Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΔεν bootαρει με κανένα τρόπο
p4n0s86 ρώτησε πριν 9 έτη

Καλησπέρα, έχω ένα tower ενός φίλου το οποίο έχει φάει σκάλωμα και δεν bootάρει με τίποτα. Έχω δοκιμάσει τα εξής:

1. System Repair (Recommended): Παγώνει στο animated Logo των Windows 7
2. Normal Boot: Το ίδιο
3. Boot από bootable USB: Το ίδιο
4. Boot σε Safe Mode: Σταματούσε την φόρτωση των αρχείων στο classpnp.sys. *
5. Reset Dafault Settings στο BIOS: Καμία διαφορά
6. Self Test δίσκου στο BIOS: Κανένα error
7. Memtest86 από Hirens Boot CD: Κανένα error
8. * Διαγραφή του βασικού partition με κάποιο απ' τα προγράμματα του Hirens Boot CD μήπως bootάρει το USB: Παγώνει και πάλι στο Logo - Σε Safe Mode σταματάει στο disk.sys πλέον
9. Αντικατάσταση sata καλωδίου του δίσκου και αλλαγή θύρας: Καμία διαφορά
10. Αφαίρεση και επανατοποθέτηση του τροφοδοτικού και όλων των καλωδίων: Καμία διαφορά
11. Αλλαγή στο BIOS από PCI σε Onboard (δεν ξέρω αν έχει) για την κάρτα γραφικών: Καμία διαφορά

Μερικές πληροφορίες: Το ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών σταματάει μερικές φορές όταν bootάρει το pc και ξαναξεκινάει αν του καπνίσει.

Έχει την Micro-ATX MS-7525 και είχε 3GB Ram σύνολο (DDR2 - 2GB+1GB), όταν ξαφνικά μια μέρα μου είπε ότι δεν bootαρε καθόλου, εκτός αν έβγαζε το 1GB, το οποίο όντως το έβαλα μόνο του και παίρνω 1 σύντομο και 1 μεγάλο μπιπ, που είναι Bad Memory σύμφωνα με το manual.

Δοκιμή με άλλον σκληρό δεν μπορώ να κάνω, καθώς ο δικός μου απ' το παλιό pc είναι IDE και δεν έχει υποδοχή η μητρική. Επίσης έχω DDR μνήμες, για να δοκίμαζα κάποιες άλλες. Τροφοδοτικό έχει ένα της πλάκας 300w.

Τι μπορεί να γίνει;

11 Απαντήσεις

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Ξέχασα να πω σχετικά μ' αυτά που έχω δοκιμάσει...

12. Αφαίρεση της μπαταρίας (εκτός ρεύματος) και reset το CMOS (έτσι πιστεύω), σύμφωνα με το manual, έβαλα το τζαμπεράκι στις θέσεις 2-3, το άφησα 5 λεπτά και το επέστρεψα στις θέσεις 1-2 ξαναβάζοντας και την μπαταρία.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Με όλα αυτά που δοκίμασες, το πιθανότερο είναι πως η μητρική είναι που έχει το πρόβλημα. Δεν πιστεύω πως φταίει ο δίσκος, από τη στιγμή που έχεις πρόβλημα και στο Boot με USB.

Υπάρχει βέβαια μια πιθανότητα να φταίει και το τροφοδοτικό, εφόσον είναι παλιό και με λίγα Watt, μπορεί λόγω γήρανσης των πυκνωτών πλέον να δίνει οριακά ρεύμα, και αυτό ενδεχομένως θα εξηγούσε και το ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών που ξεκινάει όποτε του καπνίζει.

