Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsΔεν ανοίγουν τα εκτελέσιμα αρχεία
Κωνσταντίνα Τσάμη ρώτησε πριν 8 μήνες

Καλησπέρα, έχω αφαίρεσει εσωτερικό SSD με τα windows 10 από laptop και έχω βάλει έναν μεγαλύτερο στον οποίο έχω κάνει καθαρή εγκατάσταση τα windows 11.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να τρέξω κάποια παιχνίδια που έχω σε έναν εξωτερικό USB SSD samsung και τα οποία τα έτρεχα κανονικά όταν είχα το παλιό δίσκο με τα windows 10.
Τα μηνύματα που βγαίνουν όταν πάω να ανοίξω τα αρχεία είναι τα παρακάτω:
 

 
 
 
 

8 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 8 μήνες

Καλημέρα,
 
Αν τα παιχνίδια είχαν εγκατασταθεί κανονικά (με τον installer) στα παλιά Windows, πρέπει να κάνεις το ίδιο και στα καινούρια. Μπορεί το folder της εγκατάστασης και τα αρχεία να βρίσκονται στον εξωτερικό δίσκο, αλλά οι installers συνήθως γράφουν πληροφορίες και στη registry, χωρίς τις οποίες το πιο πιθανό είναι ότι η εφαρμογή δε θα λειτουργεί ή δε θα λειτουργεί σωστά.
 
Όσο για τις dlls, πάντα συνιστώ να αποφεύγετε να εγκαθιστάτε dlls που λείπουν από όπως dll-files, download-dll κλπ. Μπορεί να περιέχεουν ιούς ή να εγκαθιστούν εφαρμογές "bloatware" όπως λέγονται, οι οποίες συνήθως είναι ελάχιστα χρήσιμες και ζητούν συνέχεια να αγοράσετε την πληρωμένη έκδοση ή κατεβάζουν διαφημίσεις. Ιδιαίτερα μην εγκαθιστάτε τα Restoro, PC Repair Tool κσι Reimage. Αν έχετε εγκαταστήσει dlls από τέτοια sites καλύτερα να τις απεγκαταστήσετε (με τον ίδιο τρόπο που εγκαταστάθηκαν).
 
Για την πρώτη dll που λείπει δοκίμασε να εγκαταστήσεις (ή να κάνεις Repair) την τελευταία έκδοση του DirectX. Αν αυτό δε λειτουργήσει, δες το driver της κάρτας γραφικών, κάνε εγκατάσταση - μπορεί να περιλαμβάνει μια συνήθως παλιότερη έκδοση του DirectX, πράγμα όμως που δε συνιστώ. Το πρόβλημα μπορεί ίσως να λυθεί με τα compatibility settings για το executable.
 
Για τα δύο τελευταία πρέπει να εγκαταστήσεις το Microsoft Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2015-2022. Όπως είπα παραπάνω, καλύτερα να κατεβάζεις τέτοια πακέτα κατευθείαν από το site της Microsoft και να εγκαθιστάς το πλήρες πακέτο κανονικά (από τον installer). Εγκαθίστανται σε ένα σημείο και μπορούν να απεγκατασταθούν από το Control Panel->Programs and Features. Τα links είναι:
https://aka.ms/vs/17/release/vc_redist.x86.exe 
https://aka.ms/vs/17/release/vc_redist.x64.exe
Τρέχεις έναν από τους installers στα links. Αν και το λειτουργικό σου και η εφαρμογή σου είναι 64-bit εγκαθιστάς το x64, διαφορετικά το x86. Δεν είναι πρόβλημα αν έχεις και τα δύο, το x86 χρησιμοποιείται από τις 32-bit εφαρμογές. Πριν και μετά την εγκατάσταση μπορείς να δεις αν είναι εκεί από το Control Panel->Programs and Features.

Κωνσταντίνα Τσάμη απάντησε πριν 8 μήνες

Ευχαριστώ πολύ για τις αναλυτικές απαντήσεις!
Αυτό είναι και το πρώτο που σκέφτηκα δηλαδή ότι τα πακέτα στο installation βάζουν και καταχωρήσεις στη registry που τώρα πια δεν υπάρχουν αφού έγινε εγκατάσταση άλλης εκδοσης του λειτουργικού σε καινούργιο ssd και ο παλιός αφαιρέθηκε μαζί με το προηγούμενο λειτουργικό που είχε τα απαραίτητα αρχεία.

