tsikki_p ρώτησε πριν 9 έτη

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν αξίζει η αναβάθμθση ενός παλιού σχετικά laptop μόνο με αντικατάσταση του hdd με SSD, πιθανότατα με τον Samsung 850 EVO 500GB. (εαν έχετε γνώμη ή και αντίθετη άποψη είναι ευπρόσδεκτη)
Το laptop είναι το DELL VOSTRO 1510.

Τον χρησιμοποιώ ως επι το πλείστον για εργασίες και προγράμματα αρχιτεκτονικής. Απο απλά Autocad μεχρι τρισδιάστατα, renders και bim. Γενικά δε χρησιμοποιώ και τις νεότερες κυκλοφορίες αυτών των προγραμμάτων. Δεν είναι ο βασικός μου υπολογιστής. Αν προκύψει κάτι το ΣΚ, τις διακοπές ή κάτι έκτακτο.
Τώρα δουλεύει αυτά τα προγράμματα αλλά σε σχέση με το Desktop μου, που πρόσφατα του έβαλα ssd και ανταποκρίνεται εξαιρετικά, είναι αργό και δεν είναι αποδοτικό. Μπορεί να φταίει η σύγκριση! Είναι κόντα της ίδιας ηλικίας του 2008-2009
Έχει και λειτουργικό  sVista home 32bit... που μπορεί να είναι κι αυτό ένα πρόβλημα.
Η ανησυχία είναι οτι αν καταλαβαίνω σωστά είναι SATA-I η σύνδεση του laptop για σκληρό (στο desktop ήταν SATA-3). Θα είναι εντάξει o SSD και αποδοτικός;
Αξίζει μια τέτοιου είδους αναβάθμιση; Ή να πάω σε νέο laptop σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο. Αυτο που σκέφτομαι είναι οτι όπως και να έχει ο SSD σου μένει. Και σε ένα χρόνο αν αλλάξω laptop τον βάζω εκεί.

Το άλλο θέμα είναι οτι, αν πάρω τον SSD, θα πάρω και widows 7 για νέα εγκατάσταση. Θα δει τους drivers ή θα μου βγει ξινό το εγχείρημα;
64 ή 32bit; Προτιμώ 64, αλλά αυξάνω το ρίσκο για τους drivers;
Έχει 4GB Ram και για αναβάθμθση όσο έψαξα είναι πανάκριβα και νομίζω δεν αξίζει μια τέτοια κίνηση.
Αυτά τα λίγα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και πολλά συγχαρητήρια για το άρτιο και απίστευτα βοηθητικό σας site.

9 Απαντήσεις

tsikki_p απάντησε πριν 9 έτη


Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 9 έτη

Καλησπέρα,
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διαφορά προς το καλύτερο με έναν σκληρό SSD.
Όσο αφορά τα windows 7 η DELL δεν έχει βγάλει επίσημους drivers για αυτό το μοντέλο και είναι ένα 70-30 να δουλέψει με τους παλιούς.

tsikki_p απάντησε πριν 9 έτη

Για τους drivers έτσι κατάλαβα κι εγώ. Και με ανησυχεί ιδιαίτερα.
Αν και δε μπορώ να καταλάβω το γιατί δεν έβγαλε drivers! Λες και το laptop ήταν με win98! Με vista ήταν όταν το αγόρασα και τα επόμενα windows ήταν τα 7. Παράδοξο το βρίσκω.
Ρίσκο δηλαδή ε !;!;!; 

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 9 έτη

Ουσιαστικά,άμα έχετε σκοπό να αγοράσετε τον SSD έτσι και αλλιώς, αφαιρείτε τον παλιό σκληρό χωρίς να πειράξετε τίποτα και κάνετε τη νέα εγκατάσταση των win7 στον SSD.
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί,είναι να μην δουλέψουν οι drivers όποτε βάζετε τον παλιό ξανά στο laptop (και όλα γίνονται όπως πριν), και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ssd σαν δεύτερο σκληρό στο βασικό σας μηχάνημα.
 

tsikki_p απάντησε πριν 9 έτη

Δεν αντιλέγω. Αν και θα μου μείνουν και τα windows!
Μάλλον θα το επιχειρήσω και θα ενημερώσω. Βρήκα διάφορα στο διαδίκτυο σχετικά με αυτο το laptop και drivers για win 7 που με κάνουν πιο αισιόδοξο.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

@tsikki_p Εφόσον ο υπολογιστής φαίνεται να έχει σύνδεση SATA I, που περιορίζεται στα 150MB/s, δεν αξίζει σε καμία περίπτωση να βάλεις τον Samsung Evo, εκτός αν θέλεις να τον κρατήσεις για το μέλλον σε άλλο υπολογιστή.

Λόγω του SATA I θα μπορούσες να βάλεις έναν οποιοδήποτε φθηνότερο SSD, όπως αυτόν, και δεν θα έχεις καμία διαφορά στις επιδόσεις.

tsikki_p απάντησε πριν 9 έτη

Σ' ευχαριστώ πολύ Άγγελε.
Σημαντική διαφορά.
Εσύ νομίζεις αξίζει γενικά να βάλω SSD;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Αφού έχεις ήδη 4GB RAM, αυτή είναι η μόνη ουσιαστική αναβάθμιση που μπορείς να κάνεις.

tsikki_p απάντησε πριν 9 έτη

Σ' ευχαριστώ.