Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΔιαχείριση Sercom Speedport Plus της COSMOTE
KOSTAS NTOUNIS ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας,
Είχα κάνει αίτηση στην Cosmote για οπτική και την Παρασκευή που μας πέρασε ήρθε τεχνικός της Cosmote και σύνδεσε τον Speedport plus, έκανε Firmware update  σε 09022001.00.031_OTE2.
Το προηγούμενο router που είχα με Vodafone (χωρίς VOIP τηλεφωνία) ήταν το TP-LINK AC1200 Archer VR400 δεν υποστηρίζει voip.
Έχω κάποιες απορίες και αν μπορείτε να βοηθήσετε.  
Στο TP-LINK AC1200 υπήρχε η επιλογή ενεργοποίησης- απενεργοποίησης Guest WIFI για να μην συνδέονται αυτές οι συσκευές επισκεπτών με τις δικές μου συσκευές επίσης είχα την δυνατότητα να συνδέομαι απομακρυσμένα όπως και από το κινητό μου από την εφαρμογή 'Tether', μπορούσα να βάλω στο WIFI του σπιτιού μου Guest χρήστες, μπορούσα να κάνω  επανεκκίνηση τον router, έβλεπα ποιοι χρήστες ήταν συνδεδεμένοι στο wifi όπως και τα devices κλπ, αντίστοιχα στο menu του router  Speedport Plus δεν βλέπω να έχει την επιλογή Guest για το WIFI παρά μόνο από την επιλογή Home Network-->Network Storage-->Guest access για να έχουν πρόσβαση στους φακέλους, που αυτό στην ουσία δεν με  ενδιαφέρει. Υπάρχει μήπως κάποια επιλογή που το κάνει αυτό και δεν την πρόσεξα;                 Έχω κατεβάσει τηn εφαρμογή My Cosmote στο κινητό μου αλλά υπάρχει κάποιο θέμα αναβάθμισης από πλευράς cosmote και δεν μπορώ να βάλω τους κωδικούς που ζητάει και δεν γνωρίζω ακριβώς τις δυνατότητες της απομακρυσμένης διαχείρισης αλλά από ότι είδα σε διαφημιστικό της cosmote  στο youtube μάλλον δεν με καλύπτει στο 100%. 
Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι, επειδή στο TP-LINK είχα περάσει όλες τις συσκευές με MAC Filter και είχα δώσει static ip, επειδή υπήρχε η επιλογή οι guest συσκευές συνδεόντουσαν σε άλλο ssid. Δεν είδα να υπάρχει τέτοια δυνατότητα   στο  Speedport plus. Υπάρχει μήπως κάποια επιλογή που το κάνει αυτό;
Και το τρίτο που θέλω να ρωτήσω αν δω ότι δεν με καλύπτει ο router Speedport plus μπορώ να γεφυρώσω το Speedport plus με το TP-LINK, δηλαδή να έχω πρώτον τον router Speedport plus και να απενεργοποιήσω τα πάντα εκτός της τηλεφωνίας που είναι voip και μέσω utp να το συνδέσω στην θύρα LAN4/WAN του TP-LINK που θα τον έχω δεύτερο για internet. Αν γνωρίζεται και μπορείτε να βοηθήσετε;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κώστας

5 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Κώστα

Χωρίς να έχουμε το router στα χέρια μας είναι δύσκολο να ξέρουμε τι επιλογές προσφέρει κάθε router. Η επιλογή για guest χρήστη γενικά είναι αρκετά σπάνια στα router των παρόχων.

Όσο αφορά την απομακρυσμένη διαχείριση, δεν έχω ιδέα τι δυνατότητες προσφέρει η Cosmote, καθώς έχω Nova.

Όσο αφορά τις στατικές IP σε συγκεκριμένες συσκευές, λογικά μπορείς να επιτύχεις. Δεν έχω δει ποτέ router που να μη δίνει τη δυνατότητα στατικών IP.

Όσο αφορά την τρίτη ερώτηση σου, χρειάζεται απλά να συνδέσεις το TP Link και να απενεργοποιήσεις τον DHCP από το router της Cosmote.

KOSTAS NTOUNIS απάντησε πριν 3 έτη

Γιώργο καλησπέρα,
Στην δεύτερη ερώτηση που έκανα έχω ήδη δώσει στατικές IPs και MAC Filter στις συσκευές αλλά δεν είδα πουθενά στο menu του router Speedport plus να γίνεται ο διαχωρισμός των δικών μου συσκευών με άλλες συσκευές επισκεπτών και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρώει πόρτα  όποιος πάει να  συνδεθεί στο WIFI και θα πρέπει όταν έρθει κάποιος επισκέπτης στο σπίτι να μπαίνω στο router μου και να βάζω την mac address της συσκευής του ή να απενεργοποιώ το mac filter προσωρινά ενώ με το TPLINK που είχα αγοράσει υπήρχε η επιλογή Guest.
Όσον αφορά την τρίτη ερώτηση μου επειδή δεν γνωρίζω καλά τα δικτυακά δεν ξέρω αν χρειάζεται να απενεργοποιήσω μόνο τον DHCP από το Speedport ή χρειάζεται να κάνω και κάποιες άλλες ενέργειες λόγω ότι υπάρχει και η VOIP τηλεφωνία και επίσης ποιος router θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος κλπ

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Γιατί να γίνεται αυτό; Μπορείς να δώσεις σταθερές IP σε συγκεκριμένες συσκευές και οι υπόλοιπες να παίρνουν αυτόματα δυναμικές IP. Όσο αφορά το κομμάτι για τους guest, αν δεν έχει σχετική επιλογή το router, δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Το router του παρόχου θα συνδεθεί στην τηλεφωνική πρίζα. Σε εκείνο θα απενεργοποιήσεις τον DHCP από την ομώνυμη ρύθμιση. Η τηλεφωνία δεν θα επηρεάστει, αλλά το τηλέφωνο πρέπει να είναι συνδεδεμένο στο router του παρόχου.

Το δεύτερο router θα το συνδέσεις πάνω στου παρόχου.

KOSTAS NTOUNIS απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα,
Αν είναι να απενεργοποιήσω μόνο το DHCP από το speedport είναι απλό αλλά αν χρειαστεί να κάνω ρυθμίσεις στο TP-LINK εκεί τα πράγματα ζορίζουν διότι δεν έχει χρειαστεί να συνδέσω δύο routers μιας και πρώτη φορά είναι που έχω voip τηλεφωνία.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Δεν χρειάζεται να κανεις κάτι παραπάνω από την απενεργοποίηση του DCHP στο speedport. Το TP-Link θα λειτουργήσει κανονικά με τις default ρυθμίσεις.