Backup Αρχείων ρώτησε πριν 2 έτη

Καλημέρα Pcsteps Team είμαι ο Παντελής. Θέλω να αναβαθμίσω το pc μου και έχω ψάξει αρκετά για cpu και μητρική αλλά θέλω να σιγουρέψω ότι ο επεξεργαστής Ryzen 5 5600G(2021) Είναι συμβατός χωρίς να χρειαστεί bios update με μητρική B450 όπως για παράδειγμα η μητρική της Gigabyte B450 Aorus Elite(rev.1.0) ATX. Ή θα πρέπει να πάω σε κάποια μητρική με B550 τσιπσετ ώστε να μην χρειαστεί να μπω στην διαδικασία Bios update αν και εφόσον είναι αναγκαίο στην 1η περίπτωση με το B450.

 

 

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Για να ελέγξεις τη συμβατότητα μητρικής-επεξεργαστή πρέπει να πας στη σελίδα του κατασκευαστή, όπου μπορείς να βρεις την πληροφορία. Για παράδειγμα, η μητρική Gigabyte B450 Aorus Elite(rev.1.0) ATX που αναφέρεις, υποστηρίζει τον Ryzen 5 5600G, από την έκδοση BIOS F62 - δεν ξέρω αν είναι καλύτερο να πας σε νεότερη (F63) ή στην τελευταία (F64c), αν και και ο κατασκευαστής το συνιστά (στη σελίδα Downloads/BIOS). Το πιο πιθανό είναι το mobo που θα πάρεις να έχει μια πιο παλιά version, οπότε και θα χρειάζεται update. Πάντως δεν είναι και βέβαιο ότι μια μητρική με Β550 θα υποστηρίζει τον συγκεκριμένο επεξεργαστή εξαρχής, και όταν αγοράζεις μητρική δεν ξέρεις το BIOS με το οποίο έρχεται, οπότε μπορεί να χρειαστεί update και σ'αυτήν την περίπτωση!
 
Βλέπω ότι η συγκεκριμένη μητρική έχει Flash BIOS, όχι όμως και Dual BIOS (πολύ χρήσιμο και ασφαλές, αλλά δυστυχώς τείνει να καταργηθεί). Θα έλεγα να κάνεις την αγορά σου από κάποιον προμηθευτή που δέχεται να σου κάνει και το update, οπότε αναλαμβάνει και την ευθύνη (ας είναι και λίγο ακριβότερο, τι να γίνει?), ή ως τελευταία λύση σε κάποιον τεχνικό (να έχει και UPS).
 
Να πω ακόμα (αν και δεν είναι το κύριο ερώτημά σου) ότι οι μητρικές με B550 υποστηρίζουν και PCIe 4.0 - ο 5600G υποστηρίζει PCIe 3.0, οπότε και δε θα κάνει πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, αλλά μια τέτοια μητρική είναι πιο αναβαθμίσιμη και θα έχει και καλύτερη αξία ή/και ευκολία μεταπώλησης.

Backup Αρχείων απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστώ πολύ Χρήστο για την βοήθειά σου και την απάντησή σου!