Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Προγράμματα / SoftwareΕκκίνηση Windows και προγραμμάτων με ssd
Δημήτρης Βούλγαρης ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα σας,
μόλις αγόρασα ένα gamimg desktop με δύο σκληρούς δίσκους, έναν ssd και έναν hdd. Πώς θα ρυθμίσω το σύστημα, ώστε η εκκίνηση των Windows και των προγραμμάτων να γίνεται με τον ssd, ενώ η αποθήκευση με τον hdd; 

5 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλημέρα Δημήτρη

Δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς. Το λειτουργικό και τα προγράμματα φορτώνονται από τον δίσκο στον οποίο έχεις επιλέξει να εγκατασταθούν.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Αν τα Windows είναι ήδη εγκατεστημένα στον HDD θα πρέπει να μεταφέρεις την εγκατάσταση στον SSD (cloning) ή να κάνεις νέα εγκατάσταση εκεί. Διαφορετικά, απλώς εγκαθιστάς τα Windows στον SSD. Πρέπει ακόμα να ορίσεις το Boot sequence στο BIOS/UEFI, δηλαδή από ποιόν δίσκο θα εκκινεί το σύστημα (από τον SSD πρώτα ή/και αποκλειστικά). Όσον αφορά τον HDD, δεν πρέπει να κάνεις κάτι ιδιαίτερο, μόνο τα συνηθισμένα, δλδ partitioning και formatting αν δεν είναι ήδη formatted, και βέβαια mounting και assign drive letter μέσα από το Disk Management των Windows. Μετά πρέπει να ορίσεις στις εφαρμογές να αποθηκεύουν τα αρχεία τους στον HDD, αν θέλεις (είναι βέβαια πιο αργός, αλλά για αρκετές εφαρμογές δεν έχει πολλή σημασία). Το My Documents folder είναι by default ορισμένο να αποθηκεύται στον ίδιο δίσκο με τα Windows (C:\Users\UserName\Documents) αλλά μπορεί να αλλαχτεί.

Δημήτρης Βούλγαρης απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα παιδιά και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Αυτό που εννοούσα, είναι αν υπάρχει κάποιος τρόπος να εκκινώ λειτουργικό, παιχνίδια και προγράμματα από τον ssd για περισσότερη ταχύτητα, αλλά τα αρχεία τους (τουλάχιστον από τα παιχνίδια και τα προγράμματα) να βρίσκονται στον hdd, επειδή ο ssd είναι μικρής χωρητικότητας (240 GB). Κάτι τέτοιο, καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν υφίσταται. Χρήστο, βρήκα ένα παλιό βίντεο του Linus, στο οποίο δείχνει ακριβώς ό,τι μου περιγράφεις, αλλά η περιγραφή σου με βοήθησε περισσότερο. Τελικά, με βλέπω να αντικαθιστώ τον hdd, με έναν δεύτερο ssd, για να απαλλαγώ. Ευχαριστώ και πάλι. 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα:
Το λειτουργικό το εγκαθιστάς στον SSD, ο οποίος θα έχει βέβαια και το drive letter C:. Οπότε όταν κάνεις boot θα έχεις γρήγορη εκκίνηση.
Οι εφαρμογές, συνήθως εγκαθίστανται επίσης στο C:, και συγκεκριμένα στο Program Files. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή με όνομα AppName που την έφτιαξε η εταιρεία CompanyName, τυπικά εγκαθίσταται στο folder C:\Program Files\CompanyName\AppName ή C:\Program Files\AppName. Εκεί, βρίσκονται τα εκτελέσιμα αρχεία (.exe και .dll) και όλο το υπόλοιπο συνοδευτικό υλικό της εφαρμογής. Μπορείς βέβαια κατά την εγκατάσταση να επιλέξεις να εγκατασταθούν σε ένα άλλο drive, πχ στο D:. Δεν υπάρχει όμως κάποιο όφελος από αυτό, ιδιαίτερα όταν το άλλο drive είναι HDD, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκκίνησή της - αν βέβαια υπάρχει έλλειψη χώρου αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Διαφορετικό επίσης θέμα είναι και τα data που παράγει η εφαρμογή. Παλιά (αρκετά παλιότερα) οι εφαρμογές αποθήκευαν τα δεδομένα τους σε κάποιο folder κάτω από το folder της εφαρμογής, πχ C:\Program Files\CompanyName\AppName\Games. Στις τελευταίες όμως εκδόσεις των Windows οι εφαρμογές απαγορεύεται να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους κάτω από το C:\Program Files, οπότε πρέπει να αποθηκεύονται αλλού. Η τάση πλέον είναι να αποθηκεύνται χωριστά για κάθε χρήστη, οπότε συνήθως πάνε σε folders κάτω από τα C:\Users\UserName\Documents ή C:\Users\UserName\AppData. Και πάλι, όπως ανέφερα στο προηγούμενο post, αυτό το folder μπορεί να οριστεί να βρίσκεται αλλού, πχ σε άλλο drive.
Οπότε θα έλεγα εγκατέστησε τα Windows στον SSD, όπως και όλες τις απαραίτητες εφαρμογές. Αν έχεις χώρο βάζεις και το παιχνίδι - όπως συνιστώ πάντα, μη γεμίζεις τον SSD περισσότερο από 75-80% (αν είναι Samsung και σου έχει παρακρατήσει το 10% για wear leveling, μπορείς να τον πας και στο 90%). Μετά τρέχεις το παιχνίδι και κοιτάς που αποθηκεύει τα δεδομένα του (game-files), και αν αυτό μπορείς να το αλλάξεις, και να ορίσεις πχ να τα αποθηκεύει κάπου στο D: - αν είναι κάτω από το C:\Users\UserName\Documents και αυτό ΔΕΝ μπορείς να το αλλάξεις, μπορείς να μεταφέρεις το My Documents folder στο D:.

Deleted User απάντησε πριν 2 έτη

Για ρίξε μια ματιά κι εδω.
https://forums.tomshardware.com/threads/how-to-use-a-secondary-hard-drive.1418562/
Όσο για τα αρχεία που κατεβάζεις από το ιντερνετ ,μπορείς κι από τον  browser  να ορίσεις πού θα αποθηκεύονται. Ή δες εδώ.
https://www.google.com/amp/s/www.ghacks.net/2019/10/14/how-to-change-the-default-save-location-in-windows-10/%3famp