Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑυξημένη θερμοκρασία επεξεργαστη
Dimitris Vassiliadis ρώτησε πριν 4 μήνες

Καλησπέρα σας,
 
Εδώ και 2-3 μέρες, έχω παρατηρήσει κάτι περίεργο. Μόλις ανοίγω τον υπολογιστή, η θερμοκρασία του επεξεργαστή, είναι στους 100 βαθμούς κελσίου. Τα fans δουλεύουν σαν τρελά σε full speed. Μετά από 2-3 λεπτά, η θερμοκρασία πέφτει απότομα στους 28 με 50 βαθμούς, που είναι κ τα φυσιολογικά όρια. Ο επεξεργαστής μου είναι ο intel core i7 11700k στα 3.6 Ghz και ψύχεται με υδροψυξη της cooler master, masterliquid dual chamber 2x120mm fans και 240mm ψυγείο. Γενικότερα οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή αυτού, έχω διαβάσει ότι είναι σχετικά υψηλές πάντα, αλλά οι 100 βαθμοί μόλις έχει ανοίξει το μηχάνημα, είναι υπερβολικοί. Τι μπορεί να φταίει? 

12 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 μήνες

Καλησπέρα Δημήτρη, όντως 100 βαθμοί με το καλημέρα δεν είναι λογικό. Έγινε κάτι το τελευταίο διάστημα που να δικαιολογεί αυτή την αλλαγή? 

Dimitris Vassiliadis απάντησε πριν 4 μήνες

Καλησπέρα, 
Δεν παρατήρησα κάτι περίεργο είναι η αλήθεια. Το μόνο που παρατήρησα είναι ότι τα fans της υδροψυξης του επεξεργαστή, το τελευταίο διάστημα, δουλεύουν πιο έντονα, συνεχώς σε υψηλές στροφές. Αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη βάση για να πω την αλήθεια. Αυξήθηκε ο θόρυβος απ' τη ψυκτρα του επεξεργαστή το τελευταίο μήνα..χωρίς βέβαια να μπορώ να καταλάβω το γιατί. Και το μηχάνημα είναι πεντακάθαρο από μέσα, οπότε αποκλείω το ενδεχόμενο σκόνης και βρωμιάς. 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 μήνες

Μήπως θέλει αντικατάσταση η θερμοαγώγιμη πάστα?

Dimitris Vassiliadis απάντησε πριν 4 μήνες

Το πήγα σε τεχνικό και μου είπε ότι η συγκεκριμένη ψυκτρα, δεν λειτουργεί με θερμοαγωγιμη πάστα αλλά με αυτοκόλλητο φιλμ που μπαίνει στην επιφάνεια του επεξεργαστή. Κ δε ξέρω αν ισχύει αυτό. Είναι δύσκολη η εύρεση καλού τεχνικού υπολογιστων στη Κύπρο, δυστυχώς. 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 μήνες

Ποιο ακριβώς είναι το μοντέλο της υδρόψυξης που διαθέτεις?

Dimitris Vassiliadis απάντησε πριν 3 μήνες

H υδροψυξη είναι η παρακάτω:
CoolerMaster Masterliquid ML240L V2 RGB Υδρόψυξη Επεξεργαστή Διπλού Ανεμιστήρα 120mm για Socket AM4/AM5/1700/1200/115x
Σε πρώτη φάση το έχω δώσει για έναν καλό εσωτερικό καθαρισμό, αλλαγή πάστας ή thermal pad σε cpu και gpu κ ο θεός βοηθός. Αλλά κάτι μου λέει ότι δεν ευθύνεται μόνο αυτό για τον τόσο πολύ θόρυβο που κάνει.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε ιδέα και συμβουλή καλοδεχούμενη 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 μήνες

Καλησπέρα, έκανες τον καθαρισμό, άλλαξε κάτι?

Dimitris Vassiliadis απάντησε πριν 3 μήνες

Καλησπέρα,
Έχω κάνει τον καθαρισμό, αλλάχτηκε το thermal pad του CPU και τοποθετήθηκε πάστα. Παρόλα αυτά, οι θερμοκρασίες παραμένουν το ίδιο υψηλές, ο θόρυβος παραμένει. Και ένα ακόμη περίεργο. Όταν ανάβω τον υπολογιστή, οι θερμοκρασίες πολλές φορές φτάνουν τους 100 βαθμούς, ενώ μόλις έχει ανοίξει και βρίσκομαι απλά στην επιφάνεια εργασίας. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει και τί άλλο μπορώ να κάνω. Πλέον σκέφτομαι την αλλαγή επεξεργαστή και ψύξης μαζί. Είναι πολύ περίεργο αυτό που συμβαίνει

Dimitris Vassiliadis απάντησε πριν 3 μήνες

Και σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος, παίρνοντας το μηχάνημα απ' τον δήθεν τεχνικό γνωστής εταιρίας, ο υπολογιστής πλέον μου βγάζει μαύρη οθόνη. Φορτώνει τα bios και αμέσως μετά μαυρίζει η οθόνη, ενώ το pc  συνεχίζει και λειτουργεί κανονικά. Δοκίμασα να αλλάξω slots στις μνήμες ram και παραμένει το πρόβλημα. Το φαν του επεξεργαστή δουλεύει μια χαρά. Αλλά τα φώτα rgb της κάρτας γραφικών δεν ανάβουν. Είναι λες κ δεν παίρνει ρεύμα η κάρτα γραφικών. Έβγαλα και ξανά έβαλα στο τροφοδοτικό τα καλώδια τροφοδοσίας της κάρτας, αλλά τίποτα. άλλαξα κ slot στη κάρτα αλλά πάλι τίποτα. Δείχνει νεκρή. Είναι βέβαιο πως ''πεθανε''?

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 μήνες

Αρχικά γιατί δεν επικοινωνείς με τον τεχνικό για να του αναφέρεις το πρόβλημα? Το ότι δεν ανοίγει μπορεί να σημαίνει πολλά..ρίξε μία ματιά και εδώ. Από την άλλη, πιθανόν να μην λειτουργεί σωστά η υδρόψυξη. Ίσως να δοκίμαζες με μία αερόψυξη πριν αλλάξεις τον επεξεργαστή.

Dimitris Vassiliadis απάντησε πριν 3 μήνες

Το πήγα ξανά στον τεχνικό κ η απάντηση του ήταν ότι έχει χαλάσει η κάρτα γραφικών και ο ssd. Από έναν απλό καθαρισμό. Το οποίο φυσικά, συνεπάγεται με 1000+ ευρώ σε έξοδα για αντικατάσταση κ των δύο. Δυστυχώς 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 μήνες

Πολύ περίεργο, δύσκολα θα βγάλεις άκρη. Ίσως να ρωτούσες και τη γνώμη ενός άλλου τεχνικού.