Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsΑνβάθμιση υπολογιστή και απορίες
Thanos Theodosiou ρώτησε πριν 9 έτη

Καλημέρα σας.
Θέλω να κάνω αναβάθμιση στον 5ετίας υπολογιστή μου αλλά πριν προβώ σε αγορές θέλω πριν να διευκρινίσω 2-3 πράγματα σχετικά με τα Win και το harware
1. Kατέχω νόμιμα αγορασμένα win7 home 32bit (OEM ) τα οποία έχουν πάρει ιντερνετικά την αναβάθμιση σε win10 και έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά. Αν αλλάξω μητρική + CPU+ hd (αλλαγή με SSD) η Microsoft θα μου ξαναενεργοποιήσει τα win ή θα με αναγκάσει να τα αγοράσω ξανά ? Σημειωτέον, για να μην ξανακάνω εγκατάσταση win και εφαρμογών από την αρχή σκέφτομαι στον νέο ssd σκληρό να περάσω το λειτουργικό μέσω ειδώλου που θα έχω φτιάξει πριν σε εξωτερικό σκληρό.
2. Με χρησιμοποιούμενη χωρητικότητα του σημερινού σκληρού γύρω στα 90-95 gb (αφού έχω ξεφορτώσει πριν τα "βαριά" βίντεο αρχεία) θα έχω πρόβλημα ταχύτητας ή άλλο να χρησιμοποιήσω έναν ssd των 120gb για εγκατάσταση του ειδώλου συστήματος ή πρέπει οπωσδήποτε να πάω σε SSD των 240GB (που όμως κοστίζει αρκετά παραπάνω και θα μου κόψει budget από την μητρική - cpu) ? Εννοείται ότι ο υπάρχων σκληρός του 1ΤΒ θα διατηρηθεί ως 2ος σκληρός στον οποίον θα αποθηκεύονται τα "βαριά" βίντεο, και άλλα μεγάλα αρχεία που χρησιμοποιούνται σπάνια
3. Το σύστημά μου διαθέτει 2χ2gb ddr3 1333 ram. Με δεδομένο ότι τα win μου είναι 32bit έχει νόημα να αναβαθμίσω και την μνήμη στα 8gb και με πιο γρήγορο χρονισμό ή θα το κάνω τσάμπα και τα win θα το αγνοήσουν βλέποντας μόνο τα 3,2-3,3 ? Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει προβλήματα-καθυστερήσεις με την μνήμη που έχω και για την συνήθη χρήση που κάνω (μόνο η νέα έκδοση του Mozilla που και που μου μαυρίζει αλλά τείνω να πιστέψω ότι μάλλον είναι bug στον browser και όχι πρόβλημα του συστήματος).
4. Υπάρχων σύστημα CPU = Intel i3 540 (3,07Ghz), ASUS P7H55 m-le, 4GB DDR3 1333, 1TB SATA HD, no graphic card.
Ο βασικός λόγος που σκέφτομαι να αναβαθμίσω είναι γιατί η σημερινή μητρική δεν διαθέτει sata3 και usb3. Από τον επεξεργαστή δεν έχω παράπονα ταχύτητας, ενώ όπως καταλαβαίνετε από την on-board κάρτα γραφικών δεν παίζω παιχνίδια... Θέλω απλά μια ταχύτερη ανταπόκριση στην καθημερινή χρήση και δυνατότητα σύνδεσης των νέων sata3 και usb3 περιφερειακών. Με αυτό το πνεύμα μια αναβάθμιση σε σημερινό AMD Α6 ή Α8, με μια μητρική με chipset Α88Χ και ssd για το λειτουργικό θα προσφέρει αισθητή βελτίωση ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

7 Απαντήσεις

Κώστας Κατσάνος απάντησε πριν 9 έτη

  • Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις σε hardware θα σου απαντήσουν οι συντελεστές της σελίδας.
  • Όσον αφορά το αν θα είναι ενεργοποιημένα τα windows 10 μετά την αλλαγή της μητρικής : Αυτήν την στιγμή τα δεκάρια σου είναι "παντρεμένα" με το υπάρχων hardware σου και αν και μπορείς να αντικαταστήσεις μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό συσκευών και να παραμείνουν activated, η μητρική λογίζεται όχι ως μια συσκευή αλλά ως ένα σύνολο συσκευών ( κάρτα ήχου, ελεγκτές usb , ελεγκτές sata κτλ ) , ξεπερνώντας έτσι το πλήθος συσκευών που μπορείς να αλλάξεις και να παραμείνουν activated τα δεκάρια σου.
  • Δεν συμφωνώ με την λογική του image από την στιγμή που θα αλλάξεις μητρική. Το σωστό είναι να κάνεις format και να εγκαταστήσεις από την αρχή το λειτουργικό σου ( όποιο και αν είναι αυτό ) και να περάσεις τους drivers της νέας μητρικής.

