Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΒοήθεια με ασύρματο ίντερνετ, repeater και συχνότητες
Anti- Illuminati ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα σας,

ο πατέρας μου στο χωριό έχει αγοράσει το TP-LINK TL-WA801ND v5 για να μπορεί να ενδυναμώσει και να αναμεταδόσει το ασύρματο ίντερνετ που πιάνει από την τοπική κοινότητα του χωριού (είναι χωρίς κλειδί για όλους) σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων περίπου. Φαίνεται όμως ότι δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του και χρειάζεται περαιτέρω ενδυνάμωση. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Θα λύσει το πρόβλημά του η αγορά ενός πιο δυνατού repeater π.χ. στα 1200mbps ή πρέπει να ψάξει για κάποιο repeater dual band; Διάβασα ότι 5ghz βοηθούν στην καλύτερη λήψη χωρίς να υπάρχουν εμπόδια εκεί όπως π.χ. τοίχοι,οικιακές συσκευές και άλλες γενικά παρεμβολές. Πείτε μου την γνώμη σας για το τι πρέπει να κάνω.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

6 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα φίλε μου,
Δυστυχώς αυτό που θέλει ο πατέρας σου δεν γίνεται με κανένα τρόπο με μία μόνο συσκευή.
Σε τόσο μεγάλες αποστάσεις και μεγαλύτερες, χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά ζεύγη κεραιών και από τις δύο πλευρές, με απευθείας οπτική επαφή η μία με την άλλη, και με αρκετή ισχύ για να καλύπτουν την απόσταση.
Για να το πούμε και αλλιώς, όσο δυνατό repeater και αν πάρετε, η ισχύς εκπομπής της κεντρικής κεραίας του χωριού δεν θα αλλάξει και θα είναι πάντοτε ο αδύναμος κρίκος στη σύνδεση.
Επίσης, για να λειτουργήσει το dual band, θα πρέπει να το υποστηρίζουν και οι δύο κεραίες, άρα αν η κεραία του χωριού δεν δίνει ήδη 5GHz, το dual band repeater θα λειτουργεί αποκλειστικά στα 2.4GHz.

Anti- Illuminati απάντησε πριν 6 έτη

Καλημέρα και πάλι,

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Το θέμα είναι ότι δύσκολα θα μπορούσα σε δημόσιο χώρο να τοποθετήσω κεραία (για το ζεύγος που αναφέρατε). Μήπως πρέπει να ψάξω κάτι πιο κοντινό - αναγκαστικά - και να αγοράσω μεγαλύτερο repeater;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Προφανώς και σε δημόσιο χώρο δεν γίνεται να τοποθετηθεί δεύτερη κεραία, ουσιαστικά λοιπόν δεν υπάρχει λύση. Με βάση το πώς λειτουργεί η τεχνολογία των ασύρματων δικτύων αυτή τη στιγμή, απλά δεν γίνεται.
Θα πρέπει να διευκρινίσεις τι εννοείς όταν λες να ψάξεις κάτι πιο κοντινό. Πάντως, έχω την αίσθηση πως έχεις παρεξηγήσει το πώς λειτουργεί το repeater. Ένα repeater τοποθετείται σε μια περιοχή που υπάρχει ήδη αρκετά καλό σήμα WiFi, για να το επεκτείνει λίγο παραέξω από τα κανονικά του όρια.
Δεν υπάρχει κανένα "μεγαλύτερο repeater" που να βρίσκει σήμα εκεί που δεν το βλέπουν άλλες συσκευές.

Anti- Illuminati απάντησε πριν 6 έτη

Κάποιο πιο κοντινό δίκτυο εννοούσα που να είναι π.χ. στην μισή απόσταση στα 50 μέτρα, με είπε ότι βρίσκει άλλα δύο δίκτυα. Για αυτό και ρώτησα αν με δυνατότερο repeater μπορώ να δω καλύτερα αποτελέσματα. Το δίκτυο της κοινότητας το βρίσκει με 4/5 γραμμές με την εσωτερική κεραία wifi που έχει (σύνδεση usb). 

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Κοίτα να δεις, αν οποιοδήποτε εξωτερικό δίκτυο πιάνει καλά σε κάποιο σημείο του σπιτιού, αλλά δεν πιάνει καλά σε όλο το σπίτι, θεωρητικά τοποθετώντας ένα repeater εκεί που το δίκτυο πιάνει καλά, θα έχει λυθεί το πρόβλημα.
Αν κανένα από τα δίκτυα δεν πιάνει αρκετά καλά στην πράξη σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού (γιατί οι γραμμές είναι συχνά παραπλανητικές, το θέμα είναι να υπάρχει σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ στην πράξη), τότε κανένα repeater δεν μπορεί να βοηθήσει.
Επίσης, το πρόβλημα είναι πως τα περισσότερα repeater δεν έχουν κάποια ένδειξη για την εμβέλειά τους ή κάποιο χαρακτηριστικό που να βοηθήσει να την υπολογίσεις, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κάποιο αντικειμενικό κριτήριο πάνω στο οποίο να επιλέξεις ένα "μεγαλύτερο" repeater.

Anti- Illuminati απάντησε πριν 6 έτη

Ευχαριστώ πολύ. Θα δοκιμάσω από ένα άρθρο σας τότε, την μπακαλίστικη μέθοδο με το κονσερβοκούτι μπύρας.