Θωμάς Παπαδάκης ρώτησε πριν 3 έτη

Γεια σας, έχω παρατηρήσει ότι σε όλους τους σκληρούς δίσκους και τα usb sticks που έχω, δεν υπάρχουν τα αναγραφόμενα GB αλλά λιγότερα, και σε κάποιες περιπτώσεις, αρκετά λιγότερα.
 
Παράδειγμα: Σε σκληρό δίσκο 4 TB, που θα έπρεπε να είναι 4.096 BG, είναι 3.630 GB που σημαίνει ότι λείπουν 466 GB.
 
Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό είναι κάτι που ισχύει γενικότερα ή αν είμαι εγώ ο άτυχος, και αν είναι κάτι γενικό, τότε ίσως θα ήταν καλή ιδέα να φτιάξετε αν θέλετε ένα άρθρο ή ακόμα καλύτερα ένα video για το θέμα αυτό.
 
Ευχαριστώ.

2 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλημερα Θωμά

Η διαφορά στη χωρητικότητα που δείχνουν τα Windows είναι φυσιολογική και μπορείς να βρεις την εξήγηση εδώ.

Πέρα από αυτό, ρίξε μια επιπλέον ματιά στη διαχείριση δίσκων, μήπως υπάρχει κάποιο partition του συστήματος που καταλαμβάνει επιπλέον χώρο.

Ευχαριστούμε για την πρόταση θέματος, θα ενημερώσω τον Άγγελο μήπως τον ενδιαφέρει η δημιουργία κάποιου οδηγού ή βίντεο.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους:
- Η  διαφορά στις μονάδες, όπως λέει και το video που έκανε link ο Γιώργος, πχ 1KB=1024 Bytes, 1MB=1024×1024 Bytes, 1GB=1024×1024×1024 Bytes κλπ
- Η εγκατάσταση των Windows δημιουργεί επιπλέον δύο μικρά partitions (System Reserved και Recovery) και αυτά καταλαμβάνουν κάποιο χώρο. Μπορείς να τα δεις στο Disk Management (βρίσκεται μέσα στο Computer Management του Control Panel).
- Το File System του δίσκου (πχ NTFS) καταλαμβάνει κι αυτό κάποιο χώρο για τις δομές του (Master File Table, Indexes κλπ).
- Ειδικά για τους SSD της Samsung, το software διαχείρισης κρατάει ένα ποσοστό 10% για να διευκολύνει τον αλγόριθμο wear leveling (ο οποίος προσπαθεί ο αριθμός εγγραφών σε κάθε τμήμα να είναι κατά το δυνατόν ο ίδιος, ώστε και η φθορά τους να είναι ομοιόμορφη) - αν κάνεις πολλές εγγραφές, θα κάνει ανταλλαγή αυτού με τα χρησιμοποιούμενα τμήματα. Πάντα λέμε ότι δεν πρέπει να γεμίζουμε τους SSD πάρα πολύ (πχ πάνω από 80%) γιατί έτσι δυσκολεύεται το wear leveling. Υπάρχει η αντίληψη ότι ένας πολύ γεμάτος SSD φθείρεται πιο γρήγορα, γιατί τα λίγα ίδια ελεύθερα τμήματα γράφονται και σβήνονται πολλές φορές - αν και ο αλγόριθμος ή το πρόγραμμα διαχείρισής του ενδέχεται να αντιμετωπίζει και αυτήν την περίπτωση. Ε λοιπόν η Samsung το αντιμετωπίζει έτσι, παρακρατώντας όμως ένα ποσοστό του χώρου από την αρχή. Οπότε έναν Samsung μπορείς να τον γεμίσεις περισσότερο, πχ 90%, αλλά... αυτό το ποσοστό αναφέρεται στον εξ' αρχής μειωμένο χώρο. Το αν θα σου κρατήσει τον χώρο ή όχι μπορείς να το επιλέξεις από το software διαχείρισης (δε θυμάμαι το όνομα του setting, Reserve ή κάπως έτσι).