Evaggelos Gazis ρώτησε πριν 2 εβδομάδες

Καλησπέρα σε όλους τους συντελεστές του pcsteps. Εδώ και μέρες, έχω αναλάβει κάποια πολύ παλιά μηχανήματα και τους έχω περάσει Lubuntu. Για όσους δε γνωρίζουν, έχω να πω το εξής. Αν ένας υπολογιστής είναι πραγματικά πολύ παλιός, τότε όσο πιο παλιά έκδοση Lubuntu έχει, τόσο το καλύτερο είναι γι αυτόν. Μου έφερε ένας φίλος μου ένα παμπάλαιο laptop και δοκίμασα κατά σειρά να περάσω Lubuntu 14.04, 16,04, 18,04, 18,05, 22.0.4, 22.0.4.3 και 23.10. Από όλες τις παραπάνω εκδόσεις μου δούλεψε σωστά μόνο η 14.04. Τις πιο καινούργιες που δοκίμασα, έχουν πρόβλημα, είτε κατά την εγκατάστασή τους, είτε μετά την εγκατάστασή τους. Άλλες δε βλέπουν πληκτρολόγιο κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης και επίσης δε δουλεύει ούτε το ποντίκι, άλλες μετά την εγκατάστασή τους, δε βλέπουν ούτε πληκτρολόγιο, ούτε ποντίκι. Επίσης, αμφότερες δε βρίσκουν ούτε ασύρματα ούτε ενσύρματα δίκτυα. Στο συγκεκριμένο laptop, όταν αναβάθμισα από τη 14.04 στη 16.04 καταστράφηκε όλη η εγκατάσταση, δε μου δούλευε τίποτα και αναγκαστικά έκανα format και πέρασα πάλι την έκδοση 14.04. Σήμερα σε ένα άλλο μηχάνημα, καθώς έκανα αναβάθμιση από τη 16.04 στη 18.04, λίγο πριν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, ο υπολογιστής σταμάτησε να έχει internet, δε συνδεόταν ούτε ασύρματα, ούτε ενσύρματα! Και επειδή, αν δεν πάθουμε δε θα μάθουμε, έχω να πω ότι ένας πραγματικά πολύ παλιός υπολογιστής αναγκαστικά πρέπει να περιορίζεται ή στην παλαιότερη έκδοση ή σε κάποια ενδιάμεση, σε καμία περίπτωση σε κάποια πολύ μεταγενέστερη ή και στην τελευταία. Αυτό το αναφέρω για όσους δε γνωρίζουν και τυγχάνει να έχουν συναντήσει προβλήματα με το Lubuntu ή ενδεχομένως και με κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα.

3 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 εβδομάδες

Σε ευχαριστούμε για την πληροφορία που μοιράστηκες.

Evaggelos Gazis απάντησε πριν 2 εβδομάδες

Με αφορμή αυτή τη διευκρίνιση, μήπως ξέρει κάποιος να μου πει, πώς κάνω downgrade στο Lubuntu από μια νεότερη έκδοση σε κάποια παλαιότερη; Υπάρχουν εντολές που μπορώ να δώσω στο τερματικό; Υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς συστήματος, όπως στα Windows ή όταν για κάποιο λόγο θέλω να κάνω downgrade, πρέπει οπωσδήποτε να κάνω format και επανεγκατάσταση; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 εβδομάδα

Καλημέρα Ευάγγελε, σε κάποιες περιπτώσεις είναι εφικτό αλλά γενικά δεν συνιστάται.. οι πιθανότητες κάτι να πάει στραβά είναι μεγάλες. Για αυτό το λόγο προτείνεται καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού.