panagiotis ρώτησε πριν 4 έτη

Καλησπερα! Εχω σε dual boot τα windows 10 και τα lubuntu. Πρωτα εκανα εγκατασταση τα windows και μετα τα lubuntu το λεω μηπως παιζει ρολο. Η ερωτηση μου ειναι πως τα διαγραφω απο τα lubuntu? https://imgur.com/Lf1buaI

15 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα Παναγιώτη

Αν θέλεις να αφαιρέσεις εντελώς τα Windows, καλύτερα κάνε εγκατάσταση των Linux από την αρχή.

Παρότι, γίνεται να διαγράψεις μόνο τα Windows και μετά να κάνεις επιδιόρθωση το GRUB, η διαδικασία είναι περίπλοκή χωρίς λόγο. Πιο γρήγορο είναι να κάνεις format.

panagiotis απάντησε πριν 4 έτη

Καταρχας ειχα αναφερει σε παλια ερωτηση οτι οταν εκανα καθαρη εγκατασταση τα lubuntu δεν μπουταρε καθολου μετα την εγκατασταση και εψαξα σε πολλα φορουμ και δεν εβρισκα λυση. Γι αυτον τον λογο εκανα εκανα εγκατασταση windows και μετα lubuntu επειδη μονο ετσι λειτουργει. Γι αυτο ζηταω αυτο που ρωτησα παραπανω. Δεν με πειραζει αν ειναι περιπλοκη.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Λογικά έκανες κάποιο λάθος κατά την εγκατάσταση. Αν διέγραψες τα partition των Windows και έκανες εγκατάσταση των Lubuntu, δεν υπάρχει λόγος να μη δουλέψουν.

Όσο αφορά την επιδιόρθωση του Grub, είναι πολύ εξειδικευμένο θέμα και πρέπει να ρωτήσεις σε κάποιο forum που ασχολείται με το αντικείμενο. Δεν είναι η απλή διαδικασία που έχουν τα Windows για επιδιόρθωση.

panagiotis απάντησε πριν 4 έτη

1. Κατα την εγκατασταση πατησα διαγραφη ολων και εγκατασταση lubuntu αλλα δεν μπουταρει
2.οσον αφορα το grub το εχω ψαξει καλα οποτε το μονο που θελω να ξερω ειναι πια partitions να διαγραψω. Βεβαια θα παρω backup για παν ενδεχομενο

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Επιλέγεις σίγουρα να γίνει boot από τον σωστό δίσκο μετά την εγκατάσταση; Εμφανίζεται κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα;

Θα διαγράψεις όλα τα partition που αφορούν τα Windows. Λογικά θα υπάρχει το partition με τα Windows και ένα μικρό Efi partition.

panagiotis απάντησε πριν 4 έτη

Οριστε η παλια ερωτηση ερωτηση που τωρα κανει ακριβως το ιδιο πραγμα :https://questions.pcsteps.gr/questions/προβλημα-με-εγκατασταση-lubuntu-4/
Δοκιμασα επισης να μπω στο μενου μεσω f12 επιλεγοντας τον δισκο που τα εγκατεστησα αλλα το προσπερναει σαν να μην υπαρχει λειτουργικο. Μεχρι και σε φορουμ του ubuntu ρωτησα αλλα βγαλανε ακομη ακρη. Κατι με το uefi λεγανε αλλα το λαπτοπ ειναι παλιο που δεν εχει καν uefi.

panagiotis απάντησε πριν 4 έτη

Επειδη πιστευω οτι ουτε εσεις θα βγαλετε ακρη με αυτο το προβλημα και για να μην σας ταλαιπωρω σκεφτομουν να κανω εγκατασταση την 16.04 lts η οποια δουλευε μια χαρα και μετα να κανω upgrade για να παει στην τελευταια εκδοση. Ειναι εφικτο αυτο που λεω? Αν ναι πως?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Έψαξα σε όλα τα σχετικά forum, δεν κατάφερα να βρω κάποιον που να αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Είναι πραγματικά πολύ σπάνια περίπτωση.

Μπορείς κανονικά να περάσεις μια παλιότερη έκδοση και μετά να κάνεις update σε μια νεότερη. Λογικά, θα σου εμφανιστεί και σχετική ειδοποίηση για ενημέρωση.

panagiotis απάντησε πριν 4 έτη

Σας ευχαριστω πολυ!

panagiotis απάντησε πριν 4 έτη

Κατι που σκεφτηκα ειναι να κανω την εγκατασταση χειροκινητα και οχι αυτοματα. Λετε να δουλεψει ετσι ή ειναι εντελως ασχετο? Σκεφτομουν οτι κατι κανει εγκατασταση λαθος ή σε λαθος μερος.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Εννοείς να χωρίσεις μόνος σου τα partition; Αν ναι, είναι καλή ιδέα να το δοκιμάσεις. Αν και δεν βρίσκω λόγω να μη λειτουργεί σωστά η αυτόματη εγκατάσταση. 

panagiotis απάντησε πριν 4 έτη

Πειτε μου τα βηματα που πρεπει να κανω για να χωρισω τα partitions. Δεν ξερω καλα πως λειτουργουν τα linux το μονο που ξερω ειναι οτι θελει σιγουρα ext4 συστημα αρχειων. Αν μπορειτε γραψτε μου αναλυτικα πια partitions χρειαζομαι και ποσο μεγεθος το καθενα. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Ακολούθησε τις οδηγίες της ενότητας "Εγκατάσταση Linux Mint μαζί με τα Windows" αυτού του οδηγού. Δεν σε νοιάζει που εσύ δεν θα κάνεις dual boot. Τα μεγέθη είναι ίδια.

Το Home partition (και το partition για δεδομένα - αν φτιάξεις ξεχωριστό) θα έχουν όσο μέγεθος καλύπτει τις ανάγκες σου. Ιδανικά να καλύπτουν όλον τον χώρο που απομένει στον δίσκο.

panagiotis απάντησε πριν 4 έτη

Μετα απο παρα πολλες διαφορες δοκιμες καταφερα να εγκαταστησω τα lubuntu μονα τους. Γραφω τα βηματα
Εγκατασταση lubuntu 20.04 αλλα δεν μπουταρε. Μετα εκανα εγκατασταση τα lubuntu 18.04. Το grub εμφανιζοταν κανονικοτατα. Μετα απο live-usb διεγραψα το partition των 18.04 και εκανα resize για να ενωθει ολος ο χωρος. Μετα απο αυτο εβγαζε error:no such partition grub. Οπότε μπηκα παλι live-usb και ακολουθησα αυτον τον οδηγο:https://itsfoss.com/solve-error-partition-grub-rescue-ubuntu-linux/. Μετα απο αυτο δεν με εβαζε στο grub αλλα κατευθειαν στην επιφανεια πραγμα που δεν με απασχολει τοσο. Και τωρα δουλευει σαν single os κανονικοτατα.

 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Πραγματικά πολύ χρήσιμη πληροφορία, καθώς δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Πάντως, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντιμετώπιζες αυτό το πρόβλημα εξ αρχής.