Φίλιππος καψής ρώτησε πριν 6 μήνες

Καλησπέρα εδώ και 1 μήνα ψάχνω επεξεργαστή να αγοράσω για να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου και δεν ξέρω τι να cpu να πάρω .Αυτή τη στιγμή έχω έναν amd ryzen 5 2400g με μια gtx 1650 και μητρική την asrock b450m pro4 

4 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 μήνες

Καλησπέρα Φίλιππε. Για ποιο λόγο θες να αναβαθμίσεις τον επεξεργαστή σου?

Φίλιππος καψής απάντησε πριν 6 μήνες

Τον συγκεκριμενο επεξεργαστη τον εχω απο τοτε που εφτιαξα το pc μου δηλαδη το 2018... Μετα απο 4 χρονια αχιζε και μου εβγαζε πολλα προβληματα... Και τωρα ψαχνω για καινουριο

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 6 μήνες

Τα προβλήματα στη λειτουργία ενός υπολογιστή δεν είναι λόγος για αναβάθμιση, εκτός κι αν έχεις διαπιστώσει με σιγουριά ποιό είναι το εξάρτημα που δημιουργεί τα προβλήματα. Και ειδικότερα ο επεξεργαστής σπάνια, σπανιότατα θα έλεγα, δημιουργεί προβλήματα ή καίγεται, και συνήθως αφορά περιπτώσεις extreme overclocking για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ πιο πιθανό είναι να έχει χαλάσει κάτι στο motherboard (ένα σωρό εξαρτήματα έχει πάνω του), κάποια από τις μνήμες (αν και συνήθως αυτό φαίνεται από την αρχή), ή και στην κάρτα γραφικών.
 
Εφόσον τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται μετά από 4 χρόνια χρήσης, το ερώτημα που προκύπτει λογικά είναι, έχει γίνει κάποια συντήρηση όλο αυτό το διάστημα? Αν όχι, πρέπει να το πας για service. Δε νομίζω να ισχύει ακόμα η εγγύηση του πωλητή, ωστόσο μπορεί να ισχύει κάποια εγγύηση των επιμέρους εξαρτημάτων, οπότε κοιτάς τι αναγράφεται στην απόδειξή σου (και πως μπορεί να ισχύσει). Το service μπορεί να σου το κάνει κι ένα μαγαζάκι στη γειτονιά σου. Συνήθως περιλαμβάνει:

  • Καθαρισμό του εσωτερικού με ρεύμα αέρα, για σκόνες κλπ.
  • Έλεγχο αν οι ανεμιστήρες για τον αερισμό του κουτιού και την ψύξη  του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών λειτουργούν σωστά, και όχι πιο αργά λόγω φθοράς, πχ να κάνουν παράκεντρες κινήσεις.
  • Αντικατάσταση θερμοαγώγιμης πάστας της ψύκτρας του επεξεργαστή - μετά από 4 χρόνια λειτουργίας μάλλον το χρειάζεσαι (σε έναν υπολογιστή μου το κάναμε και για την κάρτα γραφικών)
  • Μετακίνηση/επανατοποθέτηση  καρτών και μνημών
  • Έλεγχο των settings στο BIOS - έστω να κάνει ένα Load Opitmal Defaults, αν βαριέται να κάνει ένα σωστό σεττάρισμα
  • Έλεγχο καλής λειτουργίας

Έτσι θα φανεί αν φταίει κάτι από τα παραπάνω ή όντως έχει χαλάσει κάτι, μια μνήμη πχ. Βγάζοντας την κάρτα γραφικών (και δουλεύοντας για ένα διάστημα με τα ενσωματωμένα γραφικά) μπορείς να διαπιστώσεις αν ευθύνεται αυτή.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 μήνες

Λίγο δύσκολο να φταίει ο επεξεργαστής για προβλήματα στο σύστημα σου, εκτός και εάν εννοείς ότι δεν καλύπτει τις απαιτήσεις σου. Εάν πάντως θες να αλλάξεις τον επεξεργαστή σου αυτός εδώ είναι μία καλή επιλογή.