Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΕγκατάσταση μιας διανομής Linux σε PC με 2 σκληρούς δίσκους.
DSSXe . ρώτησε πριν 10 έτη

Έχω έναν Η/Υ με 2 σκληρούς δίσκους, έναν 128άρι SSD και ένα HDD του 1TB. Στον SSD έχω ήδη εγκατεστημένα τα Windows 7 και μαζί με τις ενημερώσεις και κάποια προγραματάκια που χρησιμοποιώ συχνά έχω περίπου 70GB ελεύθερο χώρο και δεν θέλω να τον επιβαρύνω πολύ για αυτό θέλω να εγκαταστήσω μια διανομή linux (δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποια) στον HDD. Ξέρω πως τα linux έχουν την δυνατότητα πέρα από dual boot να εγκαταστηθούν και σε 2ο σκληρό δίσκο. Ωστόσο τον HDD των χρησιμοποιώ και ως έξτρα αποθυκευτικό χώρο και θέλω να αποφασίσω εγώ πόσο χώρο θα δώσω στα linux. Επίσης εφόσον τον κάνω εγκατάσταση θα έχω το dual boot κανονικά η θα πρέπει κάθε φορά να πηγαίνω στα bios να διαλέξω τον εκάστοτε δίσκο? Και γενικά αξίζει σε αυτήτν την περίπτωση να θυσιάσω τον HDD και να του βάλω λογισμικό?

1 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Κάθε διανομή linux έχει διαφορετική μέθοδο για να επιλέξεις ένα δεύτερο δίσκο, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, θα το βρεις κατά την εγκατάσταση. Αν δεν το βρεις, εδώ είμαστε, αρκεί να μας πεις τη διανομή που διάλεξες.

Φυσικά και θα ορίσεις εσύ πόσο χώρο θα πάρει από τον HDD. Οι περισσότερες διανομές Linux με 10-15GB είναι υπερπλήρεις.

Το Dual Boot θα γίνεται αυτόματα, δεν χρειάζεται να μπαίνεις στο BIOS και να αλλάζεις δίσκους. Οι πληροφορίες για το Dual Boot θα είναι στο MBR του SSD, απλά θα παραπέμπουν στον HDD όταν επιλέγεις το Linux.

Εφόσον ο δίσκος είναι 1TB (931GB καθαρά), τα 15GB για το Linux δεν πιστεύω πως θα σου φανούν καν.