Θα δοκιμάσω όλες τις λύσεις που προτείνετε.
Επίσης διάβασα και αυτό το άρθρο του PCsteps για να έχω όσο γίνεται ολοκληρωμένη εικόνα:

https://www.pcsteps.gr/251655-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-dll-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B8%CF%8E%CE%BD%CF%89-%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/

Υπάρχουν και άλλα μηνύματα που δεν τα έχω βάλει και όλα λίγο πολύ ζητάνε αρχεία και library's που δεν υπάρχουν εγκατεστημένα.
Επειδή είναι μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία έχω σκεφτεί να μπει ο παλιός SSD με τα windows 10 σε μία θήκη ως εξωτερικό USB drive και να κάνω boot από αυτόν τον δίσκο.
Μπορεί να γίνει αυτό και με ποιον τρόπο;
Δηλαδή να μην βλέπει τον εσωτερικό αλλά τον εξωτερικό που έχει τα windows 10 και τα αρχεία που λείπουν και υπάρχουν σε αυτόν.
Νομίζω πως γίνεται..

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 8 μήνες

Ναι, η εγκατάσταση μιας εφαρμογής (πακέτου) γίνεται κανονικά από τον installer, και σχεδόν πάντα κάνει και κάποιες καταχωρήσεις στη registry, οπότε είναι ο συνιστώμενος, αν όχι ο μοναδικός τρόπος εγκατάστασης. Σε κάποια πακέτα είναι δυνατόν να λειτουργήσει η εφαρμογή τρέχοντας το executable (πχ το εργαλείο ανάπτυξης Eclipse), αλλά αυτό δεν είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση.
 
Όσον αφορά τα DLLs, να επαναλάβω και πάλι να αποφύγεις sites όπως dll-files, download-dll κλπ. Για την έκδοση 140 του MSVC runtime χρησιμοποίησε τα links που σου έδωσα. Το DirectX το κατεβάζεις επίσης από τη Microsoft. Μπορείς να δεις αν το XINPUT1_3.dll υπάρχει, κανονικά πρέπει να βρίσκεται κάτω από το C:\Windows\System32 και C:\Windows\SysWOW64 (δύο φορές δηλαδή). Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα όπως λες, ίσως για τις εφαρμογές ναι, αλλά δε γίνεται αλλιώς εφόσον πρόκειται για καινούρια εγκατάσταση.
 
Το να τοποθετήσεις τον παλιό SSD σε θήκη και να τον λειτουργείς μέσω του USB είναι ίσως δυνατό (αλλάζοντας το boot order μέσα από το BIOS, ή/και ορίζοντας το Boot Menu), αλλά δεν έχει κανένα νόημα νομίζω. Πέραν του ότι (αν λειτουργήσει) θα είναι πολύ αργό, θα χρησιμοποιείς την παλιά εγκατάσταση - θα είναι και Windows 10. Τότε γιατί να μην τοποθετήσεις απλά τον παλιό SSD στο εσωτερικό του κουτιού και να έχεις dual boot? Εκτός κι αν η μητρική έχει μόνο μία υποδοχή για SSD.

Κωνσταντίνα Τσάμη απάντησε πριν 8 μήνες

Ναι, πρόκειται για laptop και έχει μία θέση για nvme και μία δεύτερη για SATA.

Ο δίσκος που περιέχει τα αρχεία είναι PCI m2 nvme για αυτό είπα για θήκη και boot ως εξωτερικό drive αλλά μάλλον θα σέρνεται.

Αν υπήρχαν τα πακέτα εγκατάστασης θα ξαναέκανα installation από την αρχή όμως τα είχα διαγράψει γιατί έπιαναν πολύ μεγάλο χώρο και θα έπρεπε να ήταν αποθηκευμένα σε κάποιον hdd, δυστυχώς το πάθημα γίνεται μάθημα. 😛

Θα ακολουθήσω τα βήματα και τις οδηγίες που προτείνετε.
Ευχαριστώ πολύ!