Δυστυχώς χωρίς υποσυστήματα για δοκιμές, δεν μπορεί να βγει κανένα ασφαλές συμπέρασμα. Είναι από αυτές τις βλάβες που παιδεύουν.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Σε ευχαριστώ πολύ Άγγελε.

spyros karanzogiannis απάντησε πριν 9 έτη

φιλε μου ειχα ακριβως το ιδιο προβλημα.κολλουσε το boot η στην αρχη η μετα.τελικα τα εβγαλα ολα ενα ενα απο την μητρικη.μολις εβγαλα την μια ram ετρεξε κανονικα.μετα την ξανα εβαζα κ παλι κολλουσε.τελικα ηταν χαλασμενη η μια θυρα της ram. ελπιζω να σε βοηθησα.

gewrgios pappas απάντησε πριν 9 έτη

και κατι ακομα ..κανε και ενα οπτικο ελεγχο στη μητρικη ,για τιποτα φουσκωμενους πυκνωτες ,η κανενα καμμενο transistor..Προσφατα ειχα μια περίπτωση που απο τη απερισκεψία μ να κάνω έλεγχο μου κοστισε 2 μέρες δουλειά

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Μία RAM έχει πλέον, DDR2 των 2GB. Η μητρική έχει 2 slots και την έχω δοκιμάσει και στα 2. Έχω τρέξει επίσης και Memtest86 και δεν μου επιστρέφει σφάλματα.

Αυτό που λες για τους φουσκωμένους πυκνωτές, τι εννοείς; Πως μπορώ να καταλάβω αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και τι μπορώ να κάνω σαν λύση; Εκτός αν εννοείς αλλαγή μητρικής και δεν κατάλαβα..

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Οι πυκνωτές κανονικά είναι κυλινδρικοί με επίπεδη επιφάνεια

http://i.imgur.com/Denbmes.png

Αν το πάνω μέρος είναι φουσκωμένο, bad news, everyone

http://i.imgur.com/li47SQT.png

Ίσως κάποιος ηλεκτρονικός να μπορεί να αλλάξει με ασφάλεια τους πυκνωτές.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Μόλις κοίταξα έναν προς έναν τους πυκνωτές με προσοχή και φαίνονται όλοι μια χαρά, με επίπεδη επιφάνεια. Το μόνο "θέμα" ήταν ότι κάποιοι ήταν σε λίγο λοξή θέση και τους κούνησα προσεκτικά να "κάτσουν" κάθετα. Οπότε το αφαιρούμε το ενδεχόμενο;

Υπάρχει περίπτωση να είναι ελαττωματική και η άλλη RAM, ακόμη κι αν δεν παίρνουμε beep error στην εκκίνηση; Ή να επηρέασε τα slots στη μητρική η πρώτη όταν τα τίναξε;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Μια μητρική μπορεί να έχει πρόβλημα ακόμα κι αν είναι εντάξει οι πυκνωτές. Απλά αν είχε κάποιος ζημιά θα ήξερες σίγουρα πως φταίει η μητρική.

Χωρίς δοκιμές με λειτουργικά υποσυστήματα, είτε προτείνουμε εμείς λύσεις, είτε πας σε καφετζού, δεν έχει μεγάλη διαφορά.

Σε τέτοια προβλήματα η μόνη διάγνωση γίνεται με δοκιμές.

p4n0s86 απάντησε πριν 9 έτη

Μια ματιά που έριξα για παρόμοια με την MS-7525 μητρική, δηλαδή MicroATX - Socket 775 - Chipset G31, η φθηνότερη καινούρια που βρήκα και κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ήταν μια Asus στα 80€. Υπάρχει κάποια καλύτερη επιλογή ή μια μεταχειρισμένη από κάποιο έμπιστο site?

Ξέρω ότι το καλύτερο θα ήταν να το πάει σε τεχνικό να το λύσει μια και καλή, αλλά μαζί με φορμάτ και "εργατικά" θα του κοστίσει πάνω από κατοστάρι και δεν τα έχει αυτή τη στιγμή.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Το θέμα είναι πως δεν είναι 100% σίγουρο πως φταίει η μητρική.

Λογικά πάντως θα βρείτε μεταχειρισμένες στο eBay.