Thanos Theodosiou απάντησε πριν 9 έτη

ΟΚ κατανοώ αυτό για το image και απ' ότι καταλαβαίνω το καλύτερο είναι να κάνω clean install στον νέο σκληρό. Αυτό όμως που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι αν τελικά η Microsoft θα μου ξαναενεργοποιήσει τα win έστω κι αν χρειαστεί να βάλω τις φωνές πριν ή αν είναι εντελώς ανάνδοτη σε αυτό και δεν κάνει "χάρες". Δεν ξεκινάω αντικατάσταση μητρικής για να τα ξανασκάσω στην Microsoft... (παρεπιμπτόντως έχω 2 pc στο σπίτι και 1 στο μαγαζί και όλα φοράνε νόμιμα win - αλλά να τους τα ξανασκάσω και 4η φορά παραπάει...).

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 9 έτη

Έχεις το κλειδί για τα 7; Αν ναι εφόσον θα αλλάξεις μητρική θα πρέπει να κάνεις εγκατάσταση αυτά και λογικά δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα μιας και δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον στον παλιό. Πρόβλημα θα είχες άμα έβλεπε η MS ότι το συγκεκριμένο κλειδί έχει ενεργοποιηθεί σε διαφορετικό hardware μερικές 10αδες φορές και τότε θα το μπλόκαρε.
Για τα υπόλοιπα θα σου γίνει πρόταση σύντομα.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Θάνο, με αυτή τη διαδικασία μπορείς να μεταφέρεις τα Windows 7 με νέα εγκατάσταση στην καινούρια μητρική, και μετά δεν θα έχεις πρόβλημα να αναβαθμίσεις στα Windows 10.

Έχω διαβάσει πως από κάποια στιγμή το Νοέμβριο τα ISO των Windows 10 θα δέχονται απευθείας το κλειδί προϊόντος των Windows 7 και 8.1, αλλά δεν έχω επιβεβαιώσει ακόμα πως αυτό ισχύει.

Εφόσον χρησιμοποιείς 90-95GB δεν αξίζει να πάρεις SSD των 120GB, όταν παραγεμίζει ένας SSD μειώνονται οι επιδόσεις του. Καλύτερα βάλε αργότερα SSD, ένα καλό μοντέλο των 250GB κοστίζει 110 ευρώ.

Με το ίδιο κλειδί προϊόντος μπορείς να εγκαταστήσεις 64bit Windows για να βάλεις 8GB RAΜ.

Με έναν Α8 θα δεις αισθητή διαφορά σε σχέση με τον αρκετά παλιό i3 πρώτης γενιάς.

