Allobious ρώτησε πριν 4 έτη

Ψάχνοντας για X570 μητρικές και βλέποντας το σχετικό βίντεο που έχετε για επιλογή μητρικής κατάλαβα πως για το συγκεκριμένο Chipset μητρικής πρέπει κάποιος να δώσει πάνω απο 200€. Όμως μία συγκεκριμένη μητρική που συγκαταλέγεται στην κατηγορία τον "budget" μητρικών είναι η Asus Prime X570-P περίπου στα 180€.
Κάνοντας μια παραπάνω έρευνα βρήκα πως η Asus έκανε πίσω σε αρκετά features, όπως περιορισμένο αριθμό θυρών usb, έλλειψη BIOS flash back κτλπ. ΑΛΛΑ
έχει εξαιρετικό , για τα λεφτά του, VRM. Ικανό να διαχειριστεί και έναν OverClocked 3950X με το ανάλογο ventilation φυσικα.
Προσωπικά, δεν είμαι απαιτικός gamer. Όμως με την καινούργια σειρά 4000 της AMD να απέχει μισό μήνα μακρία, σκέφτηκα να κάνω future proof το σύστημα μου.
Σκοπεύω να αγοράσω έναν 3100 ή 3600 ανάλογα με το συνολικό budget προς το παρόν και στο απότερο μέλλον (2-3 χρόνια) να αναβαθμίσω σε έναν 4000 επεξεργαστή όταν θα έχουν πέσει οι τιμές τους. 
Τώρα θα μου πείτε, γιατί με τα ίδια λεφτά δεν αγοράζω μια καλή B550? 
Με την nVIDIA να πηγαίνει σε PCIE 4.0 πιστεύω η επόμενη σειρα GPU τους, θα παρουσιάζουν bottleneck με PCIE 3.0 .
Ποιά είναι η γνώμη σας; Να αγοράσω μια καλή B550 βάζόντας πέρα το PCIE 4.0 ή μήπως αξίζει να αγοράσω μια καλύτερη X570; Αν ναι, ποιές μητρικές μου προτείνετε;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

5 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα

Με τις τωρινές κάρτες γραφικών δεν υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ του PCI 3.0 και 4.0. Στις επόμενες γενιές καρτών ίσως η διαφορά είναι πιο αισθητή.

Μια X570 πιστεύω είναι αρκετά καλή επιλογή. Για να προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη μητρική, πρέπει να μας πεις το budget σου και τις απαιτήσεις σου από αυτή.

Allobious απάντησε πριν 4 έτη

Κυρίως η μελλοντική αναβάθμιση σε κάρτα γραφικών που να επωφελείται με PCIE 4.0 και να μπορώ να βάλω επεξεργαστή της σειρά 4000 στο μέλλον.
Από αποθηκευτικό χώρο νομίζω οι 6 SATA είναι αρκετές .
Ανεμιστηράκια 2 intake 2 out αλλά για αυτά υπάρχουν τα splitters νομίζω.
Μνήμη RAM μέχρι 3600 MHz, δεν θα πιστεύω πως εποφελούμς από μεγαλύτερες συχνότητες.
Τα 2 PCIE slots είναι υπεραρκετά,.
Τα RGB (αν και δίνουν περισσότερα fps) δεν με ενθουσιάζουν. 
Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλα χαρακτηριστικά που θα ήθελα ή θα μπορούσα να έχω με μια πιο ακριβή μητρική . Αλλά όντως , τι χαρακτηριστικά θυσιάζω ? 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Η Asus Prime X570-P που αναφέρεις παραπάνω είναι πολύ καλή επιλογή, όπως και η MSI MAG X570 Tomahawk WiFi.

Γενικά, δεν χάνεις κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με κάποιο πιο ακριβή μητρική.

Το VRM σε αυτές τις κατηγορέις τιμές είναι αρκετά καλό, οπότε το ακόμα καλύτερο δεν σου είναι απαραίτητο. Απαιτείται μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Επίσης, οι πιο ακριβές μητρικές έχουν περισσότερες θύρες, καλύτερες κάρτες ήχου και κάρτες δικτύου και περισσότερες ρυθμίσεις στο BIOS. Δεν είναι κάτι που είναι απαραίτητο.

Allobious απάντησε πριν 4 έτη

Αν αγοράσω έναν 3100 ή 3600 με τη x570-P της Asus , θα μπορώ να κάνω update τα BIOS για να είναι συμβατοί οι επεξεργαστές της σειράς 4000 ;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι τώρα, οι X570 θα είναι συμβατές με την τέταρτη γενιά Ryzen μετά από BIOS update.