ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ρώτησε πριν 5 έτη

Καλημέρα, να κάνω μια ενδεχομένως "χαζή" ερώτηση.
Όταν συνδέομαι σε δίκτυο wifi τότε μπορεί ο wifi  admin ή κάποιος που είναι συνδεδεμένος στο ίδιο δίκτυο να "μπει" στο κινητό μου και να αποσπάσει φωτογραφίες, επαφές, μηνύματα κτλ.. Εάν συνδεθώ με VPN τότε είναι τα πάντα "ασφαλή" ή πάλι μπορεί κάποιος να "μπει" στο κινητό και μόνο οποιαδήποτε αποστολή ή λήψη δεδομένων μέσω ίντερνετ είναι ασφαλή;;; π.χ. Εάν στείλω μια φωτογραφία τότε αυτή είναι ασφαλής γιατί φεύγει μέσω του VPN. Είναι ασφαλής όμως όταν μένει στο κινητό;; Επίσης εάν συνδεθώ και βάλω κωδικό σε μία εφαρμογή τότε πάλι λόγω VPN αυτά γίνονται μέσω κρυπτογράφησης. Είναι ασφαλή όμως οι κωδικοί που έχω αποθηκεύσει στην συσκευή μου;;; Ευχαριστώ πολύ 

2 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Πέτρο

Τεχνικά μπορεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να το πετύχει ο καθένας. Απαιτεί τεράστια γνώση δικτύων και εύρεση των κατάλληλων κενών ασφαλείας πριν την επιδιόρθωση τους.

Το VPN κωδικοποιεί την κίνηση των δεδομένων, οπότε παρέχει μεγαλύτερη προστασία στις υποκλοπές.

Ότι είναι τοπικά αποθηκευμένο στη συσκευή μπορεί να κλαπεί ανεξάρτητα από τη χρήση VPN. Διαχρονικά έχουν υπάρξει τέτοια κενά ασφαλείας και στο iOS και στο Android.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ απάντησε πριν 5 έτη

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Άρα εάν χρειάζεται να δω μόνο youtube στο οποίο μπαίνω χωρίς να κάνω σύνδεση στον λογαριασμό μου, το Vpn δεν μου παρέχει κάποια ασφάλεια σε περίπτωση που συνδεθώ σε δημόσιο wifi. Τα δεδομένα που υπάρχουν στο κινητό μου είναι το ίδιο προσβάσιμα είτε έχω Vpn είτε όχι. Εάν όμως μπω με σύνδεση στο λογαριασμό μου, μου παρέχει επιπλέον ασφάλεια για την προστασία του κωδικού μου.
Καλά κατάλαβα;;;