Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΕγκατάσταση NAS στο Τοπικό Δίκτυο
GRms TV ρώτησε πριν 4 έτη

Καλημέρα.
Θέλω να εγκαταστήσω για πρώτη φορά Nas στο τοπικό δίκτυο της εταιρείας μας και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα.
Έχω ψάξει λοιπόν στο Skroutz και έχω βρει δύο οικονομικά NAS, τον Synology DiskStation DS218J και WD My Cloud EX2 Ultra
Καταρχάς, η δουλειά του θα είναι, να περιέχει όλα τα αρχεία μας και εγκαταστάσεις προγραμμάτων. Έτσι τα PCs που θα είναι πάνω στο δίκτυο, να μπορούν να ανοίξουν τα προγράμματα τα οποία θα είναι εγκατεστημένα μέσα στον NAS χωρίς να τα έχουμε κάνει εγκατάσταση σε κάθε PC. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε χώρο και θα έχουμε καλύτερη ασφάλεια καθώς θα κρατάμε μόνο ένα Backup, του NAS και όχι για κάθε PC.
Επίσης, δεν μας ενδιαφέρει πολύ το Cloud κομμάτι. Όπως ακόμη, δεν θέλουμε να μεσολαβεί το Cloud για να ανοίγουμε τα αρχεία και τα προγράμματα μέσα από το τοπικό δίκτυο, διότι οι ταχύτητές μας είναι πάρα πολύ χαμηλές (2mbps up). Ουσιαστικά, θέλουμε να βλέπουμε τον NAS ως έναν σκληρό δίσκο, στο τοπικό δίκτυο και όχι ως ένα PC ή κάτι άλλο, ή να χρειάζεται κάποια εφαρμογή για να ανοίξουμε τα αρχεία.
Συνοψίζοντας, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας NAS ο οποίος να περιέχει τα αρχεία μας και να συνδέονται όλα τα PC της εταιρίας σε αυτόν ως ένας δίσκος, όπως φαίνεται μέσα στα windows στην ενότητα \"Συσκευές και μονάδες δίσκου\" χωρίς να μεσολαβεί κάποια εφαρμογή για τη σύνδεση του PC με τον NAS. Μπορεί να επιτευχθεί αυτό με αυτούς τους NAS ή υπάρχει κάτι άλλο για αυτό που χρειαζόμαστε το οποίο δεν το έχω βρει;
Τέλος, είναι εφικτό να έχουμε εγκαταστήσει, όπως προείπα, εφαρμογές μέσα στον NAS και να τις ανοίγουμε από άλλα PC;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Παράδειγμα Εμφάνισης του NAS:
1551339859_NAS.png.74ea670f41abcc585513243ffd869f7f.png

6 Απαντήσεις

GRms TV απάντησε πριν 4 έτη

*Οι ταχύτητές μας: 2mbps Down και 0,5mbps Up

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, αρχικά οι ταχύτητες που μας αναφέρεις είναι πολύ χαμηλές..
Αυτά που αναφέρεις παραπάνω δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά εάν θα λειτουργήσουν. Δεν είναι και η καλύτερη ιδέα αυτή που περιγράφεις. Θεωρητικά, εάν σε κάθε υπολογιστή εγκαταστήσεις τα προγράμματα στον ίδιο φάκελο κάθε φορά στο NAS, για τις πληροφορίες του registry, ίσως λειτουργήσει..Επίσης το κεντρικό backup για προγράμματα είναι άχρηστο, αφού αν συμβεί κάτι σε έναν υπολογιστή θα πρέπει να ξαναεγκατασταθεί τοπικά το πρόγραμμα..εκτός και αν είναι portable..

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 4 έτη

Η λύση που σκέφτεσαι είναι πολύ λογική. Θέλετε αποθηκευτικό χώρο προσπελάσιμο από το τοπικό δίκτυο. Ουσιαστικά έναν file server δηλαδή, αλλά χωρίς τη χρήση ενός πραγματικού server, που θα ήταν ουσιαστικά σπατάλη και θα είχε και επιπλέον διαχειριστική εργασία. Πραγματικό server θα χρειαστείτε αν έχετε κάποια εφαρμογή client-server, 3-tier κλπ, δλδ κάποια εφαρμογή η οποία να απαιτεί κάποιον database server, πχ Oracle ή SQL Server (με την database διαθέσιμη στο τοπικό δίκτυο), ή application server. Σ' αυτήν την περίπτωση θα μπορούσατε απλώς να κάνετε share κάποια περιοχή από τον τοπικό (για τον server) αποθηκευτικό χώρο - θα είναι διαθέσιμη στο δίκτυο. Εάν έχετε ήδη κάποιον τέτοιο server, δε χρειάζεται επιπλέον και το NAS.
Με την εγκατάσταση εφαρμογών ή/και δεδομένων σε ένα κεντρικό σημείο, αντί για τον κάθε υπολογιστή χωριστά, προκύπτουν οφέλη αναφορικά με τη διαχείριση του συστήματος. Πχ αν έχετε μια εφαρμογή και λάβετε κάποιο update, η εγκατάσταση χρειάζεται να γίνει μόνο στον server, κι όχι σε κάθε έναν workstation - στα οποία καλό θα ήταν να μην αποθηκεύονται δεδομένα, ή γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "προϊόν εργασίας" των εργαζομένων. Τέτοια στοιχεία θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στους servers (σε shared folders ή σε private folders (ανά χρήστη, αλλά στον server), ή πχ σε folders διαθέσιμα σε συγκεκριμένες ομάδες). Οπότε backup χρειάζεται μόνο για τους servers. Στα workstations δε θα χρειάζεται βέβαια backup, εφόσον δε θα περιέχουν χρήσιμα στοιχεία. Τα workstations θα περιέχουν μόνο όσες εφαρμογές απαιτείται να εγκατασταθούν τοπικά (πχ Office, development tools κλπ, αλλά όπως είπα παραπάνω θα αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε κάποιον server), και επιπλέον... shortcuts (ελληνικά "συντομεύσεις"), εννοείται προς folders ή applications στον server. Η ιδανικά, μόνο ένα shortcut προς ένα folder στον server, το οποίο θα περιέχει αυτό τα shortcuts.
Πιστεύω ότι δε μπορεί να εμφανίζεται το NAS σαν τοπικός δίσκος, εφόσον είναι μια συσκευή συνδεδεμένη όχι τοπικά αλλά στο δίκτυο (Network Attached Storage). Αλήθεια, η photo είναι πραγματική, ή φτιαγμένη? κι αν ναι, με τι configuration, ή με χρήση κάποιου software να υποθέσω? Το λογικό (και κατά την άποψή μου και ζητούμενο) θα ήταν το NAS να εμφανίζεται στο δίκτυο ως κάποιος server, οπότε θα βρίσκεται στην ενότητα "Δίκτυα", και τα paths θα έχουν τη μορφή \\ServerName\ShareName\..., δλδ όπως ακριβώς αν θα έκανες share ένα folder σε έναν server ή ακόμα και σε ένα απλό computer. Για να είναι δυνατό αυτό ψάξε στα manuals των NAS ότι αφορά σε Microsoft Networking, και ειδικότερα Active Directory αν έχετε dns (οπότε ισχύουν οι ίδιοι χρήστες), ή standalone server αν έχετε workgroups (οπότε θα πρέπει να οριστούν νέοι χρήστες στον NAS - και εδώ βέβαια μιλάμε για διαχειριστικό χάος). Τα παραπάνω (shares κλπ) μπορείς να τα τεστάρεις εύκολα στην υπάρχουσα υποδομή σας, πχ δοκίμασε να κάνεις share κάποιο folder σε κάποιον server ή και απλό computer και να το δεις από έναν άλλο υπολογιστή. Εννοείται οτι θα πρέπει να δοθούν και τα ανάλογα permissions στα folders, πχ συνήθως Read & Execute στα folders των εφαρμογών, Read και Write στα folders των δεδομένων κλπ, ή και να περιοριστεί η πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένους χρήστες ή ομάδες.
Το cloud σηνήθως μπορείς να το απενεργοποιήσεις. Δεν ξέρω γιατί οι ταχύτητες είναι τόσο χαμηλές, πάντως εδώ μας ενδιαφέρει η ταχύτητα του τοπικού δικτύου, οπότε καλό θα ήταν να ζητήσεις τη γνώμη κάποιου τεχνικού δικτύων, ή έστω να κάνεις benchmarking, diagnostics κλπ για το τοπικό δίκτυο, για το αν πιάνει τις επιδόσεις του σε σχέση με την κατηγορία και τις προδιαγραφές του.

GRms TV απάντησε πριν 4 έτη

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Χρήστο! 
Έχεις πέσει σε πολλά πράματα μέσα! Η φωτογραφία παραπάνω δεν είναι πραγματική. 

Μπορείς να δεις εδώ τα πρότυπα σχέδια που έχω φτιάξει: 
Δίκτυο NAS: https://docdro.id/Og1cOU9
Αποθήκευση και Ασφάλεια: https://docdro.id/XIVBwBo

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 4 έτη

Είδα τα documents, και έχω να σου πω ότι γενικά δε συμφωνώ μ' αυτά που προτείνεις. Φαίνεται ότι τα έχεις μπερδέψει λίγο, καθώς βλέπω αρκετές παρανοήσεις.
Πρώτο και σημαντικότερο, η database δεν μπορεί να "τρέχει στο NAS", ούτε "τα PC να τρέχουν την Βάση Δεδομένων". Δεν υπάρχουν χωριστές βάσεις δεδομένων στα PCs. Η βάση δεδομένων προφανώς είναι μία (ή έστω τεχνικά περισσότερες) και βρίσκεται σε κάποιον (ή κάποιους) server (μάλλον στο λεγόμενο "Main PC", στην περίπτωσή σας). Επίσης, άλλο τα datafiles της ΒΔ (αρχεία όπου αποθηκεύονται τα στοιχεία της ΒΔ), κι άλλο το Σύστημα Διαχείρισης της ΒΔ (DBMS). Το τελευταίο διαχειρίζεται τα δεδομένα της ΒΔ (και τα αρχεία της), με όλες τις λειτουργίες του (SQL κλπ), και τρέχει σε κάποιον server (συνήθως με τη μορφή κάποιου "service" - δες τα services στο Main PC). Μια υπηρεσία που παρέχει είναι και κάποια λειτουργία "listener", η οποία δημιουργεί connections, στα οποία συνδέονται είτε απευθείας οι clients, δλδ αυτό που ονομάζεις προγράμματα στα PCs (στην περίπτωση μιας client-server architecture), ή κάποια εφαρμογή application server, με τους clients να συνομιλούν με τον application server (3-tier architecture). Χωρίς να γνωρίζω την αρχιτεκτονική της εφαρμογής που τρέχετε, θεωρώ ότι το DBMS τρέχει στο Main PC, κι αν υπάρχει και κάποιο application server και αυτό θα τρέχει εκεί. Δε νομίζω το DBMS να μπορεί να "τρέξει" στο περίεργο (και πιθανότατα "κλειστό") λειτουργικό του NAS (πχ η Oracle να τρέχει στο Synology!). Μπορείς να το ψάξεις αλλά το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο ή μάλλον αδύνατο, εφόσον μια συσκευή NAS παρέχει απλώς storage, κι όχι server services (εκτός βέβαια απ' αυτές που έχει built-in, όπως cloud, streaming κλπ). Δηλαδή πιστεύω ότι ΔΕΝ γίνεται να λειτουργεί η ΒΔ χωρίς το Main PC.
Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να γίνει configure η ΒΔ έτσι ώστε τα datafiles να βρίσκονται σε διαφορετικό μηχάνημα από αυτό που τρέχει το DBMS, πχ στο NAS, αλλά και πάλι αυτό δε σου προσφέρει και κάποιο πλεονέκτημα. Απεναντίας, θα υπάρχει performance penalty (λόγω παρεμβολής του δικτύου - η πρόσβαση σε έναν τοπικό δίσκο είναι πάντα ταχύτερη), αλλά και επιβάρυνση (traffic) στο δίκτυο. Επιπλέον, θα έχεις και περισσότερα failure modes, λόγω χρήσης μιας επιπλέον συσκευής, αλλά και του δικτύου (πχ απώλεια σύνδεσης). Χρειάζονται επιπλέον διαδικασίες σχετικά ακόμα και με τη σειρά ανοίγματος και κλεισίματος των εφαρμογών και των συσκευών.
Το Backup σε μια ΒΔ σχεδόν πάντα γίνεται όχι απέξω, αλλά μέσα από κάποια εφαρμογή διαχείρισης της ΒΔ (κονσόλα κλπ), πχ SSMS (SQL Server Management Studio) για τον SQL Server, και συνήθως μπορεί να γίνει ακόμα κι αν η ΒΔ είναι online. Backup δε μπορεί να γίνει απλώς κοπιάροντας τα datafiles, διότι τα έχει ανοιχτά και τα χρησιμοποιεί το DBMS - το πιο πιθανό είναι οτι δε θα σε αφήσει ούτε να τα αγγίξεις. Πρέπει πρώτα να αποσυνδεθούν τα client connections, να φέρεις τη ΒΔ σε κατάσταση offline και να την κάνεις detach (ή unmount ή όπως αλλιώς το ονομάζουν), και μόνο τότε το αρχείο είναι πλήρες (και κλειστό) και μπορείς να το κοπιάρεις σαν απλό αρχείο, να το μετονομάσεις, να το μετακινήσεις κλπ.
Όπως ανέφερα στην προηγόυμενη ανάρτησή μου, συμφωνώ με την αποθήκευση των στοιχείων σε κάποιον server αντί τοπικά στα PC, καθώς αυτό διευκολύνει τη διαδικασία backup - δε θα χρειάζεται backup στο κάθε PC χωριστά, και θα πρέπει να ενημερωθούν οι χρήστες να μην αποθηκεύουν στοιχεία εκεί, αλλά στον server (σε κοινά ή private folders). Επίσης συμφωνώ και με την εγκατάσταση των εφαρμογών επίσης κεντρικά, καθώς αυτό διευκολύνει τη διαχείριση. Οι εμπορικές εφαρμογές συνήθως αποτελούνται από executables (.exe, .dll κλπ) και κάποια configuration files (.ini, .xml κλπ), και δεν υπάρχει λόγος να εγκαθίστανται τοπικά αν είναι δυνατή η εγκατάσταση στο δίκτυο (η πρόσβαση και τα δικαιώματα μπορούν να δοθούν σε συγκεκριμένους χρήστες ή/και ομάδες). Τα PCs μπορούν να τρέχουν την εφαρμογή (τους clients) μέσω shortcuts που δείχνουν βέβαια σε folders στον server, απ΄ όπου διαβάζουν απλώς τα executables και τα configuration files για να τρέξουν. Η εφαρμογή "τρέχει" τοπικά (στο PC), και συνδέεται είτε με τη ΒΔ μέσω του listener, ή με τον application server, αν υπάρχει. Μπορεί όμως η εταιρεία που κατασκεύασε την εφαρμογή να μην έχει φτιάξει installers για μια τέτοια εγκατάσταση (δλδ να μην έχουν σκεφτεί ένα τέτοιο configuration), οπότε το καλύτερο θα ήταν να έρθεις σε επαφή μαζί τους.
Όσο γι αυτό που λες στην παράγραφο "Άλλα Προγράμματα"... καλύτερα να μην το σχολιάσω! Τα σενάρια χρήσης και τα licenses, είναι ξεκάθαρο τι αφορούν, τι σημαίνουν και πως λογαριάζονται. Αν η άδεια είναι πχ για έναν χρήστη, δεν είναι νόμιμο να τρέχουν την εφαρμογή περισσότεροι, εγκαθιστώντας την εφαρμογή στο δίκτυο (αν και το τελευταίο δεν είναι παράνομο), ακόμα κι αν αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Ακόμα κι αν δεν το ανακαλύψουν από μόνοι τους, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πέσει καρφωτή από κάποιον δυσαρεστημένο εργαζόμενο, ή πρώην εργαζόμενο. Οπότε κάτι τέτοιο... μην το προτείνεις καν!
Επομένως, θεωρώ ότι εγκατάσταση NAS στην περίπτωσή σας δε χρειάζεται και δεν προσφέρει κάποιο πλεονένκτημα. Όλα όσα θέλεις (εγκατάσταση εφαρμογών, δεδομένα, αρχεία κλπ) γίνονται κάνοντας shares σε folders στο Main PC, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ούτως η άλλως, και στην τελική είναι και ένας κανονικός full server. Γιατί να μην παρέχει και storage services? Σενάρια backup μπορύν να οριστούν και για files ή folders στο Main PC. Κι αν χρειάζεστε επιπλέον χώρο μπορείτε απλώς να προσθέσετε επιπλέον δίσκους. To NAS εδώ δεν έχει να προσφέρει τίποτε, παρά μόνο να αυξήσει την διαχειριστική πολυπλοκότητα.

GRms TV απάντησε πριν 4 έτη

Εχεις απόλυτο δίκιο! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια!!