Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΑποτομο σβησιμο του υπολογιστη
Memos Doviny ρώτησε πριν 10 έτη

Ανγγελε καλησπέρα ελπίζω να μην σε πρήζω αλλα θέλω να σου πω το εξής πρόβλημα που έχω εδώ καιρό με το σύστημα μου!λοιπόν όταν ανοίγω το pc όλα καλά "bootari" γρήγορα και στο internet όλα κομπλέ αλλα μόλις παιζω games η τρέχω βαριές εφαρμογές η το antivirus κάνει full scan το σύστημα κάνει απότομο shut down!τσεκάρω το κάθε μέρος του hardwere να δω τι παιζει αλλα το μονο που μπορώ να δω είναι ότι ο cpu καιει!το έχω πάει σε τεχνικούς αλλα μούφα όλοι κανεις δεν ξερει τιποτα τσάμπα λεφτά εγώ έχω βρει πιο πολλές πληροφορίες σύμφωνα με το θέμα με λίγο ψάξιμο online!βρήκα ότι παιζει να οφείλεται σε κάρτα γραφικών είτε σε cpu είτε σε τροφοδοτικό αλλα δεν μπορώ να εντοπίσω το πρόβλημα!ενολίγοις το σύστημα κάνει απότομο shut down όταν κανει πολλές διεργασίες κάτι τέτοιο!στο αναφέρω το πρόβλημα μου μπας και μπορέσεις και εσύ να μου δόσεις κάποια βοήθεια!σε ευχάριστω εκ τον προτερων!το σύστημα μου είναι αυτό:mobo(gigabyte ud3 990fxa) cpu(amd fx 8350) ram(kingston hyper x 8gb) psu(thermaltake 850watt) grapics(xfx radeon 5750)

9 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα φίλε μου.

99,99% είναι θέμα υπερθέρμανσης του επεξεργαστή. Αν ο ανεμιστήρας της ψύκτρας λειτουργεί κανονικά, και το εσωτερικό του υπολογιστή σου είναι σχετικά καθαρό, ίσως χρειάζεται να καθαρίσεις την παλιά θερμική πάστα και να βάλεις καινούρια.

Εδώ θα βρεις μια καλής ποιότητας θερμική πάστα.

Θα μπορούσες βέβαια να αγοράσεις και μια ξεχωριστή ψύκτρα όπως αυτή, για την καλύτερη ψύξη του επεξεργαστή, που θα έχει δική της θερμική πάστα μαζί.

Πιθανώς επίσης να βοηθήσει να τοποθετήσεις έξτρα ανεμιστήρες στο κουτί, αλλά αυτό δες το σε δεύτερη φάση, το σημαντικό είναι πρώτα να φροντίσεις τον επεξεργαστή.

ExGo Z απάντησε πριν 10 έτη

Thumbs up στον Άγγελο, αυτό θα σου απαντούσα και γώ.
Για καλό και για κακό δοκίμασε να κάνεις μία default επαναφορά στις ρυθμίσεις του bios αν δεν σου έχει ξαναπροκύψει αυτό το πρόβλημα προηγουμένως.
(Δεν έχω την εμπειρία αλλά πολλοί έχουν προβλήματα με τους 8πύρινους της AMD στην ψύκτρα, αν χρησιμοποιείς την εργοστασιακή...)

Memos Doviny απάντησε πριν 10 έτη

ευχάριστω για τις απαντήσεις σας παιδιά!αλλα στο κουτί μου υπάρχουν ήδη 7 ανεμιστηράκια (2000rpm το καθένα) και ο cpu ψύχεται υδρόψυκτα με μια (thermaltake Water 2.0 pro) από "thermalpaste" χρησιμοποιώ την (artic silver 5) είναι πολλή καλή και το κουτί μου κάθε μηνα το ξεσκονίζω!!!εγώ πάλι πιστεύω ότι το θέμα ίσος βρίσκετε κάπου στο hardwere απο κάποιο ελαττωματικό ίσος τροφοδοτικό,gpu,ίσος και mobo who knows??πως ακριβώς κάνω default επαναφορά στα bios?να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αυτό το έχω κάνα χρόνο όσο έχω και το pc μου...