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 8 μήνες

Τα παιχνίδια πρέπει να τα έχεις, είτε σε CD ή από downloads καλύτερα, για να έχεις τη τελευταία έκδοση - μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα και updates, οπότε κοιτάς στο site του κατασκευαστή. Για τα DirectX και MSVC Redistributables είναι πάντα προτιμότερη η εγκατάσταση από download, προκειμένου να είναι και η πιο πρόσφατη έκδοση. Μια λίστα των υποστηριζόμενων εκδόσεων μπορείς να βρεις εδώ. Οι εφαρμογές σου πιθανόν να χρειάζονται διαφορετικές εκδόσεις, πχ μια εφαρμογή την έκδοση 2015-2022 και μια άλλη την 2012. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εγκαταστήσεις και τις δύο - δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μ' αυτό. Η εγκατάσταση γίνεται σε λίγα λεπτά. Για να δεις ποιές έχεις ήδη πας Control Panel->Programs and Features.

Κωνσταντίνα Τσάμη απάντησε πριν 7 μήνες

Καλησπέρα και πάλι, από τα 12 παιχνίδια που δεν μπορούσα να τρέξω έχω καταφέρει τα 10 με τη βοήθειά σας, τα δύο που δεν μπορώ βγάζουν μηνύματα για τα παρακάτω .dll

το πρώτο

MSVCP100.dll
MSVCR100.dll

και το δεύτερο

STEAM-api64.dll
VCRUNTIME140.dll
MSVCP140.dll

Κάποια ιδέα;;

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 7 μήνες

Καλησπέρα,
Από πλευράς μου δεν έχω κάτι να προσθέσω, παρά μόνο να επαναλάβω όσα έχω προτείνει στα προηγούμενα posts μου:

  • Εγκαθιστάς το πλήρες πακέτο και όχι μεμωνομένα dlls
  • Download κάνεις από τη Microsoft, καί όχι από sites όπως dll-files.com, download-dll.com κλπ
  • Οι 64-bit εφαρμογές χρειάζονται την έκδοση x64, ενώ οι 32-bit την x86, ακόμα κι αν τρέχουν κάτω από 64-bit Windows
  • Μπορείς να έχεις και την 32- και την 64-bit έκδοση στο ίδιο μηχάνημα, όπως επίσης και εκδόσεις διαφορετικών ετών
  • Για να δεις ποιά πακέτα έχεις εγκατεστημένα τρέχεις Control Panel>Programs and Features

Από τα dlls που σου λείπουν, τα "100" βρίσκονται στην έκδοση 2010, ενώ τα "140" στην 2015-2022. Και βέβαια, ανάλογα με την εφαρμογή σου μπορεί να χρειάζεσαι την 32- ή την 64-bit έκδοση, οπότε βλέπεις ποιά λείπει. Εγκαθιστώντας την κατάλληλη έκδοση τα μηνύματα που αφορούν τις MSVC και VCRUNTIME dlls θα πρέπει να μην εμφανίζονται πια. Η STEAM-api64.dll αφορά προφανώς την πλατφόρμα STEAM, και λογικά θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο πακέτο ή driver από εκεί, ή μπορεί να εγκαθίσταται αυτόματα με τη (σωστή) εγκατάσταση κάποιου παιχνιδιού ή άλλου προϊόντος τους (πχ από τον full installer τους).

Κωνσταντίνα Τσάμη απάντησε πριν 7 μήνες

All done (εκτός από ένα)! :P
Αυτό που ζητάει την steam-api64.dll, είδα δύο βιντεάκια στο youtube αλλά μάλλον θα το κατεβάσω και θα ξανακάνω install, το πιο πιθανό είναι να εγκαθίσταται από τον installer του παιχνιδιού, αν ήξερα ότι όλα θα γίνουν άνω-κάτω δεν θα έκανα αναβάθμιση από windows 10 σε 11 χαχα.
Ευχαριστώ πολύ για την ουσιαστική βοήθεια!