Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΔιάφοραΑναγνώριση περιεχομένου για copyright
Jim . ρώτησε πριν 4 έτη

Αγαπητό PC Steps,
Είμαι μουσικός παραγωγός και ψάχνω απεγνωσμένα να βρω κάποιο εργαλείο που θα μου επιτρέπει να αναγνωρίζω αν τα beats μου έχουν κάποια μελωδία , ήχο , μοτίβο κ.ο.κ ίδιο με κάποιο άλλο προστατευμένο από δικαιώματα τραγούδι. Μπορεί να τύχει να χρησιμοποιήσω ένα ίδιο sample pack με ήχους με έναν άλλο παραγωγό και έτσι το beat να είναι copyrighted και ο πελάτης να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Μια λύση είναι να ανεβάζω το beat σε ένα κανάλι στο YouTube που δεν το ξέρει κανείς , να βλέπω αν το YouTube το αναγνωρίζει με copyright ή όχι και μετά να το διαγράφω. Το δοκίμασα αλλά είναι ανακριβές διότι μπορεί ο κάτοχος/δημιουργός του συγκεκριμένου κομματιού απλά να μην επέλεξε την Google (συνεπώς και το YouTube Content ID) για να ανεβάσει την μουσική του και να διάλεξε για παράδειγμα το Spotify ή το iTunes. Έχετε υπ' όψην σας κάποιο εργαλείο που να μπορώ να ανεβάζω την μουσική μου και να την αναγνωρίζει αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί (αν έχει copyright issue ή όχι).
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε. Καλό μήνα και καλή συνέχεια.
Δημήτρης

1 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, σύμφωνα με ένα συνεργάτη μας που είναι πρώην παραγωγός,  στο κύριο ερώτημα σου σχετικά με τα beats, ιδίως αν πρόκειται για ηλεκτρονική μουσική ή για Drumbeats σε rock εκτελέσεις κ.λ.π, από ό,τι γνωρίζουμε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν είναι καθαρά δικές σου δημιουργίες και όχι sampling και επεξεργασία σε δημοφιλή beats, μελωδίες, ή a cappella κάποιας άλλης παραγωγής και ηχογράφησης.
Σε γενικές γραμμές είναι γκρίζα ζώνη τα beats, καθώς δεν θεωρούνται τραγούδια, δεν αποτελούν μελωδία ή ρυθμός, και έτσι δεν υπόκεινται σε copyright. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν οι παραγωγοί να δημιουργήσουν το απαραίτητο tempo για την αναπαραγωγή ενός νέου μουσικού κομματιού τους.