Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑξίζει να αγοράσω ψύκτρα CPU για overclock ?
Eyri Floyd ρώτησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα σας!
Με συγχωρείται για την έκταση της ερώτησής μου που ακολουθεί :)
Έχω έναν i7 860 στα 2,8 Ghz του 2009 μοντέλο και αναβάθμισα πρόσφατα το PC μου με κάρτα γραφικών (ATI Radeon XFX R9 380 DD Black Edition 4GB DDR5) , έξτρα μνήμη RAM και έναν SSD… Γενικότερα δεν έχω προβλήματα, άπλα σε βαριά καινούρια Games που εξαρτώνται από τον επεξεργαστή βλέπω ότι κάνει bottleneck o επεξεργαστής μου γιατί ανεβάζει θερμοκρασίες στους πυρήνες μέχρι και 85C, μπορεί και παραπάνω, και φτάνει full load 100%, ενώ η κάρτα γραφικών δεν έχει φτάσει ποτέ full load ούτε υψηλές θερμοκρασίες.
Η ερώτηση μου είναι : Αξίζει να αγοράσω ψύκτρα και να κάνω overclock το CPU? Θα μειωθεί το bottleneck καθόλου? Δηλαδή θα την παλέψω να παίζω καινούρια games για κάνα 2 χρόνια ακόμα? Ή να κρατήσω τα λεφτά στην άκρη να πάρω καινούρια μητρική και CPU? (αν ναι παρακαλώ προτείνετε κάποιο φτηνό συνδυασμό που αξίζει, mobo+cpu)
Σημείωση : Έχω μικρό mid tower κουτί και έχω χώρο για ψύκτρα ύψους 130 χιλιοστών και λιγότερο . Άμα βγει το πλαϊνό ανεμηστιράκι ίσως έχω 160-155 χιλιοστά ύψος. Η καλύτερη λύση για ψύξη, σε αυτά τα χιλιοστά , που έχω βρει νομίζω είναι η noctua nh-c14, που κάνει 80 ευρώ. Αξίζει για αγορά? Θα μπορέσω να πετύχω κάτι ή να κρατήσω τα λεφτά?
Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το post μου!!
Full system specs:
CPU: Intel i7 860 2,8 GHz (stock cooler)
GPU: ATI Radeon R9 380 DD Black Edition 4GB DDR5
RAM: G.Skill 16GB F3-12800CL10D-16GBXL
Motherboard : MSI P55-GD65
Hard Disks : SSD Samsung 850 Evo 250GB, HDD WD 1 TB WD10EAVS
PSU: LC POWER 850W /SINGLE FAN
PC CASE: GMC R4 Bulldozer mid tower
Windows 10 64bit

4 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα φίλε μου.
Το Overclock είναι ένα χόμπι για ανθρώπους που τους αρέσει να βλέπουν μεγάλα νούμερα, αλλά η επίδραση που έχει στις επιδόσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίστοιχη της αύξησης της συχνότητας, συν ότι προσθέτει αστάθεια στο σύστημα.
Δεν υπάρχει περίπτωση επεξεργαστής 1ης γενιάς που κυκλοφόρησε πριν από 6,5 χρόνια να σου κρατήσει άλλα δύο, ό,τι και αν του κάνεις.
Μέχρι πόσα χρήματα θέλεις να δώσεις για επεξεργαστή και μητρική? Πάντως θα πρέπει να υπολογίζεις γύρω στα 300-350 για να πάρεις κάτι καλό, τουλάχιστον i5, όπως στο σύστημα των 700ων ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή.
https://www.pcsteps.gr/700-euro-office

Eyri Floyd απάντησε πριν 8 έτη

Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση.
Εκεί υπολόγιζα γύρω στα 300 ευρώ max, εκτος αν υπάρχει κατι πιο φτηνό value for money ισώς από AMD???

Eyri Floyd απάντησε πριν 8 έτη

Α και ξέχασα ...... , Οι AMD επεξεργαστές αφού έχουν πιο πολλούς πυρήνες, θεωρητικά υπάρχει περίπτωση να επωφεληθούν στο μέλλον από το direct 12 ώστε να αξίζει κάποιος για αγορά? Γίατι κάτι ειπώθηκε ότι το direct 12 μοιράζει καλύτερα τη δουλεία μεταξύ των core κτλπ κτλπ κτλπ.. .Ευχαριστώ!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Οι επεξεργαστές FX που έχουν τους πολλούς πυρήνες είναι οι χειρότεροι επεξεργαστές αυτή τη στιγμή στην αγορά. Είναι παλιά και γερασμένα μοντέλα του 2012, των οποίων ο κακός σχεδιασμός δίνει πολύ χαμηλές επιδόσεις στο single core.
Αν οι προγραμματιστές των παιχνιδιών δεν φτιάξουν τα παιχνίδια ώστε να εκμεταλλεύονται περισσότερους πυρήνες, το DirectX 12 από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Το πρόβλημα με το να βάλεις πιο σύγχρονο AMD, όπως τον 860K ή τον 880K όταν έρθει στην Ελλάδα, είναι πως πρακτικά έχεις ανύπαρκτες δυνατότητες αναβάθμισης. Η νέα γενιά AMD που θα βγει το φθινόπωρο θα είναι σε νέο socket, και δεν πρόκειται να βγουν μεγαλύτερα μοντέλα για τα τρέχοντα socket.
Αν δεν σε πειράζει η έλλειψη της δυνατότητας αναβάθμισης, ο 860k με μια καλή μητρική FM2+ είναι επίσης καλή επιλογή και θα σου βγει κάτω από 200 ευρώ.