Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΒοήθεια στο θέμα ψύξης, και συμβουλές/διορθώσεις!
Τηλέμαχος Ντεβές ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα PCSteps. 
Πρόκειται να χτίσω σε λίγο καιρό,σε περίπου 3-4 μήνες δηλαδή, ένα νέο υπολογιστή για χρήση gaming. Ως τώρα έχω καταλήξει στα εξής κομμάτια:

Κουτί: Phanteks P400A 
Μητρική: MSI B550-A Pro
CPU: Ryzen 5600X
RAM: 2x Corsair Vengeance RGB Pro 3600MHz
GPU: Gigabyte 3060 Ti Gaming OC 8GB
Boot SSD: Adata XPG Spectrix S40G 256GB
Software SSD: Crucial MX500 500GB
(και έναν Barracuda 2TB που έχω στην κατοχή μου από το προηγούμενο pc)
Τροφοδοτικό: Corsair RM650x Full Modular 80+ Gold
Case Fans: 2x 140mm Noctua IndustrialPPC μπροστά, και για πίσω θα δω τι θα κάνω μιας και δεν ξέρω με τι έρχεται πακέτο το κουτί P400A.

Τώρα στα επί του θέματος...
Για ψύξη στον επεξεργαστή σκεφτόμουν να πάω σε AIO της Corsair ή της Arctic (για πιο budget λύση), αλλά κάνοντας μια έρευνα παρατήρησα πως με αερόψυξη οι διαφορές είναι σχεδόν ελάχιστες, και είναι περισσότερο του φαίνεσθαι στις AIO Υδροψύξεις. Δεν σκοπεύω να κάνω κάποιο overclock και το λέω από τώρα μιας και γνωρίζω πως είναι σημαντική πληροφορία για να μου πείτε τι αξίζει να αγοράσω. Από αερόψυξη, κοιτάζω την NH-D15 (φυσικά!) αλλά και την U12A και U12S Black. Θα υπάρχει θέμα χώρου με το τέρας D15 και την Vengeance RGB Pro; Αν υπάρχει, σε ποιά ψύκτρα να πάω για να είμαι πιο σίγουρος; Και αν έχετε να μου προτείνετε κάτι ανάλογο με τις παραπάνω ψύκτρες θα χαιρόμουν να το ακούσω. Φυσικά, αν για τον επεξεργαστή είναι απαραίτητη μια D15 θα προχωρήσω σε Corsair Vengeance LPX ή Crucial Ballistix για να βοηθήσει το μικρότερο form factor.

Η δεύτερη μου απορία είναι φυσικά, εάν το τροφοδοτικό που έχω διαλέξει είναι πράγματι ικανό να σηκώσει το ρεύμα για τα παραπάνω εξαρτήματα. Στο PCPartPicker διάβασα για κατανάλωση περί των 450-500W full load, επομένως με 650W θα είμαι καλυμμένος (σωστά;). Δεν ξέρω εάν τα περιφερειακά μου θα ζητήσουν κάποιο τρομερό ρεύμα, αν και το PCPartPicker έχει στο "ερωτηματολόγιο" του επιλογή για gaming περιφερειακά που λογικά έχει να κάνει με το ρεύμα, οπότε βάλτε μέσα στο πακέτο ένα rgb 60% πληκτρολόγιο και ένα Razer Viper Ultimate, μήπως πράγματι έχει κάποια διαφορά. Επίσης, πάνω στον υπολογιστή θα έχω και μια εξωτερική κάρτα ήχου για ηχεία monitor και με USB ένα ζευγάρι ακουστικά CoolerMaster MH752.
Τέλος, να σημειώσω πως το budget της  αγοράς των εξαρτημάτων είναι περίπου στα 1500€.

Ελπίζω όποιος είχε το χρόνο και την όρεξη να τα διαβάσει αυτά χωρίς να με βρίζει μέσα του, να με βοηθήσει όπως μπορεί! Καλή συνέχεια εύχομαι, και να συνεχίσετε να είστε το καλύτερο team τεχνολογίας στην Ελλάδα! 

1 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Τηλέμαχε, το τροφοδοτικό που αναφέρεις είναι μια χαρά για το σύστημα σου..Όσον αφορά το θέμα της ψύξης, γενικά είμαστε αντίθετοι στο θέμα υδρόψυξη..Με μία καλή αερόψυξη, όπως αυτή, θα μπορέσεις να κάνεις την ίδια και καλύτερη δουλειά χωρίς κίνδυνο..Τις διαστάσεις για το κουτί που διαθέτεις μπορείς να τις βρεις εδώ.