ExGo Z απάντησε πριν 10 έτη

Για να κάνεις επαναφορά στις ρυθμίσεις του bios αρκεί να μπεις στο bios κάνοντας επανεκκίνηση το pc σου και ακριβώς όταν ανάψει πατώντας συνεχώς delete (ΠΡΙΝ φορτώσουν τα windows) και μπαίνεις στο bios από κει και πέρα ψάξε για restore changes ή deulfalt settings ή restore settings ή load optimazed defaults πάτα ναι και μετά πάτα save end exit.
Μπορεί πχ να σου λέει με την μορφή πχ F7=load optimazed defaults ή να στο βγάλει σε κάποιο από το menu.
(αν δεν βγάλεις άκρη δες το μπλοκάκι που σου δώθηκε με την motherboard, ...αλλά σιγά την υπόθεση).
Αλλά να ξέρεις ότι για καλό και για κακό είπα, δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν αυτό θα σου λύσει το πρόβλημα....
Αν τελειώσεις με αυτό ξαναμπές στο bios και ενεργοποιήσε και το x.m.p (extreme memory profile) από τις ram σου (αν το δεν έχεις ασχοληθεί με αυτό) διότι η motherboard τις τρέχει σε stock ταχύτητες και ίσως ο πολυπύρηνος amd σου επωφεληθεί πολύ από το xmp τους.Ψάξε advanced settings ή N.i.t advanced memory settings στο bios (μην πειράζεις τίποτα που δεν σου λέω) και ψάξε extreme memory profile ή (x.m.p) και από disabled ή auto πάτα "profile 1" (ή αναλόγως μπορεί να σου βγάλει να διαλέξεις "x.m.p" από το "disabled" που είναι και μετά να πρέπει να επιλέξεις "profile 1") και μετά save kai exit.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Από τη στιγμή που ο ίδιος αναφέρεις πως η CPU καίει, και αφού ο υπολογιστής σβήνει όταν ζορίζεται, τότε ίσως να έχει κάποιο πρόβλημα η υδρόψυξη, πχ η αντλία της να μην λειτουργεί καλά και να μην προλαβαίνει να απομακρύνει τη θερμότητα.

Ο επεξεργαστής είναι αυτός που κινδυνεύει περισσότερο από τη θερμότητα και σβήνει αυτόματα όταν ξεπεράσει συγκεκριμένα όρια.

Δεν βλέπω πως θα βοηθήσει να επαναφέρεις τις default ρυθμίσεις στο BIOS, αλλά δεν βλάπτει κιόλας, αν θες μπορείς να το δοκιμάσεις.

Memos Doviny απάντησε πριν 10 έτη

ok παιδιά θα πειραματιστώ λίγο ακόμα και θα δω συμπεριφορά!θα ενημερώσω για οτιδήποτε νεότερο σας ευχάριστω για το χρόνο σας!

Memos Doviny απάντησε πριν 10 έτη

λοιπόν παιδιά το εξέτασα εξονυχιστικά μπορώ να πω το θέμα απορρίπτοντας ότι δήποτε άλλο περιφερειακό (gpu,psu,motherboard)και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το θέμα βρίσκετε στην υδρόψυξη αλλα είναι 2 εκδόσεις η μια είναι ότι μάλλον είναι ελαττωματικό προϊόν από την εταιρία και η άλλη έκδοση μάλλον είναι ότι η καλωδίωση να μην έχει γίνει σωστα.ΠΧ. η αντλία έχει ένα βυσματάκι που πρέπει να το συνδέσω σε 4πινες θύρες (cpu fan) στη μητρική για να έχει full ταχύτητα και voltage.το θέμα είναι ότι τέτοια υποδοχή η μητρική μου έχει μια (cpu fan)και εκεί έχω συνδεδεμένα τα fan της υδρόψυξης με αντάπτορα και η υδρόψυξη χρειάζεται 2 (cpu fan) θύρες.την αντλία την έχω συνδεδεμένη σε μια θύρα (pwr).λέτε να είναι αυτό το θέμα το να μη λειτουργεί σωστά η υδρόψυξη λόγο καλωδιώσης γιατι απλά δεν τροφοδοτείται σωστά και έπειτα να προκαλείται το απότομο shut down???με σηνχορίτε για το μεγάλο κείμενο!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Είναι πολύ πιθανό αυτό το σενάριο με την τροφοδοσία, φίλε μου.

Καλύτερα θα ήταν να πάρεις ανταπτοράκι ώστε η δεύτερη τροφοδοσία της υδρόψυξης να γίνεται από Molex του τροφοδοτικού.

Memos Doviny απάντησε πριν 9 έτη

Αγγελε καλημέρα λοιπόν το θέμα μου με το απότομο σβήσιμο συνεχίζεται δυστυχώς!έχω 2 θέματα και δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει έχω ψάξει τα πάντα.πρώτο είναι η υπερθέρμανση του cpu,σε idle κατάσταση και ανεβάζει συνεχόμενα θερμοκρασία ξεκινα από τους 60 και σταδιακά φτάνει 85+ και σβήνει!δεύτερο είναι ότι μόλις σβήσει δεν ανάβει ξανά και το έψαξα και είδα ότι αν βγάλω και ξαναβάλω την μπαταρία της mobo τότε είναι που ξεκινα και δουλεύει!δεν ξέρω πλέον τι μπορεί να φταίει έχω ψάξει τα πάντα για το συγκεκριμένο pc και ακόμα άκρη δεν βγάζω. καμια ιδέα????????