Philipps P ρώτησε πριν 5 έτη

Επειδή είμαι σχετικά καινούριος στον χώρο των dekstop θέλω να μου λύσετε μια απορία.Φτιάχνω ένα build και έχω ένα πρόβλημα στην επιλογή της ραμ.Γνωρίζω πόση χρειάζομαι αλλά έχω μπερδευτεί με τις ταχύτητες συμβατές με την motherboard και την cpu.Για την μητρική Gigabyte B450M DS3H (rev. 1.0) αναφέρονται οι ταχύτητες  2133 MHz, 2400 MHz, 2667 MHz, 2933 MHz, 3200OC MHz.Ξέρω ότι 3200 και πάνω θέλει overclock.Εγώ αν επιλέξω ραμ με ταχύτητα 2800 mhz  θα είναι συμβατή όχι μόνο με την motherboard αλλά και με την cpu ryzen 3 2200g?Τελικά τι σημαίνουν οι αριθμοί ταχυτήτων της ραμ στα χαρακτηριστικά της  μητρικής και ποιοι είναι οι περιορισμοί για την cpu οσο αφορά αξιοποίησης ταχυτήτων της ραμ?Ευχαριστώ

4 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα
Οι μνήμες είναι συμβατές με τον επεξεργαστή σου. Μόνο η πρώτη γενιά Ryzen αντιμετώπιζε κάποια θέματα ασυμβατότητας με κάποιες μνήμες.
Η συχνότητα είναι ο ρυθμός ρολογιού της μνήμης, δηλαδή πόσες "πράξεις" εκτελεί ανά δευτερόλεπτο.
Όταν λες περιορισμοί, τι ακριβώς εννοείς; Αν τα χαρακτηριστικά της μητρικής δεν αναφέρουν κάποιον περιορισμό για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, μπορείς να εκμεταλλευτείς όλο το εύρος συχνοτήτων που προσφέρει.

Philipps P απάντησε πριν 5 έτη

Άρα μπορώ να βάλω το εύρος των ταχυτήτων ραμ πριν το overclock.Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί τις συγκεκριμένες τιμές τις αναφέρουν και δεν αναφέρουν για παραδειγμα από 1300mhz-3.199 χωρίς oc και αναφέρουν 4 άλλες τιμές.Ειχα την πεποίθηση ότι η cpu περιόριζε την ταχύτητα της ραμ εξίσου εκτός απο την μητρική.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Αυτές είναι οι τιμές που έχουν οι περισσότερες μνήμες. Ωστόσο, υποστηρίζονται κανονικά οι ενδιάμεσες συχνότητες.
Κάθε μητρική δέχεται επεξεργαστές συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής. Οπότε, οι συχνότητες μνήμης που αναφέρονται στη μητρική, υποστηρίζονται και από τον επεξεργαστή.
Στην πολύ σπάνια περίπτωση που αυτό δεν ισχύει, αναφέρεται ρητά ποιο μοντέλο επεξεργαστή αποτελεί εξαίρεση και ποιες ταχύτητες υποστηρίζει. 

Philipps P απάντησε πριν 5 έτη

Α κατάλαβα ευχαριστώ πάρα πολύ  για τον χρόνο που αφιέρωσες γιατί δεν ξέρεις πόσο ανάγκη είχα κάποιος να μου λύσει την απορία.