Μιχάλης Μπέλλος ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα, θα ήθελα μερικές συμβουλές για να στήσω σιγά σιγά το οικιακό μου δίκτυο. Στο σπίτι υπάρχει ένας χώρος που φτάνουν όλα τα καλώδια τηλεφώνου και ethernet. Εκεί θα βρίσκεται το modem και το switch. Θα ήθελα να μου προτείνετε ένα καλό και αξιόπιστο modem/router με υποστήριξη vdsl για μελλοντική σύνδεση (χρειάζεται και voip;),  που να μπορώ να έχω δυνατότητα ρύθμισης του σε περίπτωση που μου μπει καμία ιδέα στο κεφάλι στο μέλλον. Δεν υπάρχει κάποια ανάγκη για WiFi καθώς θα συνδεθούν αλλά access points για την ασύρματη πρόσβαση. Μετά θα ήθελα να μου προτείνετε ένα καλό switch 16 θυρών για να συνδέσω τα ethernet που πάνε σε κάθε δωμάτιο. Σκοπεύω να εγκαταστήσω και nas server και ίσως κάποιες ip κάμερες στο μέλλον αλλά δεν ξέρω αν χρειάζεται κάτι έξτρα από μεριάς modem και switch για αυτές τις εφαρμογές. Ελπίζω τα δύο μαζί να μην ξεπεράσουν τα 350€ αλλά εφόσον δεν προβλέπεται αντικατάσταση τους ίσως διαθέσω και κάτι παραπάνω. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. 

2 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Μιχάλη,
Και να έχει VoiP το modem/router, οι πάροχοι συνήθως δεν δίνουν τα στοιχεία για να το ρυθμίσεις μόνος σου, αν θέλεις VoiP τηλεφωνία θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσεις το router του παρόχου. Έτσι έχουν δυστυχώς τα πράγματα.
Από εκεί και πέρα, δεν βλέπουμε σοβαρό λόγο να πάρεις κάτι ακριβότερο από αυτό το router και αυτό το switch.
Σκέτα VDSL Modem/router χωρίς ασύρματο είναι πολύ ακριβότερα και σημαντικά δυσκολότερα στις ρυθμίσεις, χωρίς να παρέχουν κάποιο πραγματικό όφελος σε μια οικιακή εγκατάσταση.

Μιχάλης Μπέλλος απάντησε πριν 6 έτη

Ευχαριστώ Άγγελε για την απάντηση.