Vasilis Patelis ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα, έχω ένα laptop hp (αγορασμένο πριν από περίπου 1 έτος) στο οποίο θέλω να αντικαταστήσω τη μνήμη διότι μου βγάζει συνεχώς πρόβλημα με blue screen. Ύστερα από έλεγχο με το memtest  μου έβγαλε περίπου 300 errors. Επίσης στο διαγνωστικό εργαλείο της HP μου έβγαλε επίσης memory failure.  Η μνήμη είναι ddr4 στα 16GB. Σχετικά με την ταχύτητα της μνήμης, στο task manager, στην καρτέλα Memory μου βγάζει ότι η ταχύτητα είναι 2400Mhz ενώ στο command prompt εκτελώντας την εντολή: wmic memorychip list full μου βγάζει ότι η ταχύτητα ειναι στα 2667 Mhz.  Τελικά η ταχύτητα της μνήμης που πρέπει να αγοράσω ποιά πρέπει να είναι;; στο 2400 ή στα 2667 Μhz? Μήπως ο λόγος που μου βγάζει τα errors και τις μπλε οθόνες είναι κάποιος υπερχρονισμός της μνήμης. Σημειώνω ότι δεν έχω επέμβει στις ρυθμίσεις του laptop σε καμία περίπτωση και λειτουργεί όπως το αγόρασα με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

9 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Βασίλη

Για σιγουρά, χρησιμοποιήσε το Speccy για να δεις τα χαρακτηριστικά της μνήμης και ανέβασέ μας ένα σχετικό screenshot. Μπορείς να ανεβάσεις την εικόνα στο Imgur και να μας στείλεις το link.

Vasilis Patelis απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου! Είχα ήδη το speccy όμως δεν βλέπω το εν λόγω πρόγραμμα να αναγράφει την ταχύτητα της μνήμης. Σε κάθε περίπτωση ανεβάζω τα link από το speccy, από το task manager και από την εντολή το cmd. 
Σε ευχαριστώ και πάλι.
https://imgur.com/m6G6iei
https://imgur.com/qEFkRbk
https://imgur.com/eYfL9e7

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Πρέπει να πατήσεις εκεί που λέει "RAM" στο αριστερό μενού και θα σου εμφανίσει αναλυτικές πληροφορίες για τις μνήμες σου.

Vasilis Patelis απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα και πάλι Γιώργο, ακριβώς αυτό έχω κάνει, οι πληροφορίες που βλέπεις στο παραπάνω screenshot είναι από την καρτέλα RAM στο αριστερό menu. Δεν αναφέρει κάπου την ταχύτητα της μνήμης. 

Deleted User απάντησε πριν 3 έτη

Δες αν θέλει να κάνεις update το Speccy σε νεότερη έκδοση. Ίσως να υπάρχει κάποια ασυμβατότητα ,τι να πω....

Ή δοκίμασε να βρεις την ταχύτητα με το cpu-z ,θα βρεις το σύνδεσμο για λήψη μέσα στον Οδηγό.
https://www.pcsteps.gr/37333-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE/

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Παρότι είναι σπάνιο, μερικές φορές τυχαίνει να μην εμφανίζονται οι σχετικές πληροφορίες εξαιτίας κάποιας ασυμβατότητας με το πρόγραμμα.

Η πιο σίγουρη εναλλακτική λύση είναι να ανοίξεις το laptop και να δεις ποιο μοντέλο μνήμης φοράει ακριβώς.

Vasilis Patelis απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα και πάλι και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Το πρόβλημα μου είναι ότι θέλεω να αντικαταστήσω τη μνήμη γιατί βγάζει συνεχώς το laptop blue screen (συνήθως το error είναι memory management) και είμαι μπερδεμένος με την ταχύτητα της μνήμης που πρέπει να αγοράσω. Στο manual του laptop γράφει ότι η μνήμη είναι στα 2400Mhz, στο task manager (όπως ανέφερα παραπάνω) ότι είναι στα 2400Mhz. Χρησιμοποίησα και το cpu-z και μου βγάζει το max-bandwidth της μνήμης είναι στα 2667Mhz. Έτρεξα το memtest και ήδη μέσα σε ένα λεπτό μου έβγαλε 295 errors στις διευθύνσεις (ακολουθούν screenshots). Επίσης στο memtest φαίνεται ότι η μνήμη είναι στα 2666Mhz.  Σε αντίστοιχη ερώτηση στο ten forums για τα blue screens και αφού ανέβασα τα crush dumps, μου απάντησαν ότι η μνήμη είναι slightly overclocked και ότι το προτεινόμενο είναι στα 2400Mhz. Ακολουθεί η απάντηση από το ten forums:
"The crash dumps reveal memory address problems such as possible one-bit corruption.

It is possible your memory is slightly overclocked. I'm guessing it has always been set like this but please confirm if you have tweaked the clock speed up to 2667Mhz from the recommended 2400MHz. If so I would reduce it to 2400MHz.

Please also test the memory with memtest86. This program will run for 4 passes and perform several tests. Please let it complete the 4 passes and then set it going for another 4 passes to thoroughly test the RAM. If you get any errors you can stop the test because it will indicate that the RAM is faulty and needs replacing."
Έτσι κι αλλιώς νομίζω ότι η μνήμη πρέπει να αντικατασταθεί γιατί είναι faulty απλά αναρωτιέμαι αν θα αγοράσω στα 2400 ή στα 2666mhz. 
Ευχαριστώ πολύ.

https://imgur.com/jhgMXiq

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Το πιο λογικό είναι να επιλέξεις μνήμες ίδιας συχνότητας με αυτή που δίνει ο κατασκευαστής. Όσο αφορά το γιατί φαίνεται να τρέχει υψηλότερα, δεν έχω λογική απάντηση, καθώς τα περισσότερα laptop δεν υποστηρίζουν overclock ακόμα και αν το προσπαθήσεις.

Vasilis Patelis απάντησε πριν 3 έτη

Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο για την απάντηση, μάλλον θα αγοράσω μια μνήμη DDR4 16 Gb στα 2400Mhz, είναι και η ταχύτητα που δίνει ο κατασκευαστής στις προδιαγραφές.