Μάνος Πατεράκης ρώτησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα, μιας και έχω χαθεί λίγο απευθύνομαι σε εσάς για τη βοήθειά σας.
Θέλω ένα laptop που να χρησιμοποιώ πολλές ώρες την ημέρα αλλά για εντελώς βασική χρήση. Πολύ internet, πολύ office, ταινίες, μουσική, πολλά πράγματα ταυτόχρονα, και το πιο εξεζητημένο είναι καμιά παλιά έκδοση του Photoshop ή remote desktop για τη δουλειά.
Έχω ένα HP Pavilion 4-5 ετών που είχα αγοράσει σε χαμηλή τιμή τότε (κάπου 400 ευρώ) το οποίο στον ένα χρόνο άρχισε σιγά-σιγά να αργεί για το οτιδήποτε (υπόψιν δεν το έχω γεμάτο 'σκουπίδια', το προσέχω). Τώρα πια, η μπαταρία κρατάει 6-7 λεπτά το πολύ, το ανεμιστηράκι μια δουλεύει μια όχι, η κάμερα μια δουλεύει μια όχι και πριν λίγες εβδομάδες χάλασαν κάποια πλήκτρα του πληκτρολογίου και θέλει αλλαγή όλο (απευθύνθηκα σε 2-3 τεχνικούς και κανείς δεν βρήκε διαθέσιμο πληκτρολόγιο για αλλαγή (!) ). Επίσης, με κάθε flash στο ίντερνετ ανεβάζει θερμοκρασίες, όταν έχω πολλές καρτέλες, word ανοιχτά αργεί κ.ο.κ. Με άλλα λόγια θέλει ένα γενικό ρεκτιφιέ που θα κοστίσει σύνολο κανά 150αρι υπολογίζω μαζί με φορμάτ κτλ.

Αντ' αυτού σκέφτομαι να αγοράσω ένα καινούργιο οικονομικό λάπτοπ αντί να φτιάξω το παλιό. Η προϋπόθεση είναι να βρω ένα που θα πηγαίνει σφαίρα για πολλά χρόνια και να εξασφαλίζει ότι μετά από χρόνια δεν θα μου σπάνε τα νεύρα όποτε το χρησιμοποιώ. Επίσης, σκέφτομαι να αναβαθμιστώ από 15αρα σε 17άρα οθόνη για μεγαλύτερη ποιότητα χρήσης δική μου. Το μικρότερο βάρος θα είναι επίσης ένα ατού.
Θα ήθελα την γνώμη σας αν αξίζει να αγοράσω ένα καινούργιο laptop (προτιμώ τα 17αρια που είναι περίπου στα 500 ευρώ (το πλαίσιο έχει δύο) αλλά θα έδινα και μέχρι 700-800 αν άξιζε τον κόπο) ή να δώσω απλά το παλιό για γενικό ρεκτιφιέ. Το σημαντικό για μένα είναι να πάρω ένα εργαλείο που δεν θα αρχίσει να καταρρέει και θα κρατήσει να πηγαίνει σφαίρα πολλά χρόνια χωρίς φορμάτ κάθε τρεις και λίγο. Υπάρχει τέτοιο πράγμα στις τιμές που θέλω; Ή ο μόνος τρόπος να πάρω λαπτοπ που δεν θα έχει προβλήματα ταχύτητας/hardware για χρόνια, έστω και με απλή χρήση, είναι να δώσω διχίλιαρο για mac κτλ; Λυπάμαι να δώσω πολλά λεφτά για να το χρησιμοποιώ μόνο για excel και firefox.

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα Μάνο,

Το πότε θα αρχίσει να καταρρέει ένα laptop πολύ συχνά δεν έχει καμία σχέση με την κατηγορία τιμής του. Εξαιρώντας κάτι Turbo-X που έχουν αισχρή ποιότητα κατασκευής, η τιμή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εγγύηση ποιότητας, και σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγύηση αντοχής.

Από εκεί και πέρα, αναφέρεις πως "σκέφτομαι να αναβαθμιστώ από 15αρα σε 17άρα οθόνη για μεγαλύτερη ποιότητα χρήσης δική μου. Το μικρότερο βάρος θα είναι επίσης ένα ατού." ενώ σχεδόν κάθε 17άρι laptop είναι βαρύτερο από 15άρι, οπότε δεν βλέπω πως ταιριάζουν αυτά τα δύο.

Επίσης θέλεις να πηγαίνει σφαίρα, αλλά τα laptop με 17άρα οθόνη είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα 15άρια, και όταν είναι στην ίδια τιμή έχουν χαμηλότερες επιδόσεις.

Τα περισσότερα laptop των 17 ιντσών μέχρι τα 600 ευρώ έχουν κάτι αδύναμους Celeron, όπως τα 15άρια laptop των 300ων ευρώ, προσωπικά δεν τα συνιστώ αν θέλεις ένα laptop που να μην σέρνεται.

Το οικονομικότερο laptop που θα πρότεινα με 17άρα οθόνη είναι αυτό.

Αξίζει όμως να δώσεις κάτι παραπάνω για να πάρεις ένα μοντέλο τουλάχιστον με i5 επεξεργαστή.

Μάνος Πατεράκης απάντησε πριν 8 έτη

Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική.
Με άλλα λόγια, παρόλο που θα το χρησιμοποιώ για office και internet κατά κύρια βάση (καθόλου gaming) μου λες ότι αξίζει να δώσω λίγα παραπάνω και θα δω διαφορά.
Θα πάω και θα εξετάσω το Asus που μου πρότεινες, μοιάζει καλή επιλογή.
Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω μια τελευταία ερώτηση: να μου πεις αν αυτό ( http://www.public.gr/product/computers-and-software/laptops/acer-aspire-e5-771g-58v3-173-i5-4210u4gb500gb-820m/prod7812743pp/ ) ή αυτό ( http://www.public.gr/product/computers-and-software/laptops/laptop-toshiba-satellite-l70-b-10w-173-i3-4005u4gb-750gbr7-m260/prod7800601pp/ ) που είναι στην ίδια κατηγορία τιμής τα προτείνεις εξίσου για αυτό που ζητάω. Ο λόγος που ρωτάω για αυτά είναι ότι έχω δωροεπιταγή στα public και δεν έχουν το Asus που πρότεινες. (δεν είναι κριτήριο αυτό βέβαια. αν το Asus είναι καλύτερο θα πάρω αυτό και θα χρησιμοποιησω τη δωροεπιταγη για κάτι άλλο).
Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Ναι, από τη στιγμή που τα laptop έχουν σημαντικά πιο αδύναμους επεξεργαστές από τους σταθερούς υπολογιστές, ένας καλός επεξεργαστής θα σε βοηθήσει στο multitasking.
Αυτό είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από τα δύο που αναφέρεις στο Public, αλλά έχει τη μισή μόνο RAM σε σχέση με το Asus και ελαφρώς μικρότερο επεξεργαστή.

Αν η δωροεπιταγή είναι για πάνω από 100 ευρώ, αξίζει σαν αγορά, και το πολύ πολύ του προσθέτεις RAM. Αν είναι για 50-60 ευρώ, καλύτερα να πάρεις το Asus.