Thanos Theodosiou απάντησε πριν 9 έτη

Άγγελε σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διέθεσες.
Το πρόβλημά μου είναι ότι η αναβάθμιση πάει τρένο και το ένα πρόβλημα ακουμπάει το άλλο. Και εξηγούμαι… Για να βάλω έναν SSD και να αξιοποιηθεί σωστά χρειάζομαι SATA3 που η μητρική μου δεν διαθέτει. Αν αλλάξω μητρική για να έχω sata3 & usb3 (εννοείται πακέτο με επεξεργαστή) θα έχω πρόβλημα με τα win10 (που τα κατέχω νόμιμα μετά από αναβάθμιση των αγορασμένων 7ιών). Άρα οικονομοτεχνικά ή πρέπει να μείνω όπως είμαι ή να αναβαθμιστώ μεν αλλά να αναγκαστώ να ξαναγυρίσω στα original 7άρια
Προτείνεις να κάνω την αναβάθμιση, να βάλω τα original 7άρια, να τα ενεργοποιήσω τηλεφωνικά, να κάνουν ένα σκασμό ενημερώσεις, και μετά να ξαναπάρω την αναβάθμιση για 10άρια… Too much και απ’ ότι καταλαβαίνω δεν είναι και σίγουρο ότι η Microsoft αφού μου ξαναενεργοποιήσει τα 7άρια θα μου δώσει πάλι δωρεάν αναβάθμιση σε 10. Ακόμα και αν μου τα δώσει, αν θέλω να κάνω clean install των 10 (κρίμα δεν είναι μετά από ριζική αναβάθμιση hardware να μην κάνω και clean install ώστε όλα να τρέχουν λουκούμι ?) θα πρέπει αφού αναβαθμιστούν τα 7άρια σε 10άρια στην νέα μητρική, να κατεβάσω iso και να ξανακάνω format σε 10άρια… Για εμένα που δεν είμαι κομπιουτεράς όλη αυτή η διαδικασία είναι πιας το αυγό και κούρευτο ιδιαίτερα αν λάβεις υπ ‘όψιν ότι η αναβάθμιση είναι ελαφρά πολυτέλεια την στιγμή που τώρα έχω ένα σύστημα που λειτουργεί στα 10άρια νόμιμα και χωρίς θέματα… Αν κάποια στιγμή η Microsoft επιτρέψει την ενεργοποίηση των 10ριών με κλειδί από 7άρια τότε ναι το πράγμα απλοποιείται πολύ και θα το κάνω….
Τελευταία ερώτηση για να μην σε ζαλίζω άλλο
Αν στην σημερινή μητρική ASUS P7H55 m-le που διαθέτει sata2 κουμπώσω έναν ssd με είδωλο του σημερινού συστήματός μου με τα αναβαθμισένα 10άρια θα δουλέψει ? και αν ναι θα δείξει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά ή απλά θα λέω ότι έχω ssd ?

ΘΑΝΟΣ

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Θάνο, αν εγκαταστήσεις και ενεργοποιήσεις μέσω τηλεφώνου τα Windows 7 σε νέα μητρική, δεν θα έχεις πρόβλημα με τα Windows 10, η αναβάθμιση θα γίνει κανονικά. Δεν χρειάζεται να κάνεις καμία ενημέρωση στα 7, κάνεις την αναβάθμιση απευθείας.

Επίσης με την τελευταία αναβάθμιση του Νοεμβρίου, τα Windows 10 θα μπορούν να ενεργοποιηθούν με κλειδί των Windows 7, όμως δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα για να δω αν λειτουργεί.

Ναι, θα δουλέψει αν επαναφέρεις ένα είδωλο του συστήματος σε SSD. Σίγουρα θα δεις διαφορά, ακόμα κι αν δεν εκμεταλλεύεσαι τις πλήρεις δυνατότητες του SSD λόγω SATA 2 και πάλι θα είναι πολλές φορές πιο γρήγορος από έναν HDD.

Thanos Theodosiou απάντησε πριν 9 έτη

Αγγελε σ'ευχαριστώ
Επειδή είμαι λίγο ανυπόμονος τύπος, χθες το βράδι (πριν την τελευταία σου απάντηση) τοποθέτησα εναν ssd Samsung 250EVO. 
Έκανα clone disk σύμφωνα με την διαδικασία οδηγού του PCsteps και όλα πήγαν καλά - εκτός από μερικές αποτυχημένες αρχικές προσπάθειες κατά τις οποίες η μητρική συνέχιζε να κάνει boot από τον παλίο δίσκο παρ' όλο που στο boot priority έβλεπε τον καινούργιο και της δήλωνα να bootάρει από αυτόν. Ψάχνοντας τα πάντα βρήκα μια επιλογή στο bios για δήλωση των hard disk, δήλωσα ως 1ο σκληρό τον ssd και από εκεί και πέρα η μητρική πείστηκε να bootάρει από αυτόν
Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι έχασα 40 (υπερπολύτιμα στον ssd) GB από ένα recovery partition που δημιουργήθηκε κατά την αντιγραφή του παλιού δίσκου και που δεν ξέρω αν θα μπορούσε να λείπει ή να ήταν μικρότερο σε μέγεθος, όλα πήγαν καλά...
Ακόμα και σε sata2 σύνδεση η διαφορά είναι..χαώδης. Νομίζεις ότι πήγες από ένα Celeron με 512 ram σε 4πύρηνο με 4gb ram...
Με τέτοια μεγάλη βελτίωση στο ήδη χωρίς προβλήματα-θέματα παλιό μου σύστημα η υπόλοιιπη αναβάθμιση μπορεί να περιμένει
Ευχαριστώ γιατί χωρίς τους οδηγούς σας αμφιβάλλω αν θα το επειχειρούσα

ΘΑΝΟΣ