Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑντικατάσταση προβληματικού ανεμιστήρα σε cpu ψύκτρα CoolerMaster Hyper 212 Evo
Sotiris Simakis ρώτησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα έχω μια ψύκτρα επεξεργαστή CoolerMaster Hyper 212 Evo ο ανεμιστήρας της οποίας παρέδωσε το πνεύμα πριν από δυο ημέρες. Τα χαρακτηριστικά του, όπως τα βρήκα στην επίσημα σελίδα, είναι τα εξής:
Fan Dimension:        120 x 120 x 25 mm (4.7 x 4.7 x 1 in)
Fan Speed:                600 – 1,600 RPM (PWM) ± 10%
Fan Airflow:              24.9 – 66.3 CFM ± 10%
Fan Air Pressure:   0.3 – 1.7mm H2O ± 10%
Fan Noise Level:      9 - 31 dBA
Connector:             4-Pin
Όσο λειτουργούσε δεν είχα κανένα απολύτως παράπονο τόσο ως προς την αποτελεσματικότητά του όσο και ως προς τα επίπεδα θορύβου, όπου πραγματικά άγγιζε το μηδέν.
Τώρα ψάχνω κάποια νέα 120mm fan (λογικά 4πινη για εκμετάλλευση της PWM δυνατότητας) προς αντικατάσταση της παλιάς αλλά δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία ως προς την επιλογή της καταλληλότερης. Ψάχνοντας λιγάκι στο internet είδα ότι οι static pressure fans είναι αποτελεσματικότερες από τις airflow fans για χρήση σε περιοχές με αρκετά εμπόδια, όπως είναι ο θερμοπομπός του cpu cooler. Βλέποντας όμως τις τιμές των 30+ €, περίπου όσο κοστίζει ολόκληρη η hyper 212 evo, ορισμένων static pressure Noctua fans σκέφτηκα ότι είναι καλλίτερο να απευθυνθώ σε γνώστες του αντικειμένου παρά να πάρω μια ανεμιστήρα στην τύχη. Το μόνο που ψάχνω είναι αντίστοιχες επιδόσεις και χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα Σωτήρη.

Γιατί δεν παίρνεις ένα ίδιο Coolermaster Fan? Λογικά θα γράφει πάνω σε αυτό που χάλασε κάποιον κωδικό για να μπορείς να παραγγείλεις ένα ίδιο.

Πάντως, αυτός είναι ένας καλός και αθόρυβος ανεμιστήρας 120mm, και απ' ότι διαβάζω στις κριτικές τον έχουν δοκιμάσει και σε ψύκτρα.

Sotiris Simakis απάντησε πριν 8 έτη

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου Άγγελε.

Πρώτη μου σκέψη ήταν και μένα να βρω ένα ίδιο coolermaster fan αλλά στάθηκα άτυχος, δεν βρήκα τίποτα. Απ’ ότι φαίνεται ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας έρχεται μόνο ως πακέτο με τον Hyper 212 Evo ή ίσως δεν πωλείται στην ελληνική αγορά. Από το e-shop, για παράδειγμα, βρίσκω μόνο ένα coolermaster - 120mm - PWM fan (link), το COOLERMASTER R4-SFNL-14PK-R1 SILENCIO FP 120 PWM 120MM, το οποίο αν και αρκετά αθόρυβο (14dBA) απ’ ότι βλέπω στα χαρακτηριστικά του έχει σημαντικά μικρότερη ροή αέρα (44 CFM).

Για τον ARCTIC COOLING F12 PWM REV.2 FAN 120MM έχεις άποψη; Ο συνδυασμός τιμής, cfm, dBA, διάρκειας εγγύησης ομολογώ ότι με δελεάζει αλλά θα ήθελα μια επιβεβαίωση από κάποιον που ξέρει. Πιστεύεις ότι θα κάνει ανάλογη δουλειά με αυτόν που μου προτείνεις ή να μην μπω στον κόπο;

Κάτι τελευταίο, Εφόσον το φαν της ψύκτρας σταμάτησε να λειτουργεί εντός εγγύησης θα μπορούσα να αξιώσω αντικατάστασή του; Αν ναι αυτό πως θα γινόταν, θα έπρεπε να επιστρέψω ολόκληρο το μηχανισμό (θερμοπομπός+fan) στο eshop, να περιμένω να κάνουν τεχνικό έλεγχο ώστε να διαπιστώσουν ότι όντως δεν λειτουργεί, όσο εγώ μένω χωρίς υπολογιστή, και στη συνέχεια να αν όλα πάνε καλά να μου στείλουν τον θερμοπομπό μαζί με ένα νέο fan;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Εφόσον είναι στην εγγύηση, προφανώς και μπορείς να το αντικαταστήσεις δωρεάν. Ούτως ή άλλως, ρεαλιστικά η εγγύηση μόνο τον ανεμιστήρα αφορά, η μεταλλική ψύκτρα δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι.

Επικοινώνησε με το eshop και ρώτησέ τους για τη διαδικασία.

Καλό φαίνεται και το Arctic Cooling, πάντως, αλλά στα σχόλια διαβάζω πως έχει μόνο 3-pin, όχι 4pin.