Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΒοήθεια σχετικά με γνωστή ασυμβατότητα υλικού
Κώστας Κατσαρός ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα σας, εδω και 15 ημέρες ταλαιπωρούμαι με προβλήματα στον υπολογιστή τα οποία φαίνονται ανεξήγητα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα την εμπειρία σας σχετικά με την πιθανότητα να υπάρχει ασυμβατότητα υλικού που μου τα παρουσιάζει όλα αυτά, καθώς θεωρώ αδιανόητο με καινούρια μητρική, επεξεργαστή και μνήμες να έχω σφάλματα που παραπέμπουν μία στο ένα, μία στο άλλο και τελικά να συνειδητοποιώ ότι έχω σφάλματα που παραπέμπουν σε ΟΛΑ τα μέρη του υπολογιστή.

Το σύστημά μου αποτελείται από:

CPU: AMD Ryzen 3 1200
Motherboard: Gigabyte AB350M Gaming 3 (Bios Updated to F10)
RAM: Corsair Vengeance LPX 2x4GB 3000MHz
GPU: XFX Radeon R7 360 2GB
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
PSU: Corsair CS550M

Από αυτά, η μητρική,ο επεξεργαστής και οι μνήμες είναι καινούριες, αγοράστηκαν την ίδια μέρα πρίν 10 μέρες. Η κάρτα γραφικών είναι 1,5 έτους και λειτουργούσε απροβλημάτιστα μέχρι τώρα. Το τροφοδοτικό είναι 2 μηνών και λειτουργούσε απροβλημάτιστα μέχρι τώρα. Ο σκληρός δίσκος είναι 1 μήνα και λειτουργούσε απροβλημάτιστα μέχρι τώρα.

Στοιχεία που ίσως βοηθήσουν στον εντοπισμό του προβλήματος:

1.Με τις μνήμες σε dual channel έχω τρέξει memtest86 χωρίς σφάλματα με διάρκεια 1 ώρα και 52 λεπτά.
2.Το prime95 σε Blend Mode σταμάτησε το τεστ στα 52 λεπτά σε 2 από τους 4 πυρήνες. Στο πρώτο mode που δεν απασχολεί ram έτρεξε για 6 ώρες χωρίς σφάλματα. Στο δεύτερο Mode έτρεξε για 2 ώρες αλλά δεν ήμουν στον υπολογιστή και είδα ότι είχε γίνει restart για κάποιο λόγο, τα logs όμως του prime95 έδειχναν ότι όλα ήταν οκ οσο έτρεχε.
3.Σε ό,τι παιχνίδι έχω δοκιμάσει ως τώρα, ο υπολογιστής παγώνει μέσα σε 2 λεπτά το πολύ από το άνοιγμά τους. Συνήθως ο ήχος παραμένει κολλημένος, η εικόνα παγώνει και δεν ακούει σε τίποτα, αναγκάζομαι να τον κλείσω κρατώντας πατημένο το κουμπί. Κάποιες φορές, αν δεν παγώσει όλος ο υπολογιστής και παγώσει μόνο το παιχνίδι που τρέχει, βγάζει σφάλμα DXGI_ERROR_DEVICE_REMOVED.
4.Σε FurMark stress test ο υπολογιστής τρέχει απροβλημάτιστα για πάρα πολλή ώρα.
5.Σε Heaven Benchmark κάποιες φορές crasharei το benchmark και το πρόγραμμα δεν αποκρίνεται, κάποιες άλλες το ολοκληρώνει.
6.Σε όλα τα tests έχω παράλληλα ανοιχτό το HWinfo64 και παρακολουθώ voltages και θερμοκρασίες. Δεν έχω παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο, εκτός από το cpu voltage το οποίο πάντα κυμαίνεται μεταξύ 1,000v και 1,138v ανάλογα το φορτίο. Μου φαίνεται χαμηλό για τον επεξεργαστή μου, όμως οι περισσότερες ενδείξεις δείχνουν πολύ σταθερές τάσεις οπότε υποθέτω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας. Οι θερμοκρασίες απόλυτα φυσιολογικές, ο επεξεργαστής δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τους 48 βαθμούς, η κάρτα γραφικών τους 69 βαθμούς και η μητρική τους 41 βαθμούς.
7.Ο υπολογιστής μπορεί να παγώσει ακόμα και χωρίς να κάνω τίποτα, απλά κοιτώντας την επιφάνεια εργασίας. Επανέρχεται μόνο με πατημένο το κουμπί τροφοδοσίας.
8.Δοκίμασα clear cmos βγάζοντας τον υπολογιστή από το ρεύμα για 10 λεπτά με βγαλμένη μπαταρία bios διότι διάβασα ότι λύνει κάποια προβλήματα στις gigabyte και έκτοτε δεν άνοιγαν τα windows. Με πολύ ψάξιμο από cmd άνοιξα το log και έβγαζε σφάλμα στο αρχείο acpi.sys, οπότε αναγκάστηκα να κάνω format για άλλη μια φορά. Δεν γνωρίζω αν συνδέεται κάπως με τα υπόλοιπα, απλά το αναφέρω.
9.Έχω δοκιμάσει να συνδέσω μια παλιά GPU PNY GeForce 9600GT που έχω και δουλεύει σίγουρα, αφαιρώντας από safe mode με το ddu τους παλιούς drivers της XFX και εγκαθιστώντας την σε normal mode με τους τελευταίους drivers της nvidia. Αυτή τη σύνδεσα σε οθόνη 17" με καλώδιο VGA για να αποκλείσω την πιθανότητα ελαττωματικού καλωδίου. Τα προβλήματα με το πάγωμα παρέμειναν. Το σφάλμα DXGI εμφανίζεται και σε αυτήν.
10.Τα προβλήματα είναι τα ίδια είτε τρέξω τις μνήμες στο μαμά προφίλ στα 2133 είτε στο XMP στα 2933.
11.Τα προβλήματα είναι τα ίδια είτε αλλάξω το PCIe Slot Management σε Gen3 είτε σε Gen2 είτε σε Gen1 είτε σε Auto.
12.Τα Windows τα έχω δοκιμάσει καί στον SSD καί σε έναν άλλο HDD Toshiba 500GB.
13.Τα Windows είναι κατεβασμένα από τη Microsoft χρησιμοποιώντας το Media Creation Tool μέσω bootable usb.
14.Για κάποιο λόγο, στο CPUID HWMonitor μου εμφανίζει 0,001v στη GPU. Στο HWinfo64 που είναι πιο αναλυτικό δεν παρατηρήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο.
15.Κάποιες φορές, σε ανύποπτο χρόνο και τελείως random, μπορεί να παγώσει το ποντίκι για 2sec, ακολουθεί μαύρη οθόνη για 1sec και επανέρχεται μόνος του.

Οποιαδήποτε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

1 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Τέτοιου είδους προβλήματα είναι κατά 99% θέμα της μητρικής. Το ότι είναι καινούρια δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ήρθε ελαττωματική, γι' αυτό υπάρχει εξ' άλλου το DOA σαν όρος σε οποιαδήποτε συσκευή. Και τέτοιου είδους ελαττώματα δεν θα επηρεάζονταν από ρυθμίσεις.
Οι επεξεργαστές πολύ, πολύ σπάνια έχουν πρόβλημα. Από 17 χρονών που ξεκίνησα να εργάζομαι σαν τεχνικός, δεν έχω δει ποτέ επεξεργαστή που να λειτουργεί περιστασιακά, ή θα λειτουργεί όπως πρέπει, ή δεν θα λειτουργεί καθόλου και δεν θα ανάβει καν ο υπολογιστής.
Η μόνη δοκιμή που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις μία από τις μνήμες πάνω, και να την δοκιμάσεις εκ περιτροπής σε όλες τις θύρες. Μετά κάνε το ίδιο με την άλλη. Αν αυτό δεν αλλάξει τίποτα ή η ίδια θύρα της μητρικής δημιουργεί πρόβλημα και με τις δύο μνήμες, είναι θέμα μητρικής.