Joanna Papastergiou ρώτησε πριν 11 μήνες

Καλησπέρα,
Αγόρασα πρόσφατα ένα laptop Lenovo με Windows 11 Home και θέλω να εγκαταστήσω τα Windows 10 Home. Κατέβασα το αρχείο σε Flash Drive, αλλά δεν μπορώ  να διαμορφώσω το drive C: (έχω χωρίσει το δίσκο σε 2 partitions). Αν εκκινήσω τον υπολογιστή από το BIOS και επιλέξω εκκίνηση από το Flash Drive, θα γίνει "καθαρή" εγκατάσταση; Θα ισχύει το κλειδί ενεργοποίησης, και αν όχι, πώς μπορώ να το ενεργοποιήσω;
Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να πετύχω αυτό που θέλω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Ιωάννα

6 Απαντήσεις

Joanna Papastergiou απάντησε πριν 11 μήνες

Συνέχεια της προηγούμενης: Συμπληρωματική φωτογραφία

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 11 μήνες

Καλησπέρα! Απ' όσο ξέρω, το κλειδί των 11 δεν ισχύει για 10, εκτός αν πήγες στα 11 μέσω αναβάθμισης από 10. Οπότε, αναγκαστικά πρέπει να κάνεις καθαρή εγκατάσταση και να αγοράσεις νέο κλειδί.

Deleted User απάντησε πριν 11 μήνες

Γειά σου Ιωάννα ,μπορείς να περιγράψεις τί εννοείς οτι δε μπορείς να διαμορφώσεις το δίσκο C  ,βγάζει κάποιο σφάλμα μήπως ;;
 
Ναί ,θα γίνει καθαρή εγκατάσταση των windows από την αρχή. Λογικά θα σου δοθεί επιλογή για ποιο partition θα επιλέξεις να γίνει η εγκατάσταση. Προσωπικά δε το έχω δοκιμάσει έτσι. Πρέπει να σου δοθεί η σχετική επιλογή ώστε να μή χάσεις τα υπόλοιπα σου αρχεία εφόσον τα έχεις στο άλλο partition .
 
Πρέπει να απενεργοποιήσεις επίσης την επιλογή στο BIOS για το Secure Boot .  Όμως αν δεν υπάρχει λόγος ,καλύτερα να παραμείνεις στα win11 γιατί θα λήξει Οκτώβριο του 25 η υποστήριξη για τα win10 .
 
Από win10 μπορείς να αναβαθμίσεις (δεν λέω για καθαρή εγκατάσταση αρχικά) σε win11 κρατώντας το ίδιο κλειδί.  Από win11 σε win10 δε γίνεται να κρατήσεις το ίδιο κλειδί ,αλλά μπορείς αν χρειαστεί να αγοράσεις ένα πολύ φθηνό.
 
Με μπερδεύει όμως η 2η φωτό. Ξέρεις αν πριν την αγορά είχε περάσει κάποιος τα win11 όπου πιθανόν να έβαλε αργότερα τα win11 ;;

Deleted User απάντησε πριν 11 μήνες

Μόλις τώρα είδα που απάντησε ο Γιώργος.

Joanna Papastergiou απάντησε πριν 11 μήνες

Καλησπέρα και πάλι.
Ο υπολογιστής αγοράστηκε καινούριος με προεγκατεστημένα τα Windows από τη Lenovo. Δεν μπορώ να ξέρω αν η Lenovo αναβάθμισε από τα 10 στα 11, δεν υπάρχει πάντως αυτοκόλλητο με το κλειδί των Windows. Μετά ο δίσκος χωρίστηκε σε δύο διαμερίσματα, όπου C: αποκλειστικά Λειτουργικό και D: Εργασίες κ.λ.π., με χρήση του MiniTools Partition Wizard. Με μπερδεύει κι εμένα η 2η φωτο, αλλά και στο λογαριασμό μου στη Microsoft, και στο Belarc Advisor αναφέρονται Windows 11.
Ο λόγος που προτιμώ τα Winows 10 είναι η προς τα πίσω συμβατότητα (εφαρμογές που λειτουργούν στον προηγούμενο υπολογιστή μου με λειτουργία συμβατότητας στα 10 στάθηκε αδύνατο να λειτουργήσουν με οποιαδήποτε ρύθμιση στα 11). Αλλωστε πιστεύω πως θα έχω τη δυνατότητα αναβάθμισης στα 11 όταν σταματήσει η υποτήριξη των 10.
Το μήνυμα που παίρνω είναι "Δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση αυτού του τόμου". Η απ' ευθείας πρόσβαση στο BIOS μου δίνει τη δυνατότητα επιλογής εκκίνησης από το Flash Drive (όπου έχω τα Windows 10 κατεβασμένα από τη Microsoft) χωρίς την απενεργοποίηση του Secure Boot. Το θέμα είναι να μην καταλήξω με δύο λειτουργικά δημιουργώντας άλλο ένα διαμέρισμα για τα Windows 10. Μπορώ να αγοράσω κλειδί, αλλά θα ήθελα να το έχω πριν ξεκινήσω τη διαδικασία, αν το χρειάζομαι πραγματικά.
Θα μπορούσα ίσως να διαμορφώσω το C: μέσω του MiniTool Partition Wizard (η εφαρμογή δεν το απαγορεύει, απλώς με προειδοποιεί ότι εκεί βρίσκονται τα αρχεία συστήματος και ο υπολογιστής μπορεί να γίνει unbootable) και αν όλα στραβώσουν, να χρησιμοποιήσω τη δυνατότητα Recovery;
Ευχαριστώ και πάλι.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 11 μήνες

Όταν κάνεις boot από το στικάκι και προχωρήσεις την εγκατάσταση, ο installer θα σου δώσει επιλογή για να διαχειριστείς τα partition όπως θέλεις. Όσο αφορά το κλειδί, δεν παίζει ρόλο αν θα το βάλεις κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκατάσταση. Το laptop δεν γράφει κλειδί γιατί πλέον η ενεργοποίηση γίνεται αυτόματα, καθώς η άδεια για τα 11 έχει συνδεθεί με το laptop.