκη" της μητρικής στην οποία τοποθετείται ο επεξεργαστής.

Ωστόσο, το ότι ένας επεξεγαστής έχει το αντίστοιχο socket, δεν σημαίνει πως θα παίξει μια μια μητρική. Για να μπορέσει να λειτουργήσει, πρέπει το chipset της μητρικής να είναι συμβατό με το συγκεκριμέο επεξεργαστή. Το Chipset είναι τα κύρια chip της μητρικής.

Αυτήν την περίοδο οι 3600, 3600X και 3600XT είναι οι πιο VFM επιλογές σε επεξεργαστή σε αυτήν την κατηγορία. Οι Ryzen 4000 ακόμα έχουν αρκετά ανεβασμένες τιμές.

Με Ryzen τρίτης γενιάς μπορείς να πας σε B450, X570 και B550 μητρικές ανάλογα το budget σου. Μερικές μπορεί να απαιτούν BIOS update.

Όσο αφορά τη δυνατότητα αναβάθμισης, ανάλογα τo chipset θα μπορείς να κάνεις αναβάθμιση σε νεότερες γενιές Ryzen. Οι B550 είναι οι νεότερες μητρικές, οπότε λογικά θα υποστηρίξουν και τις περισσότερες μελλοντικές γενιές.

Ilias Lolos απάντησε πριν 3 έτη

οπότε να κοιτάξω για τον 3600 καλύτερα, με μια μητρική B550; Αυτές οι μητρικές είναι αρκετά τσιμπημένες απ ό,τι βλέπω όμως... Μιας και είναι το νεότερο λογικά θα βγούν κι άλλες και θα πεσουν και οι τιμές, ή όχι;
Για intel στο ίδιο επιπεδο τιμών, ούτε συζήτηση;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Μπορείς να δεις κάποια B450. Δεν είναι σίγουρο αν θα υποστηρίζουν τις γενιές που θα κυκλοφορήσουν πιο μετά, αλλά υποστηρίζουν 4η και 5η γενιά.

Οι AMD γενικά είναι πιο VFM, αλλά τώρα εξαιτίας των περιέργων τιμών λόγω των ελλείψεων, μπορεί να τύχει σε κάποιες περιπτώσεις να αξίζουν και οι Intel.