Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΓια την ασφάλεια δικτύου
chris grigoriadis ρώτησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα σας, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω...

Είμαι σχετικά αρχάριος χρήστης. Έχω δύο σταθερούς υπολογιστές με win 7 ultimate, σχετικά καινούριους και χωρίς προβλήματα. Σημειώστε πως λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν είναι συνδεδεμένοι ως οικιακό δίκτυο. Η σύνδεση στο δίκτυο γίνεται ενσύρματα μέσα από ένα router Thomson από την Cyta. Το πρόβλημα για το οποίο θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Έως και πριν από ένα μήνα όταν άνοιγα τις θέσεις δικτύου εμφάνιζε όπως ήταν φυσικό μόνο τον δικό μου υπολογιστή. Ξαφνικά στο δίκτυο άρχισε να εμφανίζεται υπολογιστής με άγνωστο όνομα. Κατέβασα ένα διαγνωστικό προγραμματάκι (WNetWatcher) και εκεί εμφανίστηκαν ο δεύτερος υπολογιστής, ο δικός μου και το κινητό μου τηλέφωνο - μέχρι εδώ φυσιολογικά αφού όλες αυτές οι συσκευές συνδέονται ενσύρματα ή ασύρματα με το router. Αφήνοντας κατά διαστήματα ανοικτό το πρόγραμμα ξεκίνησαν να εμφανίζονται ένας άγνωστος υπολογιστής, ένα κινητό τηλέφωνο επίσης άγνωστο και κάποιες ακόμη συσκευές. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Πρόκειται απλά για συσκευές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και το πρόγραμμα ενημερώνει για την ύπαρξή τους ή στην ουσία λειτουργούν μέσα από το δικό μου wifi? και αν τελικά πρόκειται για παραβίαση υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μπορεί να την εμποδίσει? Κάποιος φίλος μου πρότεινε ρυθμίσεις μέσα από το interface του router, αλλά εκτός από το ότι είμαι εξαιρετικά αρχάριος για να τις κάνω ακίνδυνα, στην ουσία η cyta δεν νομίζω πως επιτρέπει εύκολα κάποιες αλλαγές. Μήπως το ασφαλέστερο είναι να επικοινωνήσω μαζί τους και να αναφέρω τα παραπάνω?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας...

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα Χρήστο,

Για να εμφανίζεται στο δίκτυο τρίτος υπολογιστής, σημαίνει πως έχει συνδεθεί στο WiFi.

Η μόνη λύση είναι μέσα από τις ρυθμίσεις του router να αλλάξεις το password και να φροντίσεις η ασφάλεια να είναι WPA2-PSK, γιατί η ασφάλεια WEP σπάει μέσα σε λίγα λεπτά.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες αυτές οι ρυθμίσεις, πιστεύω όμως πως η τεχνική υποστήριξη της Cyta μπορεί να σε καθοδηγήσει να τις κάνεις, αν δεν νιώθεις άνετα να τις ψάξεις μόνος σου.

chris grigoriadis απάντησε πριν 10 έτη

Άγγελε σ ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση...

Επικοινώνησα σήμερα με την Cyta και έβαλα έναν ισχυρό κωδικό, το router είχε ακόμη τον εργοστασιακό κωδικό... απομένει να δω εάν έτσι λύθηκε το πρόβλημα. Να εκφράσω και μία απορία μου εντελώς ρητορικά βέβαια: Η κοπέλα στο τεχνικό τμήμα μου είπε πως το πρόβλημα είναι γνωστό γιατί υπάρχει μία εφαρμογή που σπάει τους εργοστασιακούς κωδικούς. Και αναρωτιέμαι, καλά εγώ έχω την ευθύνη μου γιατί δεν πήρα κάποια μέτρα ασφάλειας, η εταιρία όμως δεν θα έπρεπε να ενημερώσει τους πελάτες της για τον κίνδυνο και να τους προτείνει αλλαγή; δεν ειναι όλοι οι χρήστες πια τόσο έμπειροι...

Και πάλι ευχαριστώ και καλή συνέχεια στην εξαιρετική δουλειά που κάνεις εδώ...

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Το πρόβλημα είναι πως αυτά τα Thomson που δίνουν δωρεάν πολλοί ISP είναι τα χειρότερα δυνατά router από θέμα ασφάλειας, και όντως με βάση το προεπιλεγμένο όνομα δικτύου υπάρχουν προγραμματάκια που δίνουν τους προγραμματισμένους κωδικούς.

Είναι τεράστιο φάουλ εκ μέρους του ISP, αλλά δυστυχώς, τι να κάνεις?