Πούλιος Παναγιώτης ρώτησε πριν 2 έτη

Σε παλιό desktop με μητρική Asrock G41C-GS R2.0 έβαλα ένα σετάκι καινούριο ραμ (G.skill Ripjaws 8gb DDR3 Non Ecc CL9 1600MHz,2modules) . Μόλις τους τοποθέτησα ο υπολογιστής δεν ανοίγει, για την ακρίβεια δεν δίνει καν σήμα στην οθόνη. Σε προσπάθεια μου να βάλω την μία από τις καινούργιες μαζί με την παλιά (HP 4gb 800MHz) το πσ δούλεψε και τις αναγνώρισε κανονικά , είτε την μια είτε την άλλη. Τι μπορεί να φταίει; Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω μήπως υπάρχει πιθανότητα να επιβαρύνεται αισθητά το τροφοδοτικό με την προσθήκη καινούργιων ραμ ώστε να χρειάζεται αλλαγή;  

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια ασυμβατότητα της μνήμης με το motherboard, είναι πολύ παλιό άλλωστε, ενώ οι μνήμες αρκετά πιό σύγχρονες (αν και DDR3). Χωρίς να μπορώ να πω με σιγουριά, είδα το manual και κάπου κάνει λόγο για το jumper FSB1 το οποίο πρέπει να είναι στις θέσεις 2 και 3, προκειμένου να μπορεί να δεχθεί μνήμες DDR3-1333 (μνήμες στα 1600GHz μάλλον δεν υπήρχαν τότε και το mobo είναι σχεδιασμένο για μέχρι 1333, οπότε ο στόχος πρέπει, τουλάχιστον αρχικά, να πιάσεις αυτήν τη συχνότητα). Οι μνήμες σου χρειάζονται τάση 1.5V, ενώ με το jumper στις θέσεις 1,2 μάλλον δίνει 1.96V (για DDR2 να υποθέσω?). Το δοκιμάζεις αν θέλεις με δική σου ευθύνη, ή με τις συμβουλές κάποιου τεχνικού.
Αλλά και πάλι μπορεί να υπάρχει και ζήτημα με τον επεξεργαστή (ποιός είναι btw?), δλδ να μη συνεργάζεται με αυτές τις μνήμες (???) ή να σου περιορίζει τη συχνότητα, ειδικά αν είναι "κλειδωμένος". Επίσης δες και στο BIOS, μήπως έχεις κάποια settings που επιτρέπουν μόνο την παλιά μνήμη.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα και από εμένα

Από τη στιγμή που οι μνήμες αγοράστηκαν σε kit, δεν δικαιολογείται να εμφανίζεται ασυμβατότητα μεταξύ του και καλό είναι να τις επιστρέψεις.

Αν αγοράστηκαν χωριστά, τότε μερικές φορές τυχαίνουν τέτοιες ασυμβατότητες και δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις ένα BIOS update, αν υπάρχει διαθέσιμο. Ποτέ δεν ξέρεις.

Όσο αφορά το τροφοδοτικό, δεν επηρεάζεται η κατανάλωση από τις μνήμες, η διαφορά είναι απειροελάχιστη.