siralexgr23 ρώτησε πριν 5 έτη

Καλημέρα,

Αγόρασα πρόσφατα έναν SSD Kingston V300 για το laptop μου το οποίο είναι το hp dv6 6b06ev.

Όταν τον εγκατέστησα η εκκίνηση του υπολογιστή γινόταν μέσα σε 15" το πολύ. Τεράστια διαφορά σε σχέση με τον αιώνα που έκανε για να εκκινήσει με τον HDD.

Στη συνέχεια άνοιξα και καθάρισα το laptop, λόγω του ότι δεν το είχα κάνει ποτέ και είχε αρχίσει να ανεβάζει θερμοκρασία. Ο καθαρισμός ήταν επιτυχής καθώς το laptop πια δεν ανεβάζει καθόλου θερμοκρασία και είναι συνεχώς δροσερό.

Το πρόβλημά μου είναι ότι μετά τον καθαρισμό η εκκίνηση του υπολογιστή αργεί πολύ παραπάνω. Λες και ο SSD κατέβασε ταχύτητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μετά το αρχικό εικονίδιο των windows ακολουθεί μια μαύρη οθόνη για αρκετά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εμφανίζεται η οθόνη υποδοχής των windows.

Ποιος μπορεί να είναι ο πιθανός λόγος που συμβαίνει αυτό; Να σημειώσω ότι έκανα και φορματ αλλά το πρόβλημα επιμένει.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

11 Απαντήσεις

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα.

Κάνε έναν έλεγχο στον δίσκο για να μετρήσεις τις ταχύτητες του SSD.

fujitsuA530 απάντησε πριν 5 έτη

Πρέπει να υπάρχει μια επιλογή στο BIOS που λέγεται Fast Boot ή Quick Boot. Ενεργοποίησέ το.

siralexgr23 απάντησε πριν 5 έτη

Ο δίσκος δεν εμφανίζεται να έχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης όταν με το καλό φορτώνουν τα windows οι εφαρμογές τρέχουν αρκετά γρήγορα.

Το πρόβλημα είναι στην εκκίνηση. Επίσης και όταν μπαίνει ο υπολογιστής σε αδράνεια πάλι αργεί να βγει η οθόνη υποδοχής.

Φίλε fujitsu την επιλογή στο BIOS δεν τη βρήκα.

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 5 έτη

Στο BIOS έχεις βάλει τον sata controller σε AHCI mode;

Γενικότερα κάποια screenshots από το BIOS σου θα μας βοηθούσαν.

Δεν μοιάζει με πρόβλημα του δίσκου έτσι όπως το περιγράφεις.

siralexgr23 απάντησε πριν 5 έτη

Έψαξα το BIOS παντού και δε βρήκα την επιλογή AHCI. Πάντως δεν υπάρχει και στη Διαχείριση Συσκευών κάτι που να αναφέρει το AHCI πράγμα που δεν ξέρω πως να το ερμηνεύσω. Πώς μπορώ να δω αν είναι ενεργοποιημένο;

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 5 έτη

Δεν θα το δεις ως επιλογή, ψάχνεις κάτι του στυλ sata mode, sata controller, κτλ.

Όπως και να ‘χει, μπορεί να μην υπάρχει η επιλογή στο bios, εφόσον μιλάμε για laptop.

Ούτε Fast/Quick Boot βλέπεις;

siralexgr23 απάντησε πριν 5 έτη

Δεν υπάρχει καμία από τις παραπάνω επιλογές. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όταν πρωτοεγκατέστησα τον SSD πήγαινε σφαίρα και τώρα όχι. Δεν άλλαξε τίποτα. Προφανώς ευθύνεται κάποιος driver αλλά δε θα έπρεπε να λύθεί το θέμα με το φορμάτ;

Τέλος πάντων θα δοκιμάσω να εγκαταστήσω και κάποιους driver που είχα κάνει backup παλιότερα με το driverbackup για να δω αν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

Αν έχει κάποιος άλλος κάποια άλλη ιδέα ας την γράψει…

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 5 έτη

Αυτό με τη μαύρη οθόνη που περιγράφεις ενδέχεται να έχει σχέση με την κάρτα γραφικών. Δες αν έχεις τους νεότερους drivers.

fujitsuA530 απάντησε πριν 5 έτη

Στη διαχείριση συσκευών, εκεί που έχει τους IDE ATA/ATAPI Controllers (ελεγκτές), τι ακριβώς γράφει; Στο δικό μου λάπτοπ γράφει: Standart SATA AHCI Contrloller.

Alexis Grammenos απάντησε πριν 5 έτη

Λοιπόν μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα τον φταίχτη. Είναι οι drivers της κάρτας γραφικών. Είναι αρκετά γνωστό πρόβλη από ότι φαίνεται. Το πρόβλημα το δημιουργεί το ULPS της AMD. Απενεργοποίησα το ULPS μέσω της registry και τα Windows φορτωνουν μέσα σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα.

Τώρα όμως το λαπτοπ μου ανεβάζει θερμοκρασία. Κυμαίνεται γύρω στους 55-70 βαθμούς με νορμάλ χρήση. Λίγες καρτέλες στον Chrome, ένα excel και ένα pdf ανοικτά (αυτά που χρησιμοποιώ στη δουλειά δηλαδή). Πριν το απενεργοποιήσω το λαπτοπ ήταν συνεχώς δροσερό τώρα πια είναι λιγάκι ζεστό.

Από περιέργεια ενεργοποίησα ξανά το ULPS για να δω αν θα πέσει η θερμοκρασία. Ε λοιπόν είναι σαν να μην το ενεργοποίησα. Η θερμοκρασία παραμένει υψηλή και τα Windows φορτώνουν γρήγορα.

Οι θερμοκρασίες που ανέφερα θεωρούνται υψηλές για την χρήση; Αν ναι τι μου προτείνεται να κάνω για να το διωρθώσω.

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 5 έτη

55 θα έλεγα ότι είναι νορμάλ. 70 πάλι με απλή χρήση είναι πολύ.

Πιθανότατα η απενεργοποίηση του ULPS το προκαλεί αυτό, και παρότι επανέφερες τις ρυθμίσεις στη registry, μπορεί να μην ενεργοποιήθηκε ξανά. Οπότε πολύ πιθανόν η κάρτα

Τσέκαρε αν θέλεις στο τρέχον πλάνο παροχής ενέργειας, στις ρυθμίσεις προχωρημένων, και δες αν μπορείς να ρυθμίσεις τις ελάχιστες επιδόσεις του επεξεργαστή και της κάρτας. Στόχευσε σε ένα 5-10%. (Οι μέγιστες να είναι στο